Hyppää sisältöön
Tiedote

Julkiset työvoima- ja yrityspalvelut siirtyvät kuntien vastuulle 1.1.2025 alkaen

Julkaistu 3.3.2023 08:42, Päivitetty 3.3.2023 09:42

Esitys julkisten työvoima- ja yrityspalveluiden uudelleen järjestämisestä hyväksyttiin eduskunnassa keskiviikkona 1.3.2023. Laki siirtää julkisten työvoimapalvelujen järjestämisvastuun työ- ja elinkeinotoimistoilta kunnille vuoden 2025 alusta alkaen. Nykyiset työ- ja elinkeinotoimistot on tarkoitus lakkauttaa.

Salon kaupungin kannalta uudistus on merkittävä jo laajuudessaan mutta siihen on osittain jo valmistauduttu, koska kaupunki on ollut mukana työllisyyden kuntakokeilussa vuodesta 2021 alkaen. Kuntakokeilussa osa työnhakijoista ja samalla myös TE-toimistojen työntekijöistä on siirtynyt kaupungin työllisyyspalveluihin.

– Salossa on ollut hyviä kokemuksia valtion ja kaupungin työntekijöiden yhteistyöstä jo ennen kuntakokeilua ja nyt yhteistyö on vain syventynyt, kertoo TE-hallinnon uudistuksen valmistelusta Salon kaupungilla vastaava projektipäällikkö Salla Seppälä.

TE-palveluiden uudistus on yksi Salon kaupunkistrategian 2030 merkittävimmistä edunvalvontahankkeista. Lue lisää Salon kaupunkistrategian verkkosivulta.

Vuoden 2025 alussa voimaan astuva muutos tuo kuitenkin huomattavasti lisää asiakkaita ja vastuuta kaupungille. Kaikkien salolaisten työnhakijoiden lisäksi mm. työnantajien palvelut sekä erilaisten valmennusten ja koulutusten hankinnat siirtyvät kuntien vastuulle. Uudistuksen myötä siirtyy myös suuri määrä asiantuntemusta, kun tehtäviä valtiolla hoitava henkilöstö siirtyy liikkeenluovutuksella kuntiin. Suunnittelu ja uudistukseen valmistautumiseen on aloitettu kaupungin, seudun ja maakunnan tasolla. Vielä on avoinna, minkälaista yhteistoiminta-aluetta työllisyyspalveluihin ollaan seudulla rakentamassa.

– On kuitenkin selvää, että työllisyydenhoidon teemat eivät ole pelkästään paikallisia, joten yhteistyötä kuntien välillä tullaan tekemään, korostaa Seppälä.

Tuoreimpana muutoksena on, että 1.3.2023 alkaen kuntakokeilun asiakaskohderyhmä on laajentunut: Salossa asuvien tilapäistä suojelua saavien ukrainalaisten palvelut siirtyivät TE-toimistosta kuntakokeiluun. Työnhakijoiksi Salossa asuvia ukrainalaisia on ilmoittautunut noin 200 henkilöä. Osa on nyt jo koulutuksissa ja palveluissa mutta toiveena on, että työnhakijoiksi ilmoittautuu jatkossa lisää työikäisiä ukrainalaisia, jos he eivät ole työllistyneet. Valtion on panostanut ukrainalaisten palveluun ja Salon kuntakokeiluun on kevään aikana tulossa viisi uutta omavalmentajaa heidän työllistymistään edistämään.

Eduskunnan tiedote 1.3.2023: Eläinten hyvinvointilaki, työvoimapalvelulaki ja rakentamislaki hyväksyttiin

Lisätietoja:
Projektipäällikkö Salla Seppälä
050 439 8446
salla.seppala@salo.fi