Hyppää sisältöön
Tiedote

Maisemaa hoidetaan Rikalanmäen muinaispolulla ja kalmistossa

Julkaistu 5.10.2023 14:02, Päivitetty 5.10.2023 14:12

Ryhmä ihmisiä keskustelee arkeologisen kohteen maisemanhoidosta Rikalanmäen rautakautisessa kalmistossa

Halikon Rikalanmäki on yksi maamme merkittävimmistä ja tunnetuimmista rautakaudelle ajoittuvista muinaisjäännösalueista. Paikalla sijaitsee merovingiaikainen polttokenttäkalmisto sekä viikinki- ja ristiretkiajalle ajoittuva ruumiskalmisto. Niiden lisäksi mäeltä on löydetty eriaikaisia asumiseen liittyviä jäänteitä. Koko mäki on muinaismuistolain (295/1963) rauhoittama kiinteä muinaisjäännösalue.

Rikalanmäellä kiertää vuonna 2004 perustettu muinaispolku, jonka varrelle pystytettyjä kylttejä Salon kulttuuripalvelut on alkanut uusia vaiheittain. Aiemmin vuosina 1994-2012 alue oli mukana Museoviraston muinaisjäännösten hoitoyksikön maisemanhoito-ohjelmassa, ja Rikala-seura ry. hoiti aluetta 2010-luvun puolivälissä. Viime vuosina mäellä ei ole ollut säännöllistä maisemanhoitoa, minkä seurauksena muinaispolku on heinittynyt ja kalmiston alue kasvanut täyteen nuorta vesakkoa.

Salon kaupunki ja historiallinen museo hakivat tänä syksynä hoitolupaa Rikalanmälle Museovirastolta. Waltin työpajatoiminnan viheriskuryhmä niittää heinää muinaispolulla ja raivaa pois kalmistoalueen vallannutta vesakkoa. Arvokkaan hoitotyön avulla Rikalanmäen maisema ja ajallinen kerroksellisuus saadaan paremmin esille. Säännöllinen niitto vahvistaa samalla alueen rikasta kulttuurikasvillisuutta ja lisää luonnon monimuotoisuutta.

Lisätietoja:

Museoamanuenssi
Anna Väänänen
p. 044 778 4883
anna.vaananen@salo.fi