Hyppää sisältöön
Tiedote

Meritalon museopuutarha tarjoaa paikan uudelle alkuperäiskasvien varmuuskokoelmalle

Julkaistu 23.10.2023 08:21, Päivitetty 20.12.2023 15:38
Kukkasipuleita ruskeissa paperipusseissa

Meritalon varmuuskokoelman kukkasipuleita

Salon historialliseen museoon kuuluvan Meritalon museopuutarhaan on perustettu viljelyhistorialtaan ja geneettiseltä perimältään merkittävistä sipulikukista ja pioneista koostuva varmuuskokoelma. Suomen kansallista geenivaraohjelmaa koordinoi Luonnonvarakeskus (Luke).

-Alkuperäiskasvien varmuuskokoelman perustaminen Meritaloon kruunaa pitkään jatkuneen museopuutarhan kehittämistyön. Olen todella iloinen museomme puolesta, toteaa Salon historiallisen museon intendentti Mia Juva.

Meritalon museopuutarha ennallistettiin Suomen kulttuurirahaston tuella vuosina 2019–2020. Tämän jälkeen kehittämistyö on jatkunut yhteistyössä Luken kanssa. Lisäpontta saatiin Varsinais-Suomen museoiden ilmastolupaus -hankkeesta, jossa Salon historiallinen museo on mukana. Alueellinen kehittämishanke tähtää museotoiminnan ekologisen kestävyyden edistämiseen.

20-vuotisjuhlavuottaan viettävä Suomen kansallinen kasvigeenivaraohjelma ylläpitää kasvullisesti lisättävien viljelykasvien geenipankkia ja edistää viljelykasvien monimuotoisuuden suojelua Suomessa. Alkuperäiskasvien varmuuskokoelmien avulla puolestaan pyritään geenivarojen turvalliseen säilyttämiseen.

-Aikoinaan Meritalon piha oli kuuluisa moninaisista puutarha- ja hyötykasveistaan. Uusi varmuuskokoelma on ikään kuin jatkoa alkuperäisen puutarhan perustajan, opettaja Hanna Kallion ansiokkaalle työlle, Juva jatkaa.

Museopuutarha on paljon muutakin kuin puutarha

Meritalon varmuuskokoelma kattaa yhteensä 29 kasvikantaa narsisseja, liljoja, tähdikkejä, tulppaaneja ja pioneja. Salolaisia vanhoja kasveja edustavat hentohelmililja, paratiisililja ja sahramililja.

-Kasvigeenivaraohjelman asiantuntijaryhmä valitsee kuhunkin varmuuskokoelmaan sisällytettävät kasvilajit ja -lajikkeet sekä säilyttäjätahot. Varmuuskokoelman säilyttäjän tehtävän voi kantaa ylpeydellä, sillä kokoelman kasvit ovat tarkkaan arvioituja ja ne edustavat pitkään Suomessa viljeltyjä kasveja, kertoo Luken tutkija Maarit Heinonen.

Luke on sijoittanut varmuuskokoelmia museopuutarhoihin aiemminkin. Ne ovat luontevia säilyttäjätahoja suomalaisiin kasvuolosuhteisiin tottuneille, kulttuurihistoriallisesti arvokkaille kasvilajeille. Meritalon museopuutarhan ennallistamisesta ja varmuuskokoelman istutuksesta vastasi vanhoihin puutarhoihin erikoistunut museopuutarhuri Anna Kamara.

-Museopuutarhat ovat puutarhoja, joissa säilytettävillä perinnekasveilla on dokumentoitu historia. Niissä kasvikokoelma on samalla osa museon kokoelmaa, jota ylläpidetään suunnitelmallisesti, Kamara kertoo.

Ensi kesänä Meritalon pihalla pääsee ihastelemaan, tuoksuttelemaan ja valokuvaamaan yhä monimuotoisempaa, varmuuskokoelman täydentämää kukkaloistoa. Museopuutarhan kasveja koskevat samat säännöt kuin useimpia museoesineitä: katsoa saa, vaan ei koskea.

Varsinais-Suomen museoiden ilmastolupaus -hanke

Hanke on 13 ammatillisen museon yhteishanke, jonka tavoitteena on kehittää museoiden toimintaa ekologisen kestävyyden näkökulmasta. Jokainen hankkeeseen osallistuva museo on sitoutunut toteuttamaan vuoden 2023 loppuun mennessä toimenpiteen, jolla on myönteinen ilmasto- tai ympäristövaikutus.

Alkuperäiskasvien varmuuskokoelman perustaminen on Salon historiallisen museon toimenpide hankkeessa.

Lisätiedot

Anna Väänänen
Amanuenssi, Salon historiallinen museo
anna.vaananen@salo.fi
Puh. 044 7784883

Maarit Heinonen
Tutkija, Luonnonvarakeskus (Luke)
maarit.heinonen@luke.fi
Puh. 0295326117

Anna Kamara
Museopuutarhuri, Kasvitarhuri Tmi
kasvitarhuri@gmail.com
Puh. 041 5076574