Hyppää sisältöön
Tiedote

Ajankohtaiskatsaus Salon kaupungin koronatilanteeseen

Julkaistu 7.5.2021 13:30

Salossa on tällä viikolla (ma – to) todettu yhteensä 90 koronatartuntaa. Viime viikolla tartuntoja oli yhteensä 46.

Salon ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 267, kun se esimerkiksi Turussa on 92 ja Helsingissä 87.

Tartuntoja on edelleen laajasti eri lähteistä ja tällä viikolla tartunnat ovat lisääntyneet ikäryhmissä 0-12-vuotiaat sekä 20-vuotiaat ja sitä vanhemmat, kun viime viikolla korostuivat erityisesti nuorison vapaa-ajan kokoontumisiin liittyvät ryppäät.

Luvut kertovat nyt siitä, että perheissä ja muussa lähipiirissä on jatkotartuntoja eli sairastuneita joko lapsissa tai vanhemmassa ikäpolvessa, mikä voi jatkossa näkyä myös sairaalahoidon tarpeena.

Nuorimmat ikäryhmät korostuvat nyt erityisesti siksi, että päiväkodeissa ja kouluissa, joissa on ollut useampi tartuntoja, tehdään seulontatestejä.

Tähän mennessä tartuntoja on tällä viikolla kirjattu ikäryhmittäin seuraavasti: 0-6-vuotiaat 22 tartuntaa, 7-12-vuotiaat 17, 13-15-vuotiaat 3, 16-19-vuotiaat 4, 20-39-vuotiaat 21 ja 40-vuotiaiden ja sitä vanhempien ikäryhmässä yhteensä 23 tartuntaa.

Lisätoimenpiteet vakavassa koronatilanteessa

Salon kaupunki tiedotti keskiviikkona (5.5.) rajoitustoimenpiteistä koronatilanteeseen liittyen. Tuolloin kerrottiin muun muassa 7.-8.-luokkalaisen sekä lukioiden siirtymisestä etäopetukseen.

Kaupunki arvioi maanantaina tilanteen etäopetuksen mahdollisen laajentamisen suhteen.

Koronatestaus

Näytteitä otetaan tällä viikolla joka päivä eli myös lauantaina, joka on aikaisemmin ollut välipäivä. Näytteenottokapasiteettia lisätään tarpeen mukaan ja käytännössä Salossa pääsee näytteelle hyvin eli samana tai seuraavana päivänä.

Jäljitys

Salossa tartuntaketjut saadaan hyvin jäljitettyä ja sairastuneisiin otetaan lähes poikkeuksetta yhteyttä samana päivänä, kun testitulos on saatu. Altistuneisiin otetaan yhteyttä viimeistään seuraavana päivänä. Koulualtistumisissa käytetään apuna Wilma-viestejä, jotta tieto ja ohjeet saadaan mahdollisimman nopeasti altistuneiden oppilaiden huoltajille. Päiväkotien, koulujen ja tartuntatautitiimin välinen yhteistyö viestinnän osalta toimii hyvin.

Epidemian hallitsemiseksi sairastuneen perheenjäsenet ohjataan heti näytteelle, jotta orastava tauti tai oireeton taudin kantaja saadaan kiinni mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Kouluissa, päiväkodeissa ja esimerkiksi hoivakodeissa tehdään kohdennetusti joukkoseulontoja tarpeen mukaan.

Rokotukset

Salossa rokotetaan tällä hetkellä 50-vuotta täyttäneitä sekä sitä vanhempia sekä kaikkia yli 16-vuotiaita ensimmäiseen tai toiseen riskiryhmään kuuluvia.
Salon rokotuskattavuus oli eilen torstaina 39,7, kun se Varsinais-Suomessa oli 34,5 ja koko maassa 32,4 prosenttia.

Salossa oli eilen annettu ensimmäistä rokoteannosta 20 528 ja toista annosta 1 240 kappaletta.

Ikäryhmittäin Salon rokotuskattavuus oli seuraava: 55-59-vuotiaat 54,3%, 60-64-vuotiaat 73,4%, 65-69-vuotiaat 78,2%, 70-74-vuotiaat 88,6%, 75-79-vuotiaat 90,7% ja 80-vuotiaat ja sitä vanhemmat 90,4%.

Koronaturvallinen äitienpäivä

Sunnuntaina vietetään äitienpäivää, joka perinteisesti on koonnut useamman ikäpolven yhteen juhlimaan äitejä ja isoäitejä. Salon nykyisessä koronatilanteessa kaupunki toivoo, että yhteiset juhlahetket vietetään koronaturvallisesti esimerkiksi etänä tai ulkona. Samoin muitakin kokoontumisia tulee välttää ja noudattaa edelleen voimassa olevaa aluehallintoviranomaisen kuuden hengen kokoontumisrajoitusta.

– Koronavirus tarttuu todella herkästi ja lapsilla sekä nuorilla tauti on usein vähäoireinen tai täysin oireeton. Jäljityksen kautta on selvinnyt, että ihmisillä on aivan liikaa maskittomia kontakteja suhteessa kaupungin tautitilanteeseen. Vaikka juhlat ovat otollisia tilanteita taudin leviämiseen, leviää tauti yhtä tehokkaasti myös kahvittelun ja kyläilyn yhteydessä naapurien, sukulaisten ja tuttavien kesken. Olennaista ei ole se miksi ollaan koolla, vaan se että useampi ihminen kokoontuu yhteen ilman maskeja ja turvavälejä, korostaa tartuntatautilääkäri Kaisa Ellä.