Marraskuu – kulttuurihyvinvoinnin teemakuukausi
Julkaistu 29.10.2021 11:18, Päivitetty 1.11.2021 13:10Marraskuu on mitä parhain kuukausi kiinnittää huomiota omaan ja läheisten hyvinvointiin sekä pitää yllä vireyttä ja virkeyttä kaikin mahdollisin konstein. Kuun kulttuuritarjonta pitääkin sisällään monia tilaisuuksia ihmetellä ja nauraa, tutkia ja tarkastella, riemuita ja rauhoittua, oppia ja ymmärtää, yhdessä tuumin ja omin nokin.
Tässä muutamia poimintoja yleisten kulttuuripalveluiden omista ja yhteistyössä toteutetuista marraskuun menovinkeistä, lisää löydät Salon kaupungin tapahtumakalenterista.
Taide tulee luo näyttelyssä ja työpajoissa
Kaupunkiolohuone Ihme ja Kummassa on paraikaa esillä Salon Taiteilijaseuran Taide tulee luo -näyttely, joka esittelee Salon seudun taiteilijoiden pitkäjänteisen ja rikkaan taidetyöskentelyn tuloksia valokuvin, kolmiulotteisin taideteoksin ja niihin liittyvin tekstein. Taiteilijat ovat toimineet salolaisissa päiväkodeissa, kouluissa, hoivakodeissa sekä nuorten ja kehitysvammaisten ryhmissä. Ihme ja Kummasta näyttely siirtyy Salon kaupungintalolle 12.11.-30.11.2021.
Osana näyttelyä taiteilijat Andréa Vannucchi ja Riemer Kingma ohjaavat kulttuurihyvinvointia esitteleviä työpajoja, joiden osallistujat pääsevät tutustumaan taiteilijoiden työhön, eri taiteen tekniikoihin ja kokemaan taiteen tuomaa voimaa samaan tapaan, kuin osallistujat eri yhteisöissä ovat saaneet kokea. Ensimmäinen työpaja on Ihme ja Kummassa keskiviikkona 10.11. klo 16:30-18:30 ja tervetulleita ovat kaikki kulttuurihyvinvoinnista kiinnostuneet ja erityisesti eri alojen ammattilaiset ja päättäjät. Toinen työpaja maanantaina 22.11. on Kulttuurikumppanien haaste Seuraparlamentille, ja paikan päällä nähdään, minkälaista luovaa yhteispeliä pelataan kulttuurin kentällä.
Uusia näkökulmia maailman tarkasteluun
Oletko koskaan miettinyt, miltä maailma näyttää, kuulostaa tai tuntuu hyönteisen perspektiivistä taikka pohtinut huijaamisen mekanismeja ja vallan vaikutusta ihmiseen? Kulttuuritila Näkkärin Yleisöperjantaina 5.11. klo 19 lavan valtaa Kalteva Co:n ja Circus Maximuksen tuottama nukketeatteria, esitys- ja videotaidetta yhdistävä näyttämöteos Hajoaminen (myös tiedotekuvassa), Lasten lauantaissa 13.11. klo 13 Red Nose Companyn anarkistinen Keisarin uudet vaatteet. Liput löydät Salon kaupungin verkkokaupasta ja muistathan myös pääkirjaston neuvontapisteeltä lainattavat Näkkäri-kortit, joilla ilmainen sisäänpääsy tapahtumiin.
Kuun päätteeksi 27.11.2021 Näkkärissä kuullaan Turku Jazz Orchestra & Tero Lindbergin teos Cold War 3.0. Teoksen sävellykset ammentavat uudenlaisesta kylmästä sodasta, jossa disinformaatio, pandemia, demokratian horjuminen ja väkivaltaisten konfliktien uhka ovat jälleen arkitodellisuutta. Konsertin järjestää SaloJazz ry.
Elämän erilaisia käänteitä runo- ja oopperailloissa
Varsinais-Suomen Runoviikko ulottuu myös Saloon ja lauantaina 6.11. klo 15 kuullaan runoteatteriesitys Yöni ilman unta, joka sisältää suomalaisten nykyrunoilijoiden tekstejä. Runot kuljettavat tarinaa, jossa puhuja pohtii yön tunteina elämän merkityksellisyyttä ja omia valintoja. Esiintyjänä Marjo Ventola, dramaturgisesta kokonaisuudesta ja ohjauksesta vastaa Sami Nieminen. Esitys Salon kansalaisopiston teatteriluokassa, kesto n. 45 minuuttia, vapaa pääsy. Muista myös perjantaina 5.11. kulttuuritalo Villin runokahvila!
Halikon musiikkiyhdistys toivottaa tervetulleeksi Kulttuuritalo Kivaan oopperan ja liedin iltaan perjantaina 12.11. Illan ensimmäisellä puoliskolla kuullaan otteita Lehárin operetista Iloinen Leski sekä saksalaista ja ranskalaista laulumusiikkia. Tauon jälkeen vuorossa on G-C. Menottin pienoisooppera ja komedia The Telephone, jossa Ben yrittää epätoivoisesti saada Lucyn huomion voidakseen kosia tätä, mutta puhelin vie kerta toisensa jälkeen Lucyn huomion tärkeästä hetkestä.
Kohtaamisia taiteen ja kulttuurin äärellä
Mielenterveyden keskusliiton Mielenterveysviikon 22.-28.11.2021 teemana on tänä vuonna kohtaaminen. Myös Salossa järjestetään viikolla paljon ohjelmaa, ja mekin olemme mukana erilaisin vuorovaikutusta, osallisuutta ja yhteisöllisyyttä lisäävin tapahtumin.
Sellisti, yhteisömuusikko Anna-Maaria Varonen kiertää marraskuun aikana kaupungin hoivakodit Musiikilla muistoihin -tuokioiden kanssa, jotka edistävät vanhusten kulttuuristen oikeuksin toteutumista, luovat kulttuurihyvinvointia ja edistävät taiteen tavoitettavuutta ja osallisuutta taiteeseen elävän musiikin keinoin. Bio-Salon laatuelokuvasarjassa nähdään 19.11. – 22.11.2021 Lapinlahden sairaalaan vuoteen 1975 sijoittuva draamaelokuva Lapinlahti -Tyttäreni äiti, jossa psykiatrina työskentelevä Karin tapaa äitinsä, jota hän ei ole nähnyt yli 30 vuoteen. Ja vielä kuun päätteeksi yhteistyökumppanimme Perniön kirkonkyläyhdistys järjestää 28.11. koko perheen Pimeän peitto -tapahtuman, jonka ohjelmassa mm. paikalliselokuvia, musiikkia, Perniön murteella lausuttu joulunavaus ja ilotulitus.
Kukonkallion hoivakodin pihalla on esillä 20.11-28.11.2021 taiteilijoiden Andréa Vannucchi, Tea Tikka ja Keanne van de Kreeke toteuttama pimeän ajan taidenäyttely nimeltä CockRock. Työryhmä kutsuu kaikki tervetulleiksi hoivakodin suureen puutarhaan nauttimaan valoteoksista ja syksyn pimeästä luonnosta.
Tärkeä yhteenkokoava tapahtuma on myös Salon taide- ja kulttuurikentän yhteinen Kulttuurifoorumi, joka järjestetään keskiviikkona 24.11.2021 klo 18 alkaen kulttuuritila Näkkärissä. Vieraana tällä kertaa kulttuuri- ja taidealan etujärjestö Kulta ry:n pääsihteeri, Rosa Meriläinen. Ohjelmassa muun muassa Kulttuurikumppanien vilkkaan toimintavuoden läpikäyntiä sekä paneelikeskustelu, jossa mukana iloinen sekoitus mm. kulttuurin, liikunnan, ruohonjuuritason ja päättäjistön edustajia.