Hyppää sisältöön
Tiedote

Ajankohtaiskatsaus Salon kaupungin koronarajoituksiin

Julkaistu 10.5.2021 14:21

Salossa todettiin viime viikolla yhteensä 118 koronatartuntaa. Tartuntojen huippupäivä oli torstai, jonka jälkeen tartuntojen päiväkohtainen määrä on vähentynyt, mutta on edelleen korkea.

Koulujen ja päiväkotien tilanne

Kaupungin perjantaina julkaistussa tiedotteessa kerrottiin, että kaupunki arvioi tänään maanantaina tilannetta alakoulujen 4. – 6. luokkien sekä 9. luokkien etäopetuksen osalta.

Tällä hetkellä tartuntoja on todettu viidessä alakoulussa, kun alakouluja on Salossa kaikkiaan 26. Kaupungin arvion mukaan tarvetta kaikkien 4.- 6. luokkien siirtämiseen etäopetukseen ei ole, mutta tilannetta seurataan koko ajan, ja seuraavan kerran tilanteesta tiedotetaan keskiviikkona.

Mikäli laajamittaiseen alakoulujen 4.- 6. luokkien etäopetukseen siirryttäisiin, tulisi samalla tarkastella myös lasten harrastustoimintaa. Pelkästään etäopetukseen siirtyminen ei tartuntojen leviämistä vielä estäisi eikä kaupungilla ole nykytilanteessa halua rajoittaa lasten harrastustoimintaa.

Yläkoulujen osalta ei ole tiedossa uusia tartuntoja viime viikolta, joten 9. luokkalaiset jatkavat aiemman päätöksen mukaisesti lähiopetuksessa.

Kaupungin linjauksen mukaan alakouluissa 4.- 6. luokat sekä yläkoulut siirretään etäopetukseen, jos yksittäisessä koulussa todetaan enemmän kuin yksi tartunta. Tällä hetkellä Salossa on kaksi koulua, joissa luokkia on siirretty etäopetukseen.

Poikkeukselliset opetusjärjestelyt voivat koskea kaikkia muita perusopetuksen oppilaita, paitsi vuosiluokkien 1-3 oppilaita, perusopetuslain 17 §:n mukaisen erityisen tuen päätöksen saaneita oppilaita, pidennetyn oppivelvollisuuden oppilaita ja perusopetukseen valmistavan opetuksen oppilaita. Näiden oppilaiden opetus järjestetään lähiopetuksena myös poikkeuksellisten opetusjärjestelyiden aikana. Poikkeuksena tästä ovat karanteenimääräykset, jotka ovat yhtenäisiä kaikille sairastuneille ja altistuneille.

Kuntien lakisääteinen velvoite on huolehtia jokaisen lapsen oikeudesta varhaiskasvatukseen myös poikkeustilanteissa. Päiväkotien sulkeminen on mahdollista ainoastaan karanteenitilanteessa ja silloinkin vastaavaa palvelua on järjestettävä sitä tarvitseville jossakin muualla.

– Koska kaupunki tiedottaa omaan palvelutuotantoonsa vaikuttavista tartunnoista, saattaa syntyä käsitys, että tartuntoja on poikkeuksellisen paljon kouluissa tai päiväkodeissa. Näin ei kuitenkaan ole, vaan virus leviää kaikissa sellaisissa tilanteissa, joissa ihmisiä, niin lapsia, nuoria kuin aikuisiakin kokoontuu, olipa kyse sitten harrastuksista, kyläilystä tai työpaikasta. Koulujen ja päiväkotien tartunnat voivat siis alkujaan olla lähtöisin myös jostain ihan muualta, muistuttaa tartuntatautilääkäri Kaisa Ellä.
– Jos esimerkiksi viime viikon luvuista putsataan pois Märynummen selkeä rypäs, jää edelleen yli 60 tartuntaa, jotka sijoittuvat eri puolille Saloa, jatkaa Ellä.

Muut rajoitukset

Lounais-Suomen aluehallintoviraston kuuden hengen kokoontumisrajoitus on voimassa perjantaihin 14.5. asti. Vielä ei ole tiedossa minkälaisena kokoontumisrajoitus tulee jatkumaan. Myös huomenna kokoontuvalta Varsinais-Suomen alueelliselta koronakoordinaatioryhmältä odotetaan linjauksia esimerkiksi koulujen päätöstilaisuuksien ja ylioppilasjuhlien suhteen.

Salon vakavasta koronatilanteesta johtuen on Salon kaupunki ottanut käyttöön myös omia toimipisteisiin ja vapaa-ajan palveluihin liittyviä rajoituksia, jotka ovat voimassa joko 14.5., 16.5. tai 21.5. asti. Kaupunki tiedottaa keskiviikkona rajoitusten mahdollisista jatkamisista.