Hyppää sisältöön
Tiedote

Märynummella iloitaan uusista, monikäyttöisistä päiväkoti- ja koulutiloista

Julkaistu 29.11.2021 15:16

Märynummen koulu ja päiväkoti aloittivat toimintansa hirsisessä uudisrakennuksessa tämän vuoden elokuussa, ja tänään (29.11.) juhlittiin uusien sekä saneerattujen tilojen avajaisia. Avajaisten virallinen osuus järjestettiin koulun liikuntatilassa, jossa ryhmä päiväkotilapsia ja koululaisia toivotti juhlavieraat tervetulleiksi.

Koululla ja päiväkodilla on Märynummen Vanikkatiellä yhteiset tilat, johon kuuluvat toukokuussa valmistunut hirsinen päätalo sekä alkusyksystä saneerattu alatalo. Alatalossa sijaitsee lisäksi yhteisötila, jossa toimii ilta-aikaan nuorisotila Mesta, päiväsaikaan avoin päiväkoti yhteistyössä Halikon MLL:n perhekahvilan kanssa sekä seniori-ikäisten Mummomesta. Yhteisötilaa käyttävät päivisin myös päiväkoti ja koulu.

Juhlapuheen pitänyt kansanedustaja Katja Taimela nosti esille valtioneuvoston tuoreen koulutuspoliittisen selonteon, jossa on linjattu, että varhaiskasvatus-, esi- ja perusopetuslainsäädäntö uudistetaan yhtenä kokonaisuutena, ja Taimela totesikin Märynummella kuljettavan nyt uusien tilojen myötä kehityksen kärjessä.

Monikäyttöinen hirsirakennus sekä monipuoliset kasvatus- ja oppimisympäristöt

Märynummen rakennusprojektin suunnittelutyö alkoi vuonna 2019. Keväällä maalis-huhtikuussa 2020 purettiin uudisrakennuksen tieltä vanha 1950-luvun koulurakennus, ja uudisrakennuksen varsinaiset rakennustyöt alkoivat tontilla kesällä 2020.

Uudisrakennuksen ja saneerauksen pää- ja arkkitehtisuunnittelusta vastasi Salon kaupungin talonsuunnitteluryhmä.

Suunnittelun ohjenuorana oli toteuttaa kohde puurakenteisena, metsäinen ympäristö ja kestävä kehitys huomioiden. Päärunkomateriaalissa päädyttiin painumattomaan massiivihirteen, ja rakennuspaikan korkeuseroista huolimatta rakennus toteutettiin yksikerroksisena. Rakennuspaikan pohjavesiolosuhteiden johdosta lämmitysjärjestelmäksi valikoitui vesi-ilmalämpöpumput.

Rakennustyöt on tehnyt kokonaisurakkana turkulainen rakennusliike Varpe Oy.

Kokonaisuuden kustannusarvio oli noin 4,5 miljoonaa euroa. Summa sisälsi myös vanhan koulurakennuksen korjaustyöt.

– Yhteistyö hankkeeseen osallistuneiden kesken sujui kaikin puolin hyvin. Yhteinen päämäärä oli rakentaa nykyaikainen, pitkäikäinen ja monikäyttöinen hirsirakennus, jossa onnistuttiin, toteaa talonsuunnitteluarkkitehti Tommi Kaarto tyytyväisenä.

Koulun ja päiväkodin tilojen ja pihaympäristön suunnitteluun ovat vahvasti vaikuttaneet varhaiskasvatuksen, esi- ja perusopetuksen opetussuunnitelmat, joissa oppimisympäristön ei ajatella asettuvan ainoastaan päiväkodin ja koulun ryhmä- ja luokkatiloihin eikä rajautuvan vain seinien sisäpuolelle.

– Piha ja lähimetsät ovat Märynummella tärkeitä kasvatus- ja oppimisympäristöjä. Märynummen päiväkodille rakentuu vielä lähimetsään loppuvuodesta kota, joka mahdollistaa entistäkin pitkäkestoisemman, päivittäisen metsätoiminnan ja luonnossa oppimisen, kertovat Märynummen päiväkodin johtaja Reetta Laaksonen ja koulun rehtori Hannamari Murto.

Koko kylän ilonaihe

Virallisen osuuden jälkeen avajaispäivä jatkuu koulun, päiväkodin ja kyläyhteisön yhteisenä joulunavauksena päiväkodin ja koulun pihamaalla klo 17 alkaen. Tapahtuma on samalla myös koulun joulujuhla. Ohjelmassa on muun muassa koululaisten ja päiväkotilapsien esityksiä, sisätilakierroksia koululaisten opastuksella ja jouluvalojen sytytys.

– Koko Märynummen kyläyhteisö iloitsee uuden koulun ja päiväkodin valmistumisesta. Paitsi, että lapset saivat hienot oppimisen ja leikin tilat, alatalon yhteisötilassa on kokoonnuttu monen eri yhdistyksen voimin ja päätalon liikuntatilaan on suunnitteilla jumppia ja sählyvuoroja. Useampi perhe on kertonut muuttaneensa kylälle uuden koulun ja päiväkodin houkuttelemana, kertoo Märynummen kyläyhdistyksen puheenjohtaja Laura Merivirta.

Märynummen päiväkodista ja koulusta ovat valmistumassa myös esittely- ja markkinointivideot tulevan vuoden tammikuussa, kun lähimetsän kota on saatu kuvauskuntoon sekä tilojen viimeistelytyöt tehtyä.

Märynummen päiväkoti ja koulu lyhyesti:

  •  Märynummen päiväkodissa on neljä lapsiryhmää ja 84 hoitopaikkaa. Asiakkaana on lapsiperheitä Halikon Tavolasta, Märynummelta ja Vaskiolta.
  • Märynummen päiväkoti on mukana opetushallituksen kaksivuotisen esiopetuksen kokeilussa. Viisi- ja kuusivuotiaita esioppilaita on päiväkodissa lukuvuonna 2021-2022 kaikkiaan 37.
  • Märynummelle on siirtynyt myös Halikon alueen avoimen varhaiskasvatuksen toiminta; avoin päiväkoti ja leikkikoulu.
  • Työntekijöitä Märynummen päiväkodissa ja avoimen varhaiskasvatuksen palveluissa on kaikkiaan 18.
  • Märynummen koulussa on 75 oppilasta vuosiluokilta 1-6.
  • Opetusryhmiä on neljä, joissa työskentelee neljä luokanopettajaa sekä kaksi koulunkäynninohjaajaa.
  • Lisäksi koulussa on yhteinen laaja-alainen erityisopettaja Vaskion koulun kanssa.
  • Märynummen koulussa toimii myös Märynummen ja Vaskion koulun oppilaiden iltapäiväkerho, jossa ohjaajina ovat molempien koulujen koulunkäynninohjaajia.