Hyppää sisältöön
Tiedote

Kaupunkistrategian elokuun ajankohtaiskatsaus

Julkaistu 2.9.2024 07:45

Salon kaupunkistrategian ajankohtaiskatsauksia on julkaistu säännöllisesti kerran kuukaudessa viime vuoden syyskuusta lähtien. Katsausten myötä olemme tuoneet strategian ja sen toimenpiteet kuntalaisille tutuiksi.

Elokuun ajankohtaiskatsauksessa kerromme Kuntaliiton kuntalaistutkituksen tuloksista, tutustumme UNICEFin lapsiystävällinen kunta -mallin toimenpiteisiin Salossa sekä saamme tilannekatsauksen TE2024- ja KOTO24-uudistuksesta.

Lapsiystävällinen kunta -kehittämistyö

Lapsiystävällinen kunta -kehittämistyö on käynnissä aktiivisesti kaikilla kaupungin palvelualueilla. Kaupunkistrategiaan kirjattuna tavoitteena on saada Lapsiystävällinen kunta -tunnustus syksyn 2025 aikana. Seuraava arviointipalaveri UNICEFin kanssa pidetään lokakuussa. Tapaamisessa arvioidaan kehittämistoimenpiteiden edistymistä.

Osana LYK -kehittämistyön tavoitetta edistää organisaation lapsenoikeusosaamista järjestettiin kesäkuussa lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarisen puheenvuoro kaupunginvaltuustolle ja kaupunginjohtajan johtoryhmälle lapsen oikeuksista ja lapsen edun arvioinnista. LYK-agentit eri palvelualueilta ovat suorittaneet eOppivan koulutuskokonaisuuden lapsivaikutusten arvioinnista ja jakaneet verkostotyöskentelyn kautta osallistamisen hyviä käytäntöjä eri palvelualueilla.

Yhdenvertaisuussuunnitelma on lautakuntakierroksen jälkeen etenemässä päätöksentekoon lokakuussa. Turvalliset tilat -pilotti on toteutettu Paikun osalta lasten ja nuorten työpajatyöskentelyn kautta. Nuorisotilojen osalta Turvalliset tilat -pilottia valmistellaan Märyn ja Suomusjärven nuorisotiloilla. Liikennepuisto Alangon kesän toimintakausi oli menestys kävijämäärien tuplaannuttua viime vuoteen nähden, joten myös tavoitetta lasten ikätasoisesta osallistamisesta puiston toiminnallisuuden ja viihtyisyyden kehittämiseen on voitu toteuttaa kattavasti.

Toimintasuunnitelman edetessä aktiivisesti on hyvä muistaa, että Lapsiystävällinen kunta -kehittämistyö ei pääty mahdolliseen tunnustuksen myöntämiseen. Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen saatuaan kaupunki on sitoutunut kehittämistyön 2. vaiheeseen. Vuoden 2025 lopussa onkin toivottavasti edessä seuraavan vaiheen toimintasuunnitelman laatiminen – tässä työssä saamme olla kaikki yhdessä mukana!

TE2024- ja KOTO24-uudistuksen käynnistymisen ajankohta lähestyy

TE2024-uudistus

Julkisten työvoimapalveluiden järjestämisvastuu valtiolta siirtyy kunnille 1.1.2025. TE-palveluista tulee vuoden 2025 alussa osa jokaisen kunnan lakisääteisiä tehtäviä ja sitä kautta osa jokaisen kunnan peruspalveluja.

Salon työllisyysalueen valmistelutyöt etenevät sujuvasti.

– Salon kaupunki sai loppukeväästä tietoon valtiolta kaupungin palvelukseen siirtyvän henkilökunnan nimet. Nyt kesän lopussa yhteistyö tulevien työntekijöiden kanssa on tiivistynyt ja tiivistyy edelleen syksyn tullen. Lisäksi työllisyysalueen ensimmäinen talousarvio on valmistelussa, kertoo projektipäällikkö Salla Seppälä.

Elinvoimajaosto käsitteli 27.8.2024 kokouksessaan Salon työllisyysalueen toimitilaratkaisuja. Elinvoimajaosto päätti, että työllisyysalueen toimintaan vuokrataan Fesper Invest Oy:ltä Torikatu 4:ssa sijaitsevan rakennuksen toimitilat, joihin tehdään toiminnan edellyttämiä muutostöitä.

– Toimitilaratkaisun eteneminen mahdollistaa osaltaan sujuvan asiakaspalvelun tulevalla työllisyysalueella ja kokonaistilaratkaisu on ollut myös henkilökunnan toiveissa, Seppälä jatkaa.

Elinvoimajaoston päätöksen jälkeen asia käsitellään kaupunginhallituksen kokouksessa. Kaupunginhallituksesta asia etenee lopulliseen päätöksentekoon valtuuston kokoukseen.

KOTO24-uudistus

TE-palveluiden uudistamisen yhteydessä vastuu TE-palveluiden asiakkaina olevien kotoutuja-asiakkaiden kotoutumisen edistämisestä siirtyy kunnalle. Uuden kotoutumislain mukaan kuntien on tarjottava kotoutumispalveluita myös muille kuin työnhakijoille. Myös työvoimapalveluina järjestettävien kotoutumispalveluiden, kuten kotoutumiskoulutuksen, järjestämisvastuu siirtyy kunnalle.

Salon kaupunki valmistautuu aktiivisesti KOTO-24 uudistukseen. Syksyn aikana laaditaan kotoutumisohjelma, jossa kiinnitetään erityisesti huomiota alkuvaiheen palveluiden järjestämiseen, kuten ohjaus-, neuvonta- ja yhteiskuntaorientaatioon, sekä kotivanhempien toiminnan käynnistämiseen.

– Tällä hetkellä neuvotellaan kuntien kotoutumispalveluiden yhteistyöstä työllisyysalueen kuntien kesken. Tavoitteena on, että Salon kaupunki vastaisi lakisääteisten palveluiden tuottamisesta myös Someron, Koski Tl:n ja Marttilan osalta. Näin varmistetaan kotoutumispalveluiden turvaaminen koko alueella ja pystytään hyödyntämään yhteistyötä TE-palveluiden kanssa, kun niistä vastaa tulevaisuudessa sama järjestäjä, tiivistää työllisyyspäällikkö Minna Virta.

– Tulevan kotoutumislain edellyttämän kotoutumisohjelman valmistelu on käynnistynyt yhdessä kuntien kanssa. Sen sisällöissä teemme tarkemman suunnitelman siitä, miten erityisesti työvoiman ulkopuolella olevien kotoutumisen edistämisen palvelut tullaan alueellamme toteuttamaan, Virta jatkaa.

Kuntalaistutkimus 2024 – tutkittua tietoa kuntalaisista

Maamme kaikkia kuntia edustava Suomen Kuntaliitto on kartoittanut suomalaisten mielipiteitä kotikunnan
palveluista, kehittämisestä sekä osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksista säännöllisesti vuodesta 1996
lähtien.

Vuoden 2024 tutkimukseen osallistui kaikkiaan 46 tutkimuskuntaa ja satunnaisotoksessa oli 32 900 täysi-ikäistä. Salossa kuntalaistutkimusta on toteutettu useita kertoja. Salon osalta otos oli tänä vuonna 1200 ja vastausprosentti kasvoi hieman neljän vuoden takaisesta ollen nyt 36. Kuntalaistutkimuksen tarkempia tuloksia julkaistaan syyskuun aikana.

Kuntalaistutkimuksen rinnalla Salossa toteutetaan syksyn aikana kaupunginvaltuustolle ja ylimmälle virkajohdolle päättäjätutkimus, jossa kysytään mm. päättäjien ajankäytöstä, näkemyksiä kunnan kehittämiseen ja mahdollisista häirinnän ja uhkailun kokemuksista. Myös päättäjätutkimusta on toteutettu Salossa useampana valtuustokautena.

Tutustu Salon kaupunkistrategiaan – Salo.fi/strategia.

Lisätiedot:
Lapsiystävällinen kunta -kehittämistyö
LYK-koordinaattori Annika Viitanen Friberg
044 778 4642, annika.viitanen@salo.fi

TE2024-uudistus
Projektipäällikkö Salla Seppälä
050 439 8446, salla.seppala@salo.fi

KOTO24-uudistus
Työllisyyspäällikkö Minna Virta
044 778 2161, minna.k.virta@salo.fi

Kuntalaistutkimus
Yhteyspäällikkö Saija Karnisto-Toivonen
02 778 2569, saija.karnisto-toivonen@salo.fi