Hyppää sisältöön
Tiedote

Kulttuurituottajien vuosikirje 2021

Julkaistu 22.12.2021 16:35, Päivitetty 23.12.2021 13:48

Vuoden kääntyessä kohti loppua, me kulttuurituottajat tuumasimme, että nyt on oiva aika summata kuluneen vuoden tapahtumat ja kertoa vähän ensi vuoden kuulumisista!

Meidän ”uusien” kulttuurituottajien aika on kulunut melkein kokonaan koronatilanteen kanssa joustaen, taipuen, vääntäen ja kääntäen. Rajoituksista huolimatta, on ilo huomata, että kulttuuria on kuitenkin ollut tarjolla monipuolisesti ja turvallisesti ympäri vuoden sekä omasta että tuikitärkeiden yhteistyökumppaniemme toimesta.

Omia ja yhteistyössä avustuksin taikka ostopalveluin toteutettuja tapahtumia on vuoden mittaan ollut liki 200. Varovaisen arvion mukaan toimintaan on osallistunut tekijöinä ja kokijoina liki 35 000 ihmistä. Kulttuurille on siis sekä kysyntää että tarjontaa, tässä katsaus meidän työvuoteemme.

Keväisiä digiloikkia ja omatoimikulttuuria

Heti alkuvuodesta otimme kunnon digiharppauksen ja toteutimme striimattuja kulttuuriklubeja kolmeen otteeseen yhteistyössä Raja-Audion kanssa. Klubiohjelmistossa Timo Väntsin Kysymyksiä Karjalasta sekoitti sujuvasti nukketeatteria, piirrosjälkeä, tarinankerrontaa ja stand upia, Mallan matkassa –lastenmusiikkiyhtyeen konsertti vei lapsikuulijat iloisiin säveliin ja Nurinpäin kollektiivin Kohtaamisia käsitteli maailmaa nuorten näkökulmasta.

Maaliskuu on vuosittain omistettu lastenkulttuurille. Osana teemakuukautta toteutimme yhdessä liki 50 harrastajan ja ammattitaiteilijan kanssa Salon (mini)maailmannäyttelyn, jossa pikkiriikkiset teokset levittäytyivät ympäri kaupunkia. Reilun 4 kilometrin lenkin varrelle sijoittui monenlaisia teoksia aina pyykkipäivästä soiviin discolinnunpönttöihin. Kaupunkikuvan elävöittämistä toteutettiin aina säiden salliessa myös Carunan, Lounean, Salo Energia -työryhmän ja kaupunkilaisten kanssa Katutaidetta ja luvan kanssa! -sähkökaappien maalausprojektilla, joka on tuonut iloa ja väriä sähkökaappeihin monissa eri kaupunginosissa ja kadunkulmissa.

Keväällä koronan pitäessä yleisötoiminnan muuten tauolla, ideoimme yhdessä liikuntapalveluiden kanssa Vuohensaareen omatoimisen tarinapolun, joka tarjosi perheille luontoliikuntaa, kevään edistymisen havainnointia ja leikkisää menoa. Omatoimipolku lapsiperheille toteutettiin myös loppukesällä Rikalanmäen muinaispolulle, tällä kertaa esihistoriateemaisena.

Kulkureita, kesämusiikkia ja kyläjuhlia

Kesän korvalla saimme iloksemme kesätyöntekijän, Sibelius-lukion opiskelijan Iiris Lipastin. Iiris vieraili yli 30 eri kohteessa kaupungilla ja sellosävelistä saivat nauttia muun muassa päiväkotien lapset, hoivakotien asukkaat ja kaupungin työntekijät eri toimipisteissä. Myös Läntisen tanssin aluekeskuksen Kesäkulkurit kiersivät Kotimaa kiikarissa -esityksen kera ympäri Saloa ja innostivat mukaan liikkumaan.

Olimme myös mukana viestintäpalveluiden Kesä yhdessä -kiertueella, jossa yhteisötaiteilija Sara Ilveskorpi ohjasi Lapsilta lapsille, kylästä kylään -taidepajoja osana kylätapahtumien ohjelmaa. Pajoissa syntyneistä teoksista koottiin syyskuussa Taiteiden Yänä näyttely Salon kaupungintalolle ja paraikaa näyttely on lähikirjastokiertueella.

Elokuun päätteeksi otimme osaa valtakunnalliseen Itämeripäivään ja toteutimme kulttuuria ja kuntoilua yhdistävää ohjelmaa Mathildedalin, Meripirtin, Vuohensaaren ja Kokkilan rannoille. Tästä toivomme vuosittaista perinnettä!

Rapeita ja rouheita elämyksiä

Syyskuussa pääsimme vihdoinkin käynnistämään uunituoreen kulttuuritila Näkkärin ohjelmiston. Joka kuun ekan perjantain Yleisöperjantaissa nähtiin koko perheen keppihevossirkus Chevalier (Race Horse Company), kamarimusiikillinen näyttämöteos Yli rajan (Jonna Järnefelt – Jukka Nylund), maailmaa hyönteisten perspektiivistä tarkasteleva Hajoaminen ja stunttien, nunchakujen, volttien ja muiden temppujen täyteinen The Greatest Action Comedy Show (Fatal Instrument). Koko perheen Lasten lauantaissa joka kuun toinen lauantai puolestaan lavan valtasivat soiva, tanssiva ja jekutteleva Metkut (Leena Keizer), onnellisuutta tutkiva Toivomuspuu (Nurinpäin-kollektiivi), absurdin anarkistinen Keisarin uudet vaatteet (Race Horse Company) ja riemukkaan railakas sirkusrokkipoppoo Merkkarit ja Kai Kuutamo.

Kulttuurikasvatussuunnitelma Nappula vauhtiin

Koulujen käynnistyessä vauhtiin päästiin myös kulttuurikasvatussuunnitelma Nappulan kanssa. Seiskaluokkalaisille pidettiin harrastusmessut, missä pääsi tutustumaan sekä kulttuuri- että liikuntaharrastuksiin, päiväkodeissa kiersi sekä musiikkiopiston Soitinkaruselli että eskareille suunnattu yhteisömuusikko Anna-Maaria Varosen suunnittelema ja toteuttama musiikkikasvatuskokonaisuus Kansansaduista säveliksi. Lisäksi toteutettiin pienten koulujen konserttikiertue yhteistyössä Kulttuuriosuuskunta Uulun kanssa. Lukukauden lopuksi Meritalon museon joulu kutsui lähikoulujen kolmosluokkalaiset tutustumaan entisajan koulunkäyntiin, arkielämään ja joulun juhlintaan.

Kulttuuri ja taide hyvinvointia ja osallisuutta edistämässä

Hyvinvointia ja osallisuutta edistetään pitkin vuotta tottakai. Mutta erityisesti ne sopivat piristämään marraskuuta – siksipä paketoimme kulttuuritarjonnan yhteen kulttuurihyvinvoinnin teemakuukaudeksi. Salon taiteilijaseuran pitkäjänteisestä työstä eri salolaisten yhteisöjen kanssa toteutettu näyttely oli esillä kaupunkiolohuone Ihme ja Kummassa sekä kaupungintalolla. Näyttelyyn liittyi myös työpajoja, joiden osallistujat pääsivät tutkimaan ja tutustumaan eri taiteen tekniikoihin. Hoivakodeissa toteutettiin muun muassa valotaidetapahtuma asukkaiden, omaisten ja yksiköiden työntekijöiden iloksi sekä yhteisömuusikko Anna-Maaria Varosen erityisesti muistisairaille suunniteltu Musiikilla muistoihin -kiertue.

Kuun päätteeksi taide- ja kulttuurikenttä kokoontui Kulttuurifoorumiin, jonka vieraaksi saimme pääsihteeri Rosa Meriläisen kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry:stä. Foorumin taustavoimana on kaupungin ja yhdistysten välinen yhteistyöelin Kulttuurikumppanit, joka toiminnallaan edistää osallisuutta, yhteisöllisyyttä ja kentän yhteisiä asioita. Kulttuurikumppaneita v. 2021 olivat SaloJazz ry, Salo Lasten Laulukaupunki ry, Salon Teatteri ry, Kisko-Seura ry, Halikon Musiikkiyhdistys ry, EtnoSalo ry, Salon Taiteilijaseura ry, Pro Rantakivet ry, Poikki taideyhdistys ja Salon Viihdelaulajat ry.

Kulttuurikumppanit nosti esiin salolaisia kulttuuritekijöitä mm. valitsemalla Salon Sepän (onnea vielä, Tarja Hiltunen!), laati ehdotuksen kaupungin kulttuuripalkintojen saajista yhdistysten ehdotusten perusteella ja oli aktiivisesti vaikuttamassa kaupungin yhdistykselle myöntämään lisärahoitukseen koronatuen muodossa. Vuoden aikana Kulttuurikumppanit ja liikunnan Seuraparlamentti kokoontuivat myös yhteen ja löysivät useita yhteistyön mahdollisuuksia kuntalaisten aktiivisen vapaa-ajan ja hyvinvoinnin edistämiseen.

Yhteistyössä on voimaa

Edellä on kerrottu pääasiassa yleisten kulttuuripalveluiden omasta toiminnasta, joka on vain yksi siivu virkeän kulttuurikaupungin palveluista. Kaupunki tekee tiivistä yhteistyötä taide- ja kulttuurikentän toimijoiden kanssa ja kulttuuripalveluita tuotetaan sekä avustuksin että ostopalveluna.

Vuonna 2021 kulttuuriavustuksiin varattiin 155 000 euron määräraha. Vapaa-ajan lautakunta myönsi 16 paikallistoimijalle yleisavustusta, jonka myötä tuetaan mm. ympärivuotista teatteritoimintaa, kotiseutu- ja kulttuuriperintötyötä, musiikkiharrastuksia ja taidelainaamon toimintaa. Kohdeavustuksia myönnettiin 20 taiteelliselle työryhmälle, jotka toteuttivat vuoden aikana useita erilaisia taideprojekteja ympäri Salon. Näistä muutamina poimintoina taiteilijoiden Aalto ja Jokilehto toteuttama Aikatila-valotaidenäyttely Teijon kansallispuistossa, Neljä vuodenaikaa -työryhmän yhteisöllinen Kukonkallio välkehtii -projekti hoivakodissa, Angelniemellä kyläyhdistyksen ja taiteilijoiden ympäristöteos Merenkuninkaan matka ja pienoisooppera The Telephone.

Kulttuuripalveluita toteutettiin myös sopimuskumppanien kanssa. Sopimusten piiriin lukeutuvat mm. SaloJazzin ympärivuotinen konserttitoiminta, Raatalan kylässä järjestettävä Humpparalli, Pimeän peitto raottuu –monitaidetapahtuma Perniössä, Kuusjoen Viljamakasiinin kesänäyttelyt, Salon oppaiden opastetut retket eri kohteisiin, Wiurilan kesä -kuvataidenäyttely sekä Lasten laulukaupunki ja Salo Irish –festivaalit.

Yhteistyötä tehdään paljon myös kaupunkiorganisaation sisällä. Koulujen loma-aikoina toteutamme ohjelmaa yhteistyössä muiden kaupungin vapaa-aikatoimijoiden sekä nuorisopalveluiden kanssa. Esimerkkinä mainittakoon syysloman hallikiertue, jossa liikunta-, nuoriso- ja kulttuuripalvelut yhdistivät voimansa ja veivät mukavaa sekä menevää lomaohjelmaa viidelle liikuntahallille ympäri Saloa. Yhteistyö jatkuu teemojen Talvilomalla tapahtuu ja Maailman paras syysloma alla myös vuonna 2022.

Näkymiä ensi vuoteen

Uuden vuoden aloitammekin uudessa konttorissa. Siirrämme yleisten kulttuuripalveluiden toimiston kaupungintalolta kansalaisopiston ja kulttuuritila Näkkärin kylkeen, osoitteeseen Ylhäistentie 2. Muutto mahdollistaa notkeamman toiminnan muun muassa Näkkärin tilaisuuksien ja oheistapahtumien, työpajojen ja muun kivan yhteisen merkeissä. Sopivan tilaisuuden tullen, pidämme avoimet ovet – tervetuloa kylään!

Yksi isoimmista työtehtävistä on kulttuuriohjelman laatiminen, ja siihen liittyvä kuntalaisten ajatusten ja mielipiteiden kuuleminen. Haluamme luoda yhteistä kuvaa siitä minkälainen kulttuurikaupunki Salo on nyt ja millainen se voisi olla tulevaisuudessa. Seuratkaahan siis alla olevia viestintäkanavia, missä mennään ja miten tulla mukaan!

Ajankohtaisia uutisia, lisätietoja ja roppakaupalla kulttuuri- ja taidetapahtumia löydät kulttuuripalveluiden verkkosivuilta, kaupungin tapahtumakalenterista  sekä somesta Facebookissa (facebook.fi/kulttuurisalo), Instagramissa tileillä @salovapaalla ja @kulttuuriassat.

Lämpimät kiitokset

Kiitos kaikille kuluneesta vuodesta ja rikasta, riemukasta uutta kulttuurivuotta, toivovat kulttuurituottajat Suvi ja Sini sekä vapaa-aikajohtaja Hilpi
www.salo.fi/kulttuuri


Tiedotteen kuva: Lotta-Pia Kallio “Pyykkipäivä”, osana Salon (mini)maailmannäyttelyä