Hyppää sisältöön
Tiedote

Länsiradan rakentamista koskevan esisopimuksen ehdot osakaskuntien toimielinten käsittelyyn

Julkaistu 13.6.2024 15:54, Päivitetty 13.6.2024 16:09

Pääministeri Petteri Orpon hallituksen keskeinen väylähanke, Turun ja Helsingin välinen nopea raideyhteys, on siirtymässä suunnitteluvaiheesta toteutukseen. Valtio ja Länsirata Oy:n osakkaana olevat kunnat Salo, Turku, Espoo, Lohja, Vihti ja Kirkkonummi ovat neuvotelleet esisopimuksen ehdoista, joilla voidaan siirtyä Länsiradan rakentamisvaiheeseen.

Liikenne- ja viestintäministeriön tänään (13.6.) julkaisemassa tiedotteessa todetaan, että nyt neuvoteltu reunaehtoja käsittelevä esisopimus edellyttää vielä kaikkien osapuolten toimivaltaisten päätöksentekoelimien päätökset.

Salossa esisopimusta tullaan käsittelemään kaupunginhallituksen kokouksessa 24.6.

Esisopimus takaisi Länsirata Oy:lle riittävät valtuudet neuvotella EU-komission kanssa CEF-tuen ehdoista. Euroopan unionilta saatava tuki on merkittävä väylähankkeen toteutumisen kannalta.

Kuntien kannalta yksi keskeisimpiä kysymyksiä esisopimuksessa on kuntien rahoitusosuuksien jakaantuminen. Tällä hetkellä esisopimuksen ehdoissa on kirjaus, jonka mukaan sekä valtio että kunnat sitoutuvat rahoittamaan hankkeen rakennusvaihetta 400 miljoonalla eurolla eli yhteensä 800 miljoonalla eurolla. Esisopimuksen ehdoissa ei ole kirjausta siitä, miten rahoitusosuudet jakaantuisivat kuuden kunnan kesken, vaan siitä neuvotellaan erikseen.

Lopulliset rahoitukseen liittyvät päätökset tekee kaupunginvaltuusto.

Liikenne- ja viestintäministeriön tiedote 13.6.2024