Hyppää sisältöön
Tiedote

Lastenkulttuurin maaliskuun tarjonta laajenee kyliin ja vauvaperheille

Julkaistu 13.2.2024 14:59, Päivitetty 13.2.2024 16:08

Tänä vuonna viidettä kertaa järjestettävä lastenkulttuurin teemakuukausi Lastenkulttuurin maaliskuu tuo taas Saloon aimo annoksen kulttuuria lapsille ja lapsenmielisille! Tänä vuonna tarjontaa on lisätty erityisesti vauvaperheille ja lisäksi lastenkulttuuritapahtumia ja -tilaisuuksia on pyritty saamaan entistä enemmän keskutan ulkopuolelle. Yhteistyössä ovat mukana Salon kaupungin yleiset kulttuuripalvelut ja museopalvelut, Salon kansalaisopisto, Salon musiikkiopisto, Salon kaupunginkirjasto, Lasten laulukaupunki, Teatteri PROvinssi, ProRantakivet/Kulttuuritalo Villi, Salon seurakunta, Sagalundin museo ja lastenkulttuurikeskus Kemiönsaarelta, Salon Seudun Taideharrastajat ry, Salon taiteilijaseura, kouluissa ja päiväkodeissa ohjelmaa tuottavat tahot kuten Salo Irish ry sekä minimaailmannäyttelyyn osallistuvat monet eri tahot.

Kuva Vauvan vinkkeli -näyttelystä, TaidePiilo ry, Aino Huotari

Kuva Vauvan vinkkeli -näyttelystä, TaidePiilo ry, Aino Huotari

Maailmaa tarkastellaan Vauvan vinkkelistä pääkirjastolla

Teemakuukauden kunniaksi Salon pääkirjaston näyttelytila Salonki on varattu lastenkulttuurille. Sinne tulee jyväskyläläisen TaidePiilo ry:n tuottama erityisesti vauvoille ja vauvaperheille suunnattu Vauvan vinkkeli -näyttely. Näyttelyn moniuloitteiset teokset herättelevät vauvojen kiinnostusta aistivirikkeiden kautta. Teokset rakennetaan vauvojen perspektiivistä ja niihin voi tutustua joko makuulta, istualtaan tai vanhemman sylistä. Näyttely on esillä 5.-22.3. Näyttelyn avajaispäivänä, tiistaina 5.3. Sagalundin lastenkulttuurikeskus pitää kirjastolla kaksi loruhetkeä vauvoille vanhempineen. Loruhetki on tarjolla suomeksi kello 10.30-11.00 ja ruotsiksi klo 11.30-12.00.

Muitakin näyttelyjä on luvassa runsaasti teemakuukauden aikana. Lasten laulukaupungin järjestämän lasten piirustuskilpailun teoksia on esillä Plazassa 22.2.-3.3. Näyttelyyn liittyy äänestys ja voittajateoksesta tulee tämän vuoden Lasten laulukaupunkifestivaalin mainosjuliste. Pääkirjaston lastenosastolla uppoudutaan Minimaailmojen lumoihin 4.-23.3., kun nukkekotiharrastuksen jakavat äiti ja tytär tuovat teoksiaan esille. Perinteinen Salon Minimaailmannäyttely taas aukeaa Salon keskustan alueella 18.3. ja jatkuu huhtikuun puolelle 7.4. asti. Ulkoilmasta käsin tarkasteltavissa olevat minimaailmat löytyvät mm. näyteikkunoista tai puistopuiden oksilta ja niiden paikat paljastava kartta julkaistaan 11.3.

Kuusjoen kirjastossa lähdetään taas Metsäretkille satusilmin, kun Salon seudun taideharrastajien samanniminen näyttely on kirjaston näyttelytilassa avoinna asiakaspalveluaikoina 5.-27.3. Salon Taiteilijaseuran Tehdaskadun galleriatiloissa taas on esillä Nina Korvenojan värikkäitä ja leikkisiä maalauksia näyttelyssä Dream on, baby 4.3.-6.4.

Tapahtumia, musiikkia ja monenlaista touhua lapsiperheille

Lastenkulttuurin maaliskuun ensimmäinen viikonloppu tarjoaa monipuolisia tapahtumia eri puolilla Saloa. Perjantaina 1.3. klo 11 vietetään Ylhäistentie 2:n teatteriluokassa Hönttiksen vauvaperjantaita. Osallistavassa vauvojen tanssituokiossa sympaattinen naamiohahmo Hönttis rohkaisee perheitä etsimään liikettä yhdessä. Esitys on maksullinen ja sopii 3-12kk ikäisille vauvoille vanhempineen. Lauantaina 2.3. nähdään Toivomuspuu-niminen Nurinpäin-kollektiivin esitys ensin Muurlan koululla klo 11 ja myöhemmin samana päivänä Perniön Kirkonkylän koululla klo 16. Esityksiin on vapaa pääsy. Sunnuntaina 3.3. taas on luvassa Villiä menoa VilliTalviRieha -tapahtumassa Kulttuuritalo Villissä ja sen pihamaalla.

Toivomuspuu-esitys, Nurinpäin-kollektiivi, kuva Andrea Vannucchi.

Toivomuspuu-esitys, Nurinpäin-kollektiivi, kuva Andrea Vannucchi.

Kuukausi jatkuu monipuolisella ohjelmalla, 9.3. vietetään Näkkärin Lasten lauantaita klo 13 Tanssiteatteri Raatikon kevään uutuusesityksen Hip Hop Hurraa tahdissa, 16.3. klo 12 Mauri Kunnaksen kirjasta tutut Pippendorffin kirjavat kummitukset valtaavat Teatteri PROvinssin päänäyttämön. Nämä ovat maksullisia esityksiä ja sopivat kaikille noin 3-vuotiaasta ylöspäin.

Musiikkia tarjoavat Mannan musiikkihetket tiistaiaamupäivisin Salon seurakuntatalon kahvilassa sekä musiikkiopiston soivat tervehdykset sosiaalisen median kanavilla. Musiikkiopiston maaliskuun oppilasillassa Hilkansalissa kuullaan myös monipuolista musiikkia eri instrumentein esitettynä maanantai-iltana 11.3. ja 19.3. taas kuullaan päiväkonsertissa Leffamusiikin loistoa puhaltimilla Uskelan koulun Kavilankadun yksikössä. Konsertit ovat maksuttomia. Leffamusiikki-konsertissa esiintyvät Salon musiikkiopiston puhaltajat yhteistyössä Turun konservatorion Aura Youth Wind Bandin kanssa.

Salon seurakunta järjestää musiikkihetkien lisäksi muun muassa vauvaperheleirin sekä perheiden pääsiäistapahtumia. Liikunnallista tekemistä ja touhuamista taas tarjoaa maaliskuussakin Salon liikuntapalvelut, jonka koordinoimia lasten ja vanhempien yhteisiä peuhutunteja järjestetään yhteistyössä MLL:n ja urheiluseurojen kanssa Salohallissa, Halikon liikuntahallilla, Kiskohallissa, Perttelissä Inkereen koululla, Kuusjokitalolla sekä Muurlan koululla.

Teemakuukausi näkyy myös kouluissa ja päiväkodeissa

Tänä vuonna lastenkulttuuritilaisuuksia viedään myös kouluihin ja päiväkoteihin erityisesti teemakuukauden aikana, vaikka Salon kulttuurikasvatusuunnitelma Nappula tarjoaakin ohjelmaa ympäri lukuvuoden. Maaliskuussa toteutuu Nappulan puitteissa esimerkiksi kuudesluokkalaisten koululaiskonsertit, kun Kiertävä lastenkulttuurikeskus Kattila tuo Luontokuvia -konsertin Saloon. Lisäksi Musiikkiopiston Soitinkaruselli kiertelee päiväkodeissa, samoin kuin Anna-Maaria Varosen eskareille suunnattu Kansansaduista säveliksi -musiikkikasvatuskokonaisuus. Lisäksi Ollikkalan päiväkodissa kuullaan 15.3. irkkumusiikin ilosanomaa, kun Salo Irish Festivaliin liittyen The Green Hope käy päiväkodissa konsertoimassa. Teijolla Kalliorinteen päiväkodissa taas vierailee 28.3 Sune Siili ja valtava spektaakkeli -niminen tanssiteos.

Lastenkulttuurin maaliskuun tarkoituksena on tuoda esille Salon laajaa ja monipuolista lastenkulttuuriosaamista sekä -toimijoita. Lisätietoa ja koko kuukauden ohjelma löytyy sivustolta www.salo.fi/lastenkulttuurin-maaliskuu. Lisätietoja voi kysyä myös lastenkulttuurista vastaavalta kulttuurituottaja Sini Lundgrénilta puh. 027784983, sini.lundgren@salo.fi.