Hyppää sisältöön
Tiedote

Kulttuurituottajien vuosikirje 2023 

Julkaistu 14.12.2023 15:08, Päivitetty 29.1.2024 13:05

On taas aika summata kuluneen vuoden toimintaa sekä kiittää kaikkia yhteistyöstä. Vilkas vuosi näkyy tämän kirjeen pituudessa, joten suosittelemme varaamaan lukemiseen mukavan hetken, vaikka kupposen kera. Kirjeen myötä toivotamme kaikille lempeää ja rauhallista joulun aikaa sekä kaikkea hyvää, innostavaa ja toiveikasta tulevalle vuodelle!  

Terveisin kulttuurituottajat Sini ja Suvi 

Ps. Tehdyt päivitykset 29.1.2024, linkkien korjaus kulttuurituottajien vuosikello ja TEAviisari.

Terveiset toimistolta 

Yleisissä kulttuuripalveluissa työskentelemme vakituisesti me kaksi kulttuurituottajaa, Sini ja Suvi.  Saimme myös paljon kaivattua lisäresurssia viestintä- ja tiedotustehtäviin, kun viestintäassistentti Rena Järvinen oli apunamme tammikuusta lokakuuhun. Lisäksi loppuvuoden tapahtumatuotantoihin saatiin apua oppilaitoksista, kun meillä oli työharjoittelussa ja työelämään tutustumassa niin Edusalon ammattiin suuntaavan kotoutumiskoulutuksen opiskelija Baiba kuin Armfeltin koulun yhdeksännen luokan TET-oppilas Nella. 

Kulttuurituottajien työstä

Toimintaamme ohjaavat laki kuntien kulttuuritoiminnasta, Salon kaupunkistrategia 2023 – Avaimet kaikkiin oviin, Salon hyvinvointisuunnitelma, Unicefin Lapsiystävällinen kunta –malli sekä työn alla oleva Salon kulttuuriohjelma.

Vuoden aikana työnkuvamme on myös kirkastunut entisestään ja tehtävät voi jaotella neljään isompaan kokonaisuuteen. Avainsanoja työllemme ovat yhteistyö, avoimuus, läpileikkaus ja uudet tavat. 

Kulttuuripalveluiden suunnittelusta, koordinoinnista ja tuotannosta
 

Taloudellisen ja tuotannollisen tuen avulla yleiset kulttuuripalvelut olivat mukana mahdollistamassa noin 800 eri tapahtuman toteutusta ympäri Salon. Arvioitu kävijämäärä koko vuodelta on noin 90 000. Lämmin kiitos kaikille yhteistyökumppaneille, yleisölle ja osallistujille! 

Palveluita yhteistyössä 

Vuoden 2023 määrärahat kulttuuripalveluiden tuottamiseen olivat yhteensä ~ 366 000 euroa. 

 • Avustuksiin ja omaehtoisen kulttuuritoiminnan tukemiseen oli käytettävissä 230 000 €, josta vapaa-ajan lautakunta myönsi yleisavustuksia (195 900 € / 27 toimijaa) ja kohdeavustuksia (34 100 € / 23 toimijaa). Vuoteen 2022 verrattuna, hakemusten määrä kasvoi noin 40 % ja haetun rahoituksen määrä noin 53 %. Yhteistyösopimuksia solmittiin 9 paikallisen toimijan kanssa, arvoltaan ~ 75 000 €. Muihin palveluostoihin kuten kiertuetoiminta ja tapahtumayhteistyö käytettiin ~ 11 000 €.  
 • Lastenkulttuuripalvelujen tuottamiseen määrärahaa oli varattu noin 50 000 euroa, joista 30 000 euroa käytettiin erilaisiin yhteistyösopimuksiin, joiden avulla hankittiin mm. kulttuurikasvatussisältöjä kulttuurikasvatussuunnitelma Nappulaan. Loput noin 20 000 euroa kului Lasten lauantaiden ja Vauvaperjantaiden sisältöjen ostoihin, tapahtumien tekniikkaan sekä markkinointiin. 

Avustus- ja sopimuskumppaneitamme tänä vuonna olivat Näytelmäpiiri Suonäpit ry, Meripirtin Kerho ry, Muurlan kotiseutuyhdistys ry, Salon Taiteilijaseura ry, Piazza Brass ry./ Salon VPK:n soittokunta, Perniön Kirkonkyläyhdistys ry, Salon Musiikinystävät ry, Salon Puhallinorkesteri, Kuusjoen Karjalaiset ry, Kuusjoki-Seura ry, Rikala-Seura ry, Suomusjärvi-Seura ry, Taito Varsinais-Suomi ry, Kirakan kesäteatteriyhdistys ry, Mathildedalin kulttuuriyhdistys ry, Salo-Uskelan Seura ry, Salon Seudun Harmonikkakerho ry, Kulttuurimeijeri ry, Teatteriyhdistys Puutaivas ry, Kiikalan Kipinät ry, Poikki Taideyhdistys ry, Musiikkiyhdistys Leticia ry, Kuusjoen taitajat ry, EtnoSalo ry, Salon Laulu-Sepot r.y., Salon oppaat ry, Pro Rantakivet ry, Halikon Musiikkiyhdistys ry, Kiikala Seura ry, Salon seudun taideharrastajat ry, Salon Teatteri ry, Teatteriyhdistys Vinssi ry, Valonleikkijät -työryhmä, Työryhmä Mamia – Toivoniemi – Kuusinen, Työryhmä Trio A. Aalto, Työryhmä Slagifabriikki Yhdistys, Työryhmä Tea Tikka, Työryhmä Pekka Laakso & Eetu Sadeharju, Työryhmä Kallio/Aalto, Työryhmä Kuusinen – Laaksonen, Työryhmä Hassut haahkat, Työryhmä Kari Rissa, Kulttuuriyhdistys Kirakan mylly r.y, Työryhmä Satu Pasio ja Sari Reiman, Teatteripiiri lloton ry, Työryhmä Pekka Innanen ja Essi Seppälä, Työryhmä Teijon katujamit, Kisko-Seura ry, Työryhmä Radio Suomusjärvi 110, Lasten laulukaupunki ry, SaloChamber ry, SaloIrish ry, SaloJazz ry, Humppamusiikin ystävät ry, Wiurilan kesä contemporary ry, Tmi Anna-Maaria Varonen, Tmi Bio-Kuva Jari Mäkilä, Salon Viihdelaulajat ry ja Kirjan talo ry. Suurensuuret kiitokset yhteistyöstä! 

Lastenkulttuuria ympäri vuoden 

Säännöllinen tapahtumatoiminta  

Lasten lauantait aloittivat lastenkulttuurin tapahtumavuoden helmikuussa. Yleisötoiveiden mukaisesti kokeiltiin Näkkärissä keväällä kaksi kertaa kahden näytöksen Lasten lauantaita, niin että näytökset olivat klo 10 ja klo 13. Myöhäisempi näytös oli selkeästi suositumpi, mutta jatkossakin tarjotaan kerran kaudessa kahden näytöksen Lasten lauantai.

Lisäksi lapsiperheille aloitettiin uutena ohjelmistona Vauvaperjantait, jotka järjestetään kansalaisopiston Teatteriluokassa Ylhäistentiellä. Vauvaperjantait on suunnattu 3-12 kk ikäisille vauvoille vanhempineen. Yleisötoiveiden perusteella aloitettu toimintamuoto löysikin yleisönsä heti ja nämä pienen estradin (yleisömaksimi 30) näytökset olivatkin alusta asti lähes loppuunmyytyjä.

Lasten lauantain näytöksiä oli vuoden 2023 aikana yhteensä 11 ja yleisöä ne keräsivät 330 henkilöä vuoden aikana. Vauvaperjantaiden neljään näytökseen taas osallistui vuoden aikana 102 henkilöä.

Lastenkulttuurin maaliskuu 

Maaliskuu oli jälleen omistettu lastenkulttuurille ja sen ohjelmaan kuului näyttelyitä, tapahtumia sekä esityksiä. Jo kolmatta kertaa järjestettiin Salon minimaailmannäyttely, johon saatiin jälleen kerran uusia osallistujia mukaan. Lisäksi Ylhäistentien aulatiloissa oli esillä Salon seudun taideharrastajat ry:n satuaiheinen näyttely ja kaupungintalolla päiväkotilasten piirroksia sisältänyt näyttely Sirkus Yksisarvisihmemaailma. Jälkimmäinen näyttely syntyi Salon kulttuuriohjelmaan liittyen ja siinä kerättiin lapsilta ideoita kivasta kulttuurikaupungista. Lisäksi kuukauden ohjelmaan kuului Lasten lauantain tuplanäytös Teatteri Mukamaksen Hiirulainen ja suuri seikkailu -näytelmästä, kaikkien aikojen ensimmäinen vauvaperjantai loruesityksellä Silkkipaperitaivas, taidetyöpajoja Veturitallillla, Ylhäistentiellä sekä Salon taiteilijaseuran galleriassa, lastenohjelmaa elektroniikkamuseossa ja Perniön museossa, seurakunnan tapahtumapäivä, musiikkiopiston satukonsertti, kirjaston vauvalorutuokio sekä Salon Teatterin Herra Hakkarainen harrastaa –esitykset sekä Teatteri Provinssissa Tatu ja Patu –vierailuesitys.  

Yhteistyötä tapahtumissa sekä lomaviikoilla 

Lastenkulttuuritarjontaa järjestimme tuttuun tapaan myös koulujen lomaviikoille vapaa-aikatoimialan sekä nuorisopalveluiden yhteistyönä. Lisäksi osallistuimme myös erilaisiin teemapäiviin kuten pääkirjaston Harry Potter Book Dayn tapahtumaan, Halloween-polkuun Halikonlahden lintupolulla sekä Taiteiden Yän yhteydessä järjestettyyn Itämeripäivään kaupungintalolla.  

Lisäresursseja ja kehittämistoimintaa lastenkulttuurissa 

Tarjontaa lapsille ja lapsiperheille saatiin vuonna 2023 lisättyä myös hankeyhteistyön myötä, alkuvuonna Varsinais-Suomen liiton VarKu-hankkeen kautta Salon kouluissa, päiväkodeissa ja tapahtumissa kiersi Salon ja Someron seututaiteilijana toiminut sirkustaiteilija Karoliina Nordin pääasiassa Klovni OHOn hahmossa. Myös Hermannin koulussa tammikuussa aloittanut koulutaiteilija Laura Sillanpää toi taidesisältöjä tapahtumiin koulujen talvi- ja syyslomalla sekä kesäloman alussa Lasten laulufestivaaleilla. Koulutaiteilija-hankkeen toteutuksen on mahdollistanut käyttötarkoitukseen saatu valtionperintö. Hanke päättyy toukokuussa 2024. 

Suomen kiertueteatterin Silkkipaperitaivas-esitys – kautta aikojen ensimmäinen vauvaperjantai!

Lastenkulttuurin harrastustoiminnan vaikutuksia lasten ja nuorten hyvinvointiin päätettiin vuoden 2023 aikana alkaa säännöllisesti mittaamaan. Tietoa kerätään kulttuuriharrastamisen koetut vaikutukset –mittariston avulla muun muassa musiikkiopiston ja kansalaisopiston opiskelijoilta. Lastenkulttuuritoiminta on aktiivisesti mukana myös Salon Lapsiystävällinen kunta –toimintasuunnitelman toteuttamisessa. Palveluita pyritään kehittämään yhä saavutettavampaan sekä yhdenvertaisempaan suuntaan ohjelmaa tukien ja sen periaatteita noudattaen. Salon kulttuuriohjelma on myös yksi kaupungin LAVA-pilotteja eli ohjelman lapsivaikutukset tullaan arvioimaan suositusten mukaisesti vuonna 2024. 

Kulttuurikasvatussuunnitelma Nappula 

Lapsille ja nuorille kokemuksia kulttuurin parissa tarjoaa myös kulttuurikasvatussuunnitelma Nappula, jonka kolmas lukuvuosi alkoi syksyllä 2023. Lukuvuosi 22-23 oli ensimmäinen lukuvuosi, jolloin suunnitelman sisällöt pystyttiin toteuttamaan täysimääräisenä. Kulttuurisisältöjen saavutettavuutta kouluille pyrittiin lisäämään järjestämällä esimerkiksi kakkosluokkalaisille suunnattuja teatterisisältöjä myös kiertuetoimintana.

Nappulan ohjelmaan kuuluu teatterinäytösten lisäksi mm. kirjaston toimesta toteutettavat kirjastovierailut, satuhetket ja kirjavinkkaukset, vierailut lähimuseoihin ja Veturitallille sekä konsertti- ja musiikkikasvatuskiertueet kouluissa ja päiväkodeissa.  

Lukuvuosi 2023-24 aloitettiin Pride-teemaviikon yhteydessä järjestetyillä yläkouluikäisen harrastusmessuilla Salohallissa. Lisäksi syyslukukauteen on kuulunut kuutosluokkalaisten koululaiskonsertteja, museovierailuja, musiikkiopiston Soitinkaruselli-vierailuja päiväkoteihin sekä eskareiden musiikkikasvatustuokioita. Kulttuurikasvatussuunnitelmassa tehdään yhteistyötä paitsi kaikkien kaupungin organisaatiossa kulttuurisisältöjä tuottavien tahojen kanssa, myös valtakunnallisen Taidetestaajat-ohjelman, lastenkulttuurikeskus Sagalundin, Teijon luontokoulun sekä kaupungin perusopetuksen kestävyyskasvatussuunnitelman sekä Lukeva Salo -sisältöjen kanssa.  

Vuonna 2023 Nappulassa kehitettiin myös kulttuurikasvatussuunnitelman tiedotusta ja viestintää. Nappulasisällöistä tiedotetaan kouluille ja päiväkodeille säännöllisin uutiskirjein. Yläkouluille ja päiväkodeille uutiskirje lähetetään lukuvuosittain ja alakouluille lukukausittain. Lisäksi ohjelman tunnettuutta pyritään lisäämään somenäkyvyyden perusteella ja Nappulalle onkin syksyn aikana perustettu oma instagram-tili. 

Tapahtumat  

Timo A. Aalto ja Lotta-Pia Kallio: Valoisa luutarha, 2023. Tuotanto Salon Seurakunta, mahdollistajina Juha Punta -säätiö, OP Lounaismaa ja Salon kaupunki. Kuva: VisitSalo.

Osallistumme vuoden mittaan useisiin erilaisiin paikallisiin ja valtakunnallisiin tapahtumiin. Toukokuun MHAW Hyvää mieltä kulttuurista –toimintaviikolla jatkoimme antoisaa yhteistyötä Salon mielenterveys ry – Kriisikeskus Etapin kanssa. Vierailimme mm. Teijon Masuunin ihanilla markkinoilla jakamassa tietoa mielenterveydestä ja kulttuurin mielelle hyvää tekevistä vaikutuksista. Itämeripäivää vietettiin tänä vuonna (ja jatkossakin) samaan aikaan Taiteiden Yän kanssa elokuun lopulla.

Lokakuun Kurpitsaviikkojen yhteydessä järjestettiin Salon oppaiden kanssa supersuosittuja kierroksia Rikalanmäellä. Saimme olla mukana myös Timo A. Aallon ja Lotta-Pia Kallion yhdessä Salon seurakunnan kanssa tuottamassa huikeassa Valoisa luutarha –valoteoksessa Halikon kirkolla. Marraskuun Runoviikko oli usean toimijan yhteinen produktio ja ilahdutti monipuolisella tarjonnalla aina amerikkalaisesta juurimusiikista kansallisrunoilijamme Eino Leinon ex-rakastettuihin.  

Lähikulttuuripalvelut ja kulttuurihyvinvointi 

Oiva esimerkki tapahtumayhteistyöstä on myös Kesä yhdessä -kiertue, joka vuonna 2023 siirtyi meidän koordinoitavaksi. Koko kesän kattava kylien kotiseutu- ja kulttuuritapahtumien sarja on mitä antoisin tapa tutustua Salon kylien ja kaupunginosien elämään ja tunnelmaan.

Tänä vuonna tapahtuma laajeni entisestään ja kattaa jatkossa uusia tapahtumia ja paikkoja. Kylissä kiersi myös osallistuvan budjetoinnin hankkeita kuten Salo Circus Road Show ja Taito kierrättää. Ensi vuotta suunnitellaan jo kovaa vauhtia. Tukena työssä on kylien kulttuuritarjotin, johon poimittiin lokakuussa järjestetyn avoimen ohjelmistohaun kautta tulleita ehdotuksia. Tarjottimelta kylien toimijat voivat valita omaan yhteisöönsä sopivia esityksiä ja sisältöjä.  

Läntinen tanssin aluekeskuksen Kesäkulkurit ja Puiden juurilla -esitys

Kiertäviä palveluita pystyimme tarjoamaan erityisesti kesäkuussa. Läntinen tanssin aluekeskuksen Kesäkulkurit vierailivat mm. Perniön toimintakeskuksessa Puiden juurilla –esityksen kera, jossa tarkasteltiin ihmisten ja puiden välistä vuorovaikutusta. Kesämuusikot Edith Kortteinen ja Amanda Tinell kiersivät laajasti päiväkodeissa, hoivakodeissa ja tapahtumissa keräten tuhatpäisen yleisön. 

Kulttuurihyvinvoinnin saralla uusia tuulia 

Kulttuurihyvinvoinnin osalta merkittävä edistysaskel on kesällä 2023 saatu myönteinen valtionperintöpäätös kulttuurikaveri- ja luotsitoiminnan käynnistämiseen Salossa. Toimintaa voidaan kohdistaa ikäihmisten, kotoutujien tai esimerkiksi kehitysvammaisten henkilöiden hyvinvoinnin tukemiseen. Tarkoituksena on vahvistaa kaupunkilaisten yhdenvertaisuutta helpottamalla osallistumista, parantamalla esteettömyyttä ja kulttuurin saavutettavuutta. Monialainen ja sektorirajat ylittävä suunnittelu- ja valmistelutyö käynnistyy ensi vuonna. 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kerää tietoja kunnan eri toimialojen hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyöstä joka toinen vuosi (2019, 2021 ja 2023). TEA-tiedonkeruulla selvitetään hyvinvointia ja terveyttä edistävän kulttuurin toimenpiteitä, resursseja ja toimintakäytäntöjä kunnissa. Iloksemme voimme todeta, että teemme oikeita asioita niillä resursseilla, joita meillä on käytettävissä. Tarkemman analyysin tuloksista voit lukea tästä (9,04 Mt).

Kehittämisen vuosi 

Palveluiden suunnittelun ja tuottamisen lisäksi olemme aktiivisesti mukana kehittämässä taide- ja kulttuurikentän toimintaa, niin paikallisissa kuin alueellisissa verkostoissa. Vuosi 2023 näyttäytyykin monin tavoin tulevaisuuden suuntaviivoja kirkastavana ajanjaksona.  

Salon kaupunkistrategia 2030 – Avaimet kaikkiin

Salon kaupunkistrategia 2030 – Avaimet kaikkiin oviin antaa hyvät eväät kulttuurin huomioimiseen osana kaupungin kehittymistä ja elinvoimaa. Yleiset kulttuuripalvelut vastaavat nykyisellä ja tulevalla toiminnallaan erityisesti strategian  

 • päämääriin – elinvoimainen ja hyvinvoiva Salo 
 • avaimiin – koti-, palvelu- ja vapaa-ajan avain sekä  
 • kärkihankkeisiin – tapahtumien Salo ja elävät ja yhteisölliset kylät 

Kulttuuriohjelma 

Kulttuuriohjelma on edennyt rivakasti yleisten kulttuuripalveluiden osalta. Tunnistettuja, toistuvia kehittämiskohteita, joihin pääsemme tarttumaan jo ensi vuonna, ovat muun muassa 

 • taiteen ja kulttuurin lähipalveluiden lisääminen eri puolilla Saloa 
 • taiteen ja kulttuurin harrastajien ja ammattilaisten toimintaolosuhteiden parantaminen tilojen, toimintamallien, tietotaidon ja taloudellisten resurssien osalta
 • toiminnan uudistaminen tekemällä entistä monipuolisempaa yhteistyötä
 • kulttuurihyvinvointia edistävät toimenpiteet ml. yhteistyö sotesektorin kanssa ja arkiympäristön viihtyvyyden lisääminen ja 
 • lasten ja nuorten kulttuuripalveluiden ja yhdenvertaisen kulttuurikasvatuksen kehittäminen.   

Kulttuuriohjelmatyön vaiheet ja kerätty materiaali on koottu Salon kulttuuripalveluiden verkkosivuille. Ohjelman on tarkoitus valmistua kevään 2024 aikana.  

Tilakartoitus 

Osana kulttuuriohjelmatyötä on myös kartoitettu taiteen ja kulttuurin tilaolosuhteita eri tavoin, muun muassa kyselyllä, keskustelutilaisuuksilla ja kokoamalla tiedot aiemmista selvityksistä ja hankkeista. Kaikki tiedot on koottu yhteen dokumenttiin, johon voit tutustua tässä (329,58 Kt).

Olennainen huomio on, kulttuurin tilatarpeet eivät ole kahdessa vuosikymmenessä muuttuneet, eivätkä edistyneet. Kehittämiskohteita ja tehtävälistalla ovat edelleen 

 • tilayhteistyö kaupungin kanssa, ml. varauskäytäntöjen ja hinnoittelun yhdenvertaisuus sekä tilojen käytön monipuolistaminen, 
 • kaupungin ulkopuolisten toimijoiden kanssa tehtävän tilayhteistyön säännönmukaistaminen ja tilatuki tapahtumatoimintaan,  
 • tarkoituksenmukainen, nykyaikainen monikäyttötila eri taiteenalojen harjoittelu- ja yleisötoimintaan sekä  
 • viestinnän ja asiakaspalvelun kehittäminen.  

Vapaa-ajan lautakunta esitti talousarvion yhteydessä kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle erillistä tilatarpeiden suunnittelurahaa (3,24 Mt) yhteensä 50.000 € vuodelle 2024. Salosta puuttuu esittävän taiteen tila, jossa voisivat toimia esittävän taiteen lisäksi kansalaisopisto, musiikkiopisto, nuorisotila, toimisto- ja kokoustiloja yms. tutkitun tarpeen mukaan. Tilan sijaintina olisi kaupungin keskusta-alue. Esitys hyväksyttiin ja työn äärelle päästäänkin ensi vuonna.  

Kulttuurikumppanit

Kaupungin ja taide- ja kulttuuriyhdistysten yhteistyöelin Kulttuurikumppanit kokoontuivat vuoden aikana 5 kertaa omiin kokouksiin. Tämän lisäksi KUKUlaiset järjestivät syksyllä kaksi Kiertävät kulttuurikahvit –tapahtumaa Teatteri Provinssilla ja Kiskon kirjastolla. Kulttuurikahvien tarkoituksena on kokoontua vapaamuotoisesti yhteen keskustelemaan kulttuurin ajankohtaisista asioista ja tutustumaan toimintaan eri puolilla Saloa. Keskusteluiden aiheita olivat muun muassa ikäihmisten yksinäisyys ja huoli syrjäytymisestä sekä tiedottamisen kehittäminen toimijoiden keskuudessa. KUKUn ja kaupungin yhteinen uutiskirje on osoittautunut tärkeäksi työkaluksi lisätä tiedotusta. Uutiskirje ilmestyi 4 kertaa vuoden aikana. 

Taiteen ja kulttuurin toimintaedellytysten parantaminen 

Toimintamallien uudistaminen
 

Vuoden aikana taide- ja kulttuuritoimijoiden kanssa käytyjen keskusteluiden myötä, olemme pystyneet uudistamaan toimintatapoja entistä tarkoituksenmukaisemmiksi. Kulttuuriavustusten osalta isoin muutos oli siirtyminen yhdestä vuosittaisesta hakuajasta kahteen. Marraskuun haku kohdistuu tulevan vuoden ympärivuotiseen toimintaan sekä vuoden ensimmäisen puoliskon projekteihin. Maaliskuun haku taas kuluvan vuoden toimintaan ja loppuvuoden projekteihin. Molempina aikoina haettavana ovat sekä yleis- että kohdeavustukset.  

Uutena tukimuotona vuodesta 2024 alkaen on idea- ja tilatuki, yhdistysten ja työryhmien pienimuotoiseen kokeilevaan toimintaan sekä yleisölle avoimen toiminnan järjestämiseen ulkopuoliselta vuokratuissa tiloissa. Tukea voi hakea niin kauan kuin määrärahaa riittää ja sitä voidaan myöntää max. 500 € per toimija. Lisätietoja avustuksista löydät sivuilta salo.fi/kulttuuriavustukset.  

Avointa lokakuun ohjelmistohakua, joka on suunnattu sekä paikallisille että vieraileville taiteilijoille, on toteutettu jo vuodesta 2020 lähtien. Tänä vuonna haimme sisältöjä Näkkärin ohjelmiston lisäksi myös erilaisiin yhteistyötapahtumiin kuten Vuohensaaren kesä, MHAW-viikko, Itämeripäivä ja Kesä yhdessä. Ehdotuksia tuli noin 120 taiteilijalta yhteensä yli 200. Valinnat on tehty yhteistyössä kulttuuripalveluiden ja yhteistyökumppaneiden kesken. Monen muun kivan ja uuden esityksen lisäksi, nähdään esimerkiksi tämä Aapo Repon jättimarionetti ensi vuonna Kiskossa, Kiikalassa ja Muurlassa. 

Aapo Repo & jättimarionetit

Taiteilijoiden työllisyyttä lisäävä toiminta 

Hermannin koulun koulutaiteilija Laura Sillanpää oikealla ja hänen työparinsa nuoriso-ohjaaja Tanja Kuusela vasemmalla.

Oikealla koulutaiteilija Laura Sillanpää ja vasemmalla nuoriso-ohjaaja Tanja Kuusela.

Pyrimme omassa toiminnassamme löytämään myös uusia tapoja työllistää taiteilijoita. Hankerahoituksella sekä kunnan saamalla valtionperinnöllä on ollut tässä työssä iso merkitys. Vuonna 2023 saimme Varsinais-Suomen liiton ja Turun kaupungin koordinoiman, OKM-rahoitteisen VARKU-hankkeen myötä tammi-maaliskuuksi seututaiteilijan Saloon ja Somerolle. Seututaiteilijana toimi Karoliina Nordin, joka kiersi kouluissa, päiväkodeissa ja tapahtumissa klovni OHOn hahmossa. Valtionperinnön avulla palkattiin vuoden alussa nukketeatteritaiteilija ja klovni Laura Sillanpää (s. 1981) Hermannin kouluun koulutaiteilijan pestiin. Sillanpää työskentelee työparinsa nuoriso-ohjaaja Tanja Kuuselan kanssa yläkoulun nuorten kanssa tarkoituksenaan tuoda lisää viihtyvyyttä ja yhteisöllisyyttä koulun arkeen taiteen keinoin. 

 

Myös jo edellä mainitut avoin ohjelmistohaku, Kesämuusikko-kesätyö sekä kiertuetoiminta ovat esimerkkejä taiteilijoiden työllisyyttä lisäävästä toiminnasta. 

Vuoden ihan viime metreillä pääsimme myös osallistumaan Linjurin taideprojektiin, jossa linja-autoasemaa elävöitetään kuvataiteen keinoin. Mutta tästä lisää myöhemmin! 

Sutjakasta yhteistyötä 

Olemme koonneet oman toiminnan osalta vuoden päätoiminnot vuosikelloksi, johon voit tutustua tässä! Vuosikelloon on listattu muun muassa avustusten, viestinnän ja yhteistyötapahtumien osalta tärkeitä ajankohtia. Toivomme siitä olevan hyötyä erityisesti yhteistyössä taide- ja kulttuurikentän toimijoiden kanssa. 

Kohti uutta vuotta 

Ensi vuosi näyttäytyy, jos mahdollista, entistäkin kiireisempänä ja kiinnostavampana! Saamme lisävahvistusta joukkoomme kulttuuripäällikön myötä, toivottavasti jo kesän korvalla tai viimeistään syksyllä. Kulttuuriohjelma ja esittävän taiteen tilaselvitys pitävät meidät kiireisenä ja edellyttävät yhä monipuolista, eri suuntiin kurottavaa yhteistyötä. Oman toimintamme osalta olemme koonneet tulevalle vuodelle seuraavia tavoitteita. 

Kulttuuripalveluiden kuulumisia voit seurata somessa sekä Facebookissa että Instagramissa – linkit löydät lisätiedoista. Nähdään ensi vuonna!

Lisätietoja
Suvi Aarnio
Kulttuurituottaja
Vapaa-ajan palvelut
+35827784982
Sini Lundgrén
Kulttuurituottaja
Vapaa-ajan palvelut
+35827784983