Marraskuu on kulttuurihyvinvoinnin teemakuukausi
Julkaistu 27.10.2022 15:19Marraskuu on mitä parhain kuukausi kiinnittää huomiota omaan ja läheisten hyvinvointiin sekä pitää yllä vireyttä ja virkeyttä kaikin mahdollisin konstein. Paketoimmekin vuosittain kuun kulttuuritarjonnan teemakuukaudeksi, joka tulvii tilaisuuksia ihmetellä ja nauraa, tutkia ja tarkastella, riemuita ja rauhoittua, oppia ja ymmärtää, yhdessä tuumin ja omin nokin! Kuukauden ohjelman löydät kootusti
Kulttuurihyvinvoinnin marraskuu -sivuilta.
Menovinkkejä lavealla pensselillä
Kuukauden menovinkeissä kulttuuria tarkastellaan lavealla siveltimellä. Sen alle mahtuvat niin ikivihreät iskelmätanssit kuin videotaideteokset, kuutamouinnit Vesa-Matti Loirin tahtiin ja tähtinäytökset, klassikkoteatteriesitykset ja sukututkimus, kädentaitokurssit ja keskustelutilaisuudet.
Ohjelmistossa on tarjolla myös teemaa eri näkökulmista käsitteleviä sisältöjä kuten vaikkapa Päivikki Franckin kirjoittama ja Sarika Lipastin ohjaama runonäytelmä Hullu tyttö, työhyvinvoinnilla kutkutteleva Hyvä pomo -komedia, Hassujen haahkojen sairaalamaailmaan sijoittuva hupailuesitys Pulssi Salon Teatterilla sekä Seela Sellan tähdittämä, omaa tietä vanhustentalossa kulkevasta Klaarasta kertova vierailuesitys Kauan kukkineet omenapuut teatteri Provinssilla.
Kulttuuri on osa arkea ja hyvää elämää
Oikeus osallistua taiteisiin ja kulttuuriin, kehittää itseään ja yhteisöään niiden avulla sekä mahdollisuus ilmaista itseään vapaasti ovat ihmisen kulttuurisia perusoikeuksia.
Marraskuussa Salon hoivakodeissa jatkuu yhteisömuusikko, sellisti Anna-Maaria Varosen Musiikilla muistoihin -kiertue. Musiikkivierailujen myötä kymmenessä hoivakodissa toteutuu yhteistuokioita musiikin äärellä sekä mahdollisuuksien mukaan myös huonemusisointia. Elävä musiikki luo iloa, virkistää ja rentouttaa, tarjoten samalla taide-elämyksen.
Kulttuuria koulujen arkeen tuo esimerkiksi kulttuurikasvatussuunnitelma Nappula. Salon koulujen kuudensille luokille Nappulassa tarjotaan konserttielämys ja tänä vuonna suurin osa näistä koulukonserteista osuukin juuri sopivasti marraskuulle. Näkkärissä ja Halikon liikuntahallilla pidettävissä koululaiskonserteissa kansanmusiikkiyhtye Tallari tuo kaustislaista viulismia sekä paikallista pelimanniperinnettä koululaisten koettavaksi. Samalla pohditaan aineetonta kulttuuriperintöä, ihmisten arjessa ja juhlassa elävää perinnettä. Mitä kaikkea se on ja miten se nuorten arjessakin näkyy?
Mittareita ja tulevaisuudensuunnitelmia
Taide ja kulttuuri kytkeytyvät osaksi yhteiskuntaa ja ihmiselämää monin eri tavoin – yhtäältä ne ovat elintärkeä hyvinvoinnin lähde ja harrastus, toisille taas ammatti ja työ. Tietopankkiin on koottu kulttuurihyvinvointiin liittyviä ajankohtaisia uutisia sekä saavutettavuus- ja esteettömyystietoja salolaisista taide- ja kulttuurikohteista.
Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen asetti vuonna 2021 työryhmän ratkaisemaan kulttuurialan jälleenrakennuksen ja tulevaisuuden haasteita. Kulttuurin aika on nyt ja aina – kulttuurialan tulevaisuustyöryhmän ehdotukset seuraavalle hallituskaudelle raportti on puolestaan paraikaa kunnissa lausuntokierroksella. Raportti linjaa miten viime vuosien aikana taide- ja kulttuurialalle kohdistuneista asenteellisista, rahoituksellisista, rakenteellisista ja toimintakulttuuria koskevista vaikeuksista päästään jälleenrakentamiseen.
Kansalaisfoorumin tuore Kulttuuriharrastamisen koetut vaikutukset – selvitys ja mittaristo antaa uusia työkaluja seurata, mitata, perustella ja esitellä kulttuurin fyysisiä, psykologisia, oppimiseen liittyviä, sosiaalisia ja yhteisöön liittyviä vaikutuksia. Soteuudistuksen tiimoilta vuoden 2023 alusta otetaan kunnille käyttöön hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen valtionosuuden lisäosa eli HYTE-kerroin, mukana indikaattoreissa ensi kertaa myös kulttuuri.
Lisätietoja:
Kulttuuri ja hyvinvointi kulkevat siis vahvasti käsi kädessä – tänään, tässä kuussa ja tulevaisuudessa!
Teemakuukauteen osallistuu laaja joukko salolaisia taide- ja kulttuurikentän toimijoita – lämmin kiitos kaikille!
Koko teemakuukauden ohjelmiston löydät Kulttuurihyvinvoinnin marraskuu -sivuilta.