Hyppää sisältöön
Tiedote

Lastenkulttuurin maaliskuu tarjoaa monenlaista tekemistä sekä kokemista lapsille ja perheille Salossa

Julkaistu 14.2.2023 10:37, Päivitetty 14.2.2023 11:37

Tänä vuonna neljättä kertaa järjestettävä Lastenkulttuurin maaliskuu tuo Saloon taas monipuolisesti nähtävää ja koettavaa lapsille ja lapsiperheille! Yhteistyössä ovat mukana Salon kaupungin yleiset kulttuuripalvelut, Taidemuseo Veturitalli, Salon historiallisen museon SAMUn yksiköistä Perniön museo sekä Elektroniikkamuseo, Salon kansalaisopisto, Salon musiikkiopisto, Salon kaupunginkirjasto, Salon Teatteri, Salon seurakunta, Sagalundin museo ja lastenkulttuurikeskus Kemiönsaarelta, Salon seudun taideharrastajat ry, Salon taiteilijaseura sekä minimaailmannäyttelyyn osallistuvat monet eri tahot.

Yksisarvisihmemaailma ja muita satumaailmoja

Teemakuukauden kunniaksi Salon kaupungintalolla on koko kuukauden esillä päiväkotilasten piirustuksista koostuva näyttely “Sirkus Yksisarvisihmemaailma”, jossa on päiväkoti-ikäisten lasten tekemiä piirroksia siitä millainen on kiva kulttuurikaupunki. Näyttely liittyy Salon kulttuuriohjelman valmistelutyöhön, jonka puitteissa kysyttiin viime vuoden lopulla lapsilta ajatuksia siitä mikä on kivaa kulttuuria ja minkälaisen taiteen tekemiseen lapset itse haluaisivat osallistua.  Kuun loppupuolella 21.3. aukeaa myös viime vuosina suuren suosion saanut Salon Minimaailmannäyttely keskustan alueella. Minimaailmat ovat esillä pääsiäisen yli, aina 11.4. asti. Näyttely muodostaa ulkoilureitin, jonka varrelta voi bongailla erilaisia pienoismaailmoja. Nukkekoti- ja pienoismalliharrastajat voivat ilmoittautua näyttelyyn mukaan vielä helmikuun loppuun saakka!

Taidemuseo Veturitallilla innostetaan lauantaina 4.3. Turun taidegraafikkojen 90-vuotisjuhlanäyttelyn hengessä lapsia kokeilemaan grafiikan tekemistä. Non-stop -tyyppisessä työpajassa pääsee tekemään töpötellen sekä leimasimia ja värikkäitä papereita käyttäen pieniä taideteoksia. Työpajaan osallistuminen materiaaleineen kuuluu pääsylipun hintaan ja alle 18-vuotiaille taidemuseon sisäänpääsy on maksuton.  Heti seuraavana päivänä, sunnuntaina 5.3. taas pääsee taiteilemaan Ylhäistentiellä kansalaisopiston tiloissa myöskin non-stop -tyyppisessä työpajassa, jonka järjestää Salon seudun taideharrastajat ry. Maksuton työpaja liittyy Pilkettä satusilmiin-näyttelyyn, jossa on taideharrastajien satuaiheisia teoksia. Näyttely on esillä kansalaisopiston sekä Kulttuuritila Näkkärin aulatiloissa 3.3. lähtien aina kuun loppuun asti.

Taidetyöpajoja on luvassa seuraavanakin viikonloppuna, kun Salon taiteilijaseura järjestää galleriatiloissaan Tehdaskatu 18:ssa alakouluikäisille suunnattuja maksuttomia taidetyöpajoja lauantaina 18.3. Salon seurakunta taas järjestää 19.3. Leipäsunnuntain perheiden pyhä -nimisen tapahtuman, johon kuuluu messu, lounas sekä taidepaja. Myös tämä on maksuton tapahtuma. Sekä taiteilijaseuran työpajoihin että seurakunnan Leipäsunnuntain lounasosioon on kuitenkin ennakkoilmoittautuminen.

Teatteria, loruja ja musiikkia perheen pienimmistä alkaen

Lapsia ja perheitä hemmotellaan monenlaisella teatteritarjonnalla maaliskuun aikana. Lasten suosikit Herra Hakkarainen sekä Tatu ja Patu pääsevät näyttämölle, kun Herra Hakkarainen harrastaa -esitys nähdään Salon Teatterin toimesta Kulttuuritalo Kivassa lauantaina 11. ja 19.3. Tatun ja Patun elämää ja tekoja taas pääsee ihmettelemään Teatteri Provinssissa keskiviikkona 22.3. Ylhäistentiellä Näkkärin Lasten lauantaissa 11.3. nähdään Teatteri Mukamaksen Hiirulainen ja Suuri seikkailu -esitys. Teatteriesitykset ovat maksullisia tapahtumia. Tiistaina 21.3. Hilkansalissa päästään nauttimaan ilmaiskonsertista, missä Salon musiikkiopiston nuoret sellistit esittävät eläinaiheisia soittokappaleita. Musiikkielämyksen sävellyksissä seikkailevat esimerkiksi poro, tikka, kenguru, leijona, hevonen ja tunturipöllö.

Luvassa on ohjelmaa myös vauvaperheille. Salon kirjastolla vietetään Vauvalorutuokiota torstaina 23.3. ja aivan maaliskuun lopulla 31.3. vietetään ihka ensimmäistä Vauvaperjantaita Ylhäistentiellä. Kansalaisopiston Teatteriluokassa nähdään Vauvaperjantaina Silkkipaperitaivas-vauvateatteriesitys, jossa teemana on myöskin runot ja lorut Eppu Nuotion samannimisen vauvarunoteoksen mukaisesti. Vauvalorutuokio kirjastolla on ilmainen, mutta siihen on ennakkoilmoittautuminen. Vauvaperjantai taas on maksullinen tapahtuma, lippuvarausta suositellaan sillä esitykseen mahtuu vaan 30 katsojaa.

Valokuvasuunnistusta, villan värkkäämistä ja pillinrakennusta

Salon historiallisen museon museoista Lastenkulttuurin maaliskuuhun osallistuvat elektroniikkamuseo sekä Perniön museo. Elektroniikkamuseolla on 11.3. maksuton sisäänpääsy kaikille ja lapsille on silloin luvassa valokuvasuunnistusta. Perniön museolla taas vietetään toista kertaa Perniön museon lastenpäivää sunnuntaina 19.3. Viimevuotiseen tapaan lastenpäivän kumppanina on Sagalundin museo ja lastenkulttuurikeskus Kemiönsaarelta. Tänä vuonna tapahtuman aiheena on villatyöt ja soitinrakennus. Villatyöpajassa voi omin käsin kokea lampaanvillan matkan raakavillasta valmiiksi kierretyksi langaksi  ja non stop -pillipajassa voi laatia oman ruokopillin tai karutsapillin. Pillinrakentamisen ohessa voi kuunnella, kun soitinrakentaja ja kansanmuusikko Minna Hokka soittaa lastenlauluja ja kansansävelmiä muinaisilla paimensoittimilla. Perniön museon lastenpäivä on myöskin maksuton tapahtuma.

Liikunnallista tekemistä ja touhuamista tarjoaa maaliskuussakin Salon liikuntapalvelut, jonka koordinoimia lasten ja vanhempien yhteisiä peuhutunteja järjestetään Salohallissa ja yhteistyössä MLL:n paikallisyhdistysten kanssa Halikossa, Muurlassa, Perttelissä sekä Kuusjoella.

Lastenkulttuurin maaliskuun tarkoituksena on tuoda esille Salon laajaa ja monipuolista lastenkulttuuriosaamista sekä -toimijoita. Lisätietoa sivustolta www.salo.fi/lastenkulttuuri ja lastenkulttuurista vastaavalta kulttuurituottaja Sini Lundgrénilta puh. 027784983, sini.lundgren@salo.fi.