Hyppää sisältöön
Tiedote

Marraskuu – kulttuurihyvinvoinnin teemakuukausi

Julkaistu 30.10.2023 16:19, Päivitetty 30.10.2023 17:33

Marraskuu on mitä parhain kuukausi kiinnittää huomiota omaan ja läheisten hyvinvointiin sekä pitää yllä vireyttä ja virkeyttä kaikin mahdollisin konstein.

Paketoimmekin vuosittain kuun kulttuuritarjonnan teemakuukaudeksi, joka tulvii tilaisuuksia ihmetellä ja nauraa, tutkia ja tarkastella, riemuita ja rauhoittua, oppia ja ymmärtää, yhdessä tuumin ja omin nokin!

Kuukauden ohjelman ja ajankohtaisen tietopankin löydät kootusti
Kulttuurihyvinvoinnin marraskuu -sivuilta.

Menovinkkejä lavealla pensselillä

Kuukauden menovinkeissä kulttuuria tarkastellaan lavealla siveltimellä. Mukana ovat muun muassa perheen pienimmän ensimmäiseksi kulttuurimenoksi sopiva Vauvaperjantai, Salon Taiteilijaseuran egyptiläinen taideilta, suomalaista nykykäsityötä haastava Made in Finland -näyttely Salon Taitokeskuksessa sekä pimeää vuodenaikaa hyödyntävä, yllätyksistä ja leikistä inspiroitunut Valoleikkiä -tapahtuma Meritalon museolla.

Marraskuussa vietetään myös valtakunnallista Lapsen oikeuksien viikkoa, tänä vuonna teemalla ”Lapsen oikeus hyvinvointiin”.

Kulttuuri on osa arkea ja hyvää elämää

Oikeus osallistua taiteisiin ja kulttuuriin, kehittää itseään ja yhteisöään niiden avulla sekä mahdollisuus ilmaista itseään vapaasti ovat ihmisen kulttuurisia perusoikeuksia.

Oiva esimerkki kulttuurin lähipalveluista on kaupungin osallistuvan budjetoinnin kautta toteutuva, yhteisömuusikko ja sellisti Annamaaria Varosen Mielimusiikkia -konserttisarja, joka kiertää ahkerasti kylissä ja kaupunginosissa koko kuukauden.  Myös yhteisöllisesti toteutun Salon Runoviikon ohjelmaa on tarjolla eri puolilla Saloa.

Hyvinvointia sekä kokijoille että tekijöille

Taide ja kulttuuri kytkeytyvät osaksi yhteiskuntaa ja ihmiselämää monin eri tavoin – yhtäältä ne ovat elintärkeä hyvinvoinnin lähde ja harrastus, toisille taas ammatti ja työ. 

Tietopankkiin on koottu kulttuurihyvinvointiin liittyviä ajankohtaisia uutisia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kerää joka toinen vuosi tietoa kuntien terveyttä edistävästä kulttuuritoiminnasta. Yhteenvedon Salon TEAviisari-tuloksista löydät tietopankista, samoin kuin tilannekatsauksen kulttuurihyvinvointityöstä suhteessa hyvinvointialueeseen.

Reilun taiteen kampanja puolestaan muistuttaa, että hyvinvointi on elintärkeää myös taiteen tekijöille. 

Taide ja kulttuuri yhteistä rakentamassa

Taiteella ja kulttuurilla on myös oma tehtävänsä viihtyisän, monipuolisen ja turvallisen elinympäristön kehittäjänä ja rakentajana. 

Löydät sivustolta myös useita mahdollisuuksia osallistua yhteiseen kehittämistyöhön. Kaikille avoimessa Kulttuurifoorumissa tutkitaan tulevaisuutta ja minkälaisia työkaluja ja taitoja sen hahmottamiseen tarvitaan.

Salon Urheilupuiston kehittämiseen kaivataan kuntalaisten mielipiteitä, samoin kuin hyvinvoinnin edistämisen avustuksiin, joka on kaupungin uusi avustusmuoto. 

Lisätietoja:

Kulttuuri ja hyvinvointi kulkevat siis vahvasti käsi kädessä – tänään, tässä kuussa ja tulevaisuudessa! Teemakuukauteen osallistuu laaja joukko salolaisia taide- ja kulttuurikentän toimijoita – lämmin kiitos kaikille!

Koko teemakuukauden ohjelmiston löydät Kulttuurihyvinvoinnin marraskuu -sivuilta. 

 

 

Lisätietoja
Suvi Aarnio
Kulttuurituottaja
Vapaa-ajan palvelut
+35827784982
Sini Lundgrén
Kulttuurituottaja
Vapaa-ajan palvelut
+35827784983