Hyppää sisältöön
Tiedote

Lintuinfluenssa aiheutti naurulokkien joukkokuoleman Salossa

Julkaistu 19.6.2023 16:33, Päivitetty 19.6.2023 16:37

Aluehallintovirasto ja Ruokavirasto tiedottivat tänään iltapäivällä, että Salossa 20 naurulokin kuolinsyyksi on varmistunut korkeapatogeeninen H5N1-tyypin lintuinfluenssa. Kaikki naurulokit löytyivät samalta rannalta Halikosta 13. kesäkuuta, ja paikallinen valvontaeläinlääkäri toimitti raadot lintuinfluenssaepäilynä Ruokavirastoon tutkittavaksi. Yhdellä lokeista oli neurologisia oireita ja se lopetettiin paikan päällä.

Ruokaviraston tutkimuksissa lintuinfluenssa todettiin linnun elinnäytteistä. Ruokavirasto suosittelee pitämään Salon alueella linnut sisällä tai muutoin varmistamaan, että luonnonvaraiset linnut eivät pääse tekemisiin siipikarjan ja vankeudessa pidettävien lintujen tai niille tarjottavan rehun ja veden kanssa.

Lintuinfluenssa leviää herkästi lintuihin

Siipikarjatilojen ja muiden lintujen pitopaikkojen tautisuojaus on erityisen tärkeää lintuinfluenssatartuntojen estämiseksi. Lintuinfluenssa leviää herkästi luonnonvaraisista linnuista siipikarjaan ja muihin lintuihin, jos linnut pääsevät kosketuksiin toistensa kanssa suoraan tai ulosteilla saastuneen rehun välityksellä. Linnuille tarkoitetut rehut ja kuivikkeet tulee säilyttää siten, että luonnonvaraiset linnut eivät pääse kosketuksiin niiden kanssa. Lintuinfluenssa voi levitä myös pidempiä matkoja esim. ihmisten tai viruksella saastuneiden välineiden mukana.

Tautiepäilyistä ilmoitettava valvontaeläinlääkärille

Jos siipikarjassa tai muissa linnuissa havaitaan lintuinfluenssaan viittaavia oireita, normaalista poikkeavaa kuolleisuutta tai muutoksia tuotannossa, on asiasta ilmoitettava Salon ja Someron alueella ensisijaisesti valvontaeläinlääkäreille (elainvalvonta@salo.fi). Veden ja rehun kulutuksen tai munantuotannon väheneminen voivat olla merkkejä lintuinfluenssatartunnasta.

Myös luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista ja yksittäisistä kuolleista petolinnuista tulee ilmoittaa Salon ja Someron alueella ensisijaisesti valvontaeläinlääkäreille (elainvalvonta@salo.fi).

Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen, ja tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneeseen villilintuun, siipikarjaan tai niiden eritteisiin.

 

Aluehallintoviraston tiedote 19.6.2023

Ruokaviraston tiedote 19.6.2023