Hyppää sisältöön
Tiedote

Koronatestaus ja koronarokotukset Salossa

Julkaistu 30.12.2021 12:27, Päivitetty 30.12.2021 17:25

KORJATTU klo 16.20 5-11-vuotiaiden rokotusväli on 6 viikkoa

Tammikuussa ajanvarauksen ja lähetteen koronanäytteelle saa myös sunnuntaisin klo 8-16 numerosta 02 772 3023. Arkisin maanantaista perjantaihin ajan ja lähetteen koronanäytteenottoon saa oman terveysaseman ajanvarauspuhelimesta.

Salon haastavan koronatilanteen vuoksi jäljitystyö on edelleen ruuhkautunut. Jos koronatestin tulos on positiivinen, tulee siitä tieto tekstiviestinä. Positiivisen tuloksen tultua noudatetaan valtakunnallisia ohjeita eli pysytään kotona ja vältetään kaikkia kontakteja. Jäljittäjät ottavat yhteyttä viiveellä.

Salossa on lisätty koronarokotusaikoja iltoihin ja viikonloppuihin. Myös ohjeistusta kolmannen ja neljännen rokoteannoksen osalta on tarkennettu. Lisäksi tähän tiedotteeseen on koottu usein kysyttyjä kysymyksiä koronarokotuksiin liittyen.

Lounais-Suomen aluehallintoviraston eilen (29.12.) antamien koronarajoituspäätösten vaikutuksista kaupungin toimintaan tiedotetaan tämän päivän aikana erikseen.

Ensimmäinen ja toinen rokoteannos

Tällä hetkellä ensimmäisen ja toisen rokotteen saa ilman ajanvarausta Saktan rokotuspisteestä (Karjalankatu 2-6):

– ma klo 8-19
– ti klo 8-15
– ke klo 8-19
– to klo 8-15
– pe klo 8-14
– la klo 9-16
– su klo 9-16

Ensimmäinen ja toinen rokoteannos annetaan kaikille 12 vuotta täyttäneille. Asiakkaan on itse huolehdittava siitä, että toista annosta haettaessa ensimmäisestä annoksesta on kulunut vähintään 3–4 viikkoa.

Myös ensimmäistä ja toista annosta varten on mahdollista varata aika joko sähköisesti ja puhelimitse.

Kolmas rokoteannos

Kolmas rokoteannos annetaan 18 vuotta täyttäneille ja ainoastaan ajanvarauksella. Kolmas rokoteannos pyritään antamaan samalla rokotteella kuin toinen annos, mutta tarvittaessa voidaan tarjota myös toista valmistetta. Toisen ja kolmannen rokotuksen väli tulee olla vähintään 4 kuukautta. Jos ensimmäinen ja toinen annos on annettu nopeutetulla annosvälillä, niin 60 vuotta täyttäneiden osalta toisen ja kolmannen rokotuksen väli on vähintään 3 kuukautta.

Voimakkaasti immuunipuutteiset 12 vuotta täyttäneet saavat kolmannen rokoteannoksen lisäksi myös neljännen. Toisen ja kolmannen rokotuksen väli tulee olla vähintään kaksi kuukautta ja kolmannen ja neljännen 3-4 kuukautta. Myös nämä rokotukset annetaan vain ajanvarauksella.

5-11-vuotiaat

5-11-vuotiaiden ensimmäinen ja toinen rokoteannos annetaan vain ajanvarauksella. Rokotusten annosväli on 6 viikkoa.

Lapsen rokottamiseen tarvitaan huoltajan tai molempien huoltajien suostumus. Kirjallinen suostumus annetaan THL:n lupalomakkeella ”Huoltajan suostumus alaikäisen koronarokotukselle”.

Lomake pitää tulostaa, allekirjoittaa ja ottaa mukaan rokotukseen. Saktan rokotuspisteellä suostumuksen voi antaa myös suullisesti paikan päällä, jos molemmat huoltajat ovat mukana. Vain yksinhuoltaja voi antaa suostumuksensa yksin.

Kouluikäisten rokotukset alkavat kouluissa 3.1.2022. Huoltajille tiedotetaan rokotuksista Wilma-viestillä. Myös kouluissa annettaviin rokotuksiin tarvitaan huoltajien suostumus eli THL:n lupalomake tuodaan allekirjoitettuna mukaan rokotukseen.

Ajanvaraus

Kaupunki suosittelee ensisijaisesti käyttämään sähköistä ajanvarausta osoitteessa salo.terveytesi.fi. Palvelussa voi myös siirtää tai peruuttaa jo varatun ajan.

Jos sähköisen ajanvarauksen käyttö ei ole mahdollista, rokotusajan voi varata, peruuttaa ja siirtää ajanvarausnumeron 02 772 3605 kautta. Numero avoinna ma-pe klo 8-14, ja toimii takaisinsoittojärjestelmällä.

Rokotusajasta tulee tekstiviesti-ilmoitus heti, kun aika on varattu, sekä muistutus 2 vuorokautta ennen rokotusaikaa.

Koronarokotustodistus ja koronapassi

Rokotustodistus tulee Omakantaan (kanta.fi) näkyviin muutaman päivän viiveellä ja todistus on voimassa oleva 7 vuorokauden kuluttua toisesta rokotuksesta. Kolmannen annoksen jälkeen todistus on voimassa heti.

Asiakas saa omalta terveysasemaltaan QR-koodillisen rokotustodistuksen soittamalla sinne, jos hänellä ei ole mahdollisuutta käyttää Omakantaa. Todistuksen saa myös, jos ei ole virallista sosiaaliturvatunnusta tai jos rokotteet on annettu muualla kuin Salon terveyskeskuksessa.

Jos asiakas on hakenut terveysasemalta todistuksen kahdesta koronarokotteesta ja saanut sen jälkeen kolmannen koronarokotteen, niin hänen ei tarvitse välittömästi pyytää todistusta kolmannesta annoksesta. Todistus kahdesta koronarokotteesta on voimassa 9 kuukautta.

Koronarokotustodistus toimii koronapassina.

Raskaus ja imetys

Raskaana oleva voi halutessaan ottaa koronarokotteen missä tahansa raskauden vaiheessa. Ennen raskautta aloitetun rokotussarjan toisen annoksen voi myös antaa raskauden aikana. Imetys ei ole este koronarokotteelle.

Samanaikainen rokottaminen

Kaikkia Suomessa käytettäviä koronarokotteita voi antaa samaan aikaan muiden rokotteiden kanssa normaalien rokotusohjeiden mukaisesti. Koronarokotuskäynnillä voi halutessaan ottaa influenssarokotuksen, jos on siihen oikeutettu.

Sairastettu koronatauti ja koronarokotus

Koronarokotus sekä sen tehoste voidaan antaa 4-6 kuukauden kuluttua sairastetun koronavirusinfektion jälkeen. Immuunipuutteisten ja iäkkäiden kohdalla sairastetun taudin suoja voi olla heikompi ja heidän kohdalla harkitaan tapauskohtaisesti, onko rokote syytä antaa jo aikaisemmin.

Jos asiakas on sairastanut koronan ja saanut yhden koronarokotteen, hänen ei tarvitse ottaa toista rokoteannosta, jos sairastetun taudin ja rokotteen väli on vähintään kuusi viikkoa. Sairastetusta taudista ja yhdestä koronarokotteesta muodostuu koronarokotustodistus.

Anafylaktinen reaktio tai vakava lääkeaineallergia sekä koronarokotus

Jos asiakas on saanut anafylaktisen reaktion jostakin rokotteesta tai hänellä on vakava lääkeaineallergia, rokotus sovitaan annettavaksi päivystyksessä. Aika varataan vastuuhoitajalta numerosta 02 772 3110.

Ulkomailla saatujen koronarokotusten täydentäminen ja koronarokotustodistukset

Ulkomailla saatuja koronarokotussarjoja on mahdollista täydentää. Näissä tapauksissa pyydämme ottamaan yhteyttä numeroon 02 772 3101.

Koronarokotustodistus myönnetään EU-alueen ulkopuolella saaduista toisista tai kolmansista rokotteista, jos ne ovat EU:n hyväksymiä. Todistuksen saa toimittamalla henkilökohtaisesti virallinen henkilötodistus mukanaan alkuperäiset rokotustodistukset ja henkilötiedot (rokotetun nimi, sosiaaliturvatunnus ja puhelinnumero) kaupungin rokotuspisteeseen Saktaan (Karjalankatu 2-6) sen aukioloaikoina. Todistuksen toimitusaika 1-2 viikkoa ja sen muodostumisesta Omakantaan ilmoitetaan asiakkaalle. Kun asiakas on saanut tiedon todistuksen valmistumisesta, hän voi noutaa alkuperäiset todistukset Saktasta.