Hyppää sisältöön
Tiedote

Epidemian huippu lähellä

Julkaistu 8.2.2022 14:40

Tapausmäärä ja ilmaantuvuus ovat laskeneet Varsinais-Suomessa viime viikosta, johtuen testauksen kohdistamisesta. Positiivisten löydösten osuus on yhä noussut, mutta maltillisesti.

Tällä hetkellä 14 vuorokauden ilmaantuvuus Varsinais-Suomessa on THL:n mukaan 100 000:a asukasta kohti 1247. Viime viikon ilmaantuvuusluku oli 1329.

Tutkittujen näytteiden positiivisuusprosentti on melkein 42, joka on epidemian ennätys Varsinais-Suomessa.

­– Mikäli tilanne ei tästä pahene, pyrkimyksemme on purkaa rajoituksia ensi viikosta alkaen, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo.

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä ei tänään 8.2.2022 kokouksessaan tehnyt muutoksia voimassa oleviin suosituksiin. Laaja etätyösuositus jatkuu toistaiseksi, samoin laaja maskisuositus.

Lounais-Suomen aluehallintoviraston (AVI:n) päätökset nykyisistä rajoituksista ovat voimassa 15.2. asti.

– Jäteveden koronaviruspitoisuus vähentynyt, joskin jatkomääritykset osoittavat vasta suunnan luotettavasti. Epidemian huippu lienee lähellä, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri Harri Marttila sanoo.

Tammikuu synkin kuukausi menehtyneissä

Eniten uusia tapauksia on tällä hetkellä ikäluokassa 30–44-vuotiaat. Iäkkäiden, yli 80-vuotiaiden tapausmäärä on noussut.

Viime viikolla alkoi ennätysmäärä hoitojaksoja erikoissairaanhoidossa. 44 jaksosta 31 alkoi koronavirusinfektion vuoksi, 13:lla koronavirus oli lisälöydös.

Tilastojen tarkenuttua tammikuu on osoittautunut toistaiseksi synkimmäksi kuukaudeksi kuolleisuuden osalta. Tammikuussa todettiin 34 koronavirukseen liittyvää kuolemaa.

Oma vastuu keskeisessä roolissa

Sairaalakuormitus on siedettävällä tasolla Varsinais-Suomessa. Tällä hetkellä on 31 potilasta hoidossa Tyksissä koronan takia, alle viisi heistä tarvitsee tehohoitoa. Perusterveyshuollossa oli eilen 7.2.2022 noin 20 koronapotilasta koko Varsinais-Suomessa.

– Tämän sairaalakuormituksen kanssa tulemme toimeen, vaikka toki tämäkin määrä kuormittaa huomattavasti niin päivystystä kuin osastojakin, sanoo Pietilä. Rokotteet osoittavat kuitenkin tehoaan – vaikka ilmaantuvuus on hyvin korkealla, suhteellisen pieni määrä tartunnan saaneista tarvitsee sairaalahoitoa.

Mikko Pietilä toivoo varsinaissuomalaisilta malttia ja omaa vastuuta.

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmän tiedote 8.2.2022