Muutos salaattitarjoilussa on lisännyt kasvisten syöntiä Salon kouluissa ja päiväkodeissa
Julkaistu 2.10.2024 12:04Kuva: Ravitsemussuositusten mukainen lautasmalli, jossa puoli lautasta kasviksia.
Salon kouluissa ja päiväkodeissa tehtiin koulujen alkaessa elokuussa merkittävä muutos salaattitarjoilujen osalta. Lapset ja nuoret saavat nyt itse valita, mitä salaattien eri osia he lautasilleen ottavat oman mieltymyksensä mukaan. Muutos on merkittävä, sillä pelkästään kouluvuosina yhteisen lounaan äärelle kokoonnutaan lähes pari tuhatta kertaa ja päivittäinkin noin puolen tunnin ajaksi. Syöminen on lapsille ja nuorille edellytys oppimiseen ja jaksamiseen päivän ajan, mutta myös yhteisöllinen oppimiskokemus, joka vaikuttaa jopa elinikäisesti heidän hyvinvointiinsa ja terveyteensä.
Muutos sekoitetuista salaateista komponenttitarjoiluun on lisännyt kasvisten syöntiä päiväkodeissa ja kouluissa, mikä on ollut myös muutoksen keskeinen tavoite. Tarjottavat salaatit on pyritty asettamaan ruokalinjastoissa heti linjaston alkuun, jotta lautasilla on vielä tilaa salaatille. Nyt tehdyllä muutoksella salaatit tarjoillaan erillisinä komponentteina kaikissa kaupungin kouluissa ja päiväkodeissa. Komponenttitarjoilu tarkoittaa, että kukin salaatin osa, kuten esimerkiksi porkkanaraaste, kurkku, tomaatti, paprika ja vihersalaatti on tarjolla erikseen. Kouluissa ja päiväkodeissa on koettu, että komponenttitarjoilu useista astioita houkuttaa ottamaan entistä enemmän salaattiraaka-aineita lautaselle ja että erikseen tarjottuna ne myös maistuvat paremmilta.
Kaupungin ravitsemispalveluissa on käytössä kansalliset ravitsemussuositukset koulu- ja päiväkotiruokailun toteutuksessa. Suositukset eivät lasten ja nuorten osalta ole kokonaisuudessaan toteutuneet, sillä haasteena on ollut muun muassa kasvisten syönnin vähäisyys. Myös ateriarytmi on osalla lapsista ja nuorista epäsäännöllinen ja kouluruoka voi jäädä väliin tai olla liian yksipuolinen.
Ruokapalvelupäällikkö Sari Männistö kertoo, että muutos on ollut mieluinen, sillä salaattien komponenttitarjoilusta on tullut ravitsemispalveluille runsaasti positiivista palautetta ja muutoksesta on oltu laajalti iloisia. Kouluissa on kuultu oppilaiden suusta esim. seuraavia kommentteja:
”Ihan parasta, kun saa itse valita!”
”Nyt hei otan, kun tässä ei ole tämä maissi ja kurkku porkkanan kanssa sekaisin.”
”Siistiä kun saa koota itselleen mieluisan salaatin.”
” Joskus jätin koko salaatin, kun siihen oli sekoitettu suolakurkkua”
Ollikkalan koulun ja Salo Svenska skola:n rehtori Kati Huldén kertoo, että oppilaiden mielestä ruoka on hyvää ja yhteinen lounas tärkeä osa päivää. Tänä syksynä oppilaat ovat ottaneet ilolla vastaan salaatit erillisinä komponentteina. Salaatin menekki onkin lisääntynyt 50 prosenttia, mikä on huima tulos. Näin saavutetaan hienosti tavoite kasvisten syönnin lisäämisestä, Kati toteaa. Monet oppilaat esittelevätkin ylpeinä lautasiaan, joissa on lautasmallin mukainen mallisuoritus eli kasviksia on puolet. Katin johtamissa kouluissa on tarkoitus tutustuttaa oppilaat Jamix menu -sovellukseen ja sovelluksen kautta annettavaan palautteeseen vielä tänä syksynä.
Kalliorinteen ja Särkisalon päiväkodin johtaja Maria Laine kertoo henkilökunnan terveisinä, että muutos on otettu ilolla vastaan ja huomattu, että komponentit erillään houkuttelevat lasta ottamaan suurempia annoksia kasviksia, kun mieluinen kasvis on eritelty. Muutos on lisännyt salaatin suosiota myös niiden lasten osalta, jotka syövät salaattia yleisesti vähemmän. Kalliorinteen ja Särkisalon päiväkodeissa lapset saavat aikuisen ohjauksessa valita paljonko ottavat kasviksia. Ryhmän pienimmille tarjoillaan lautaselle kasvikset erillään.
Uuden järjestelyn myötä lasten ja nuorten on helpompi tehdä ruokavalintoja, joista voi jättää pois esimerkiksi kasviksen, joka ei maistu tai josta voi saada allergiaoireita. Valinnanvapaus edesauttaa hyvän ruokailukokemuksen syntyä, mutta taustalla tarvitaan samanaikaisesti paljon aikuisten eli henkilökunnan sekä lasten vanhempien tukea ja ohjausta. Ruokavalintoihin vaikuttavat lapsilla ja nuorilla voimakkaasti ruuan maku ja ruokailuyhteisö.
Lasten ja nuorten huoltajat pääsevät halutessaan syömään samaa lounasruokaa kuin lapsetkin, sillä kaupungintalon kahvila-ravintola Kaneliomena tarjoaa arkipäivisin (poikkeuksena kaupungintalon sulkuajat loma-aikoina) klo 11-13 lounasta kaikille hintaan 7,50 €. Päiväkotien, koulujen ja kaupungintalon ruokalistaa voi seurata maksuttoman Jamix menu -sovelluksen avulla ja sovelluksen kautta voi myös antaa palautetta ruuasta. Kotona kannattaa myös kannustavasti kysellä lapsilta, mitä söit päiväkodissa tai koulussa ja miltä ruoka maistui.
Kunnissa ja hyvinvointialueilla tarvitaan eri ammattilaisten yhteistyötä lasten ja nuorten ravitsemuksen parantamiseksi ja terveen kasvun tukemiseksi. Salon kaupunki on yhdessä Varsinais-Suomen hyvinvointialueen kanssa mukana Tervettä kasvua- hankkeessa, jonka tavoitteena on vahvistaa moniammatillista yhteistyötä kunnissa ja hyvinvointialueilla sekä juurruttaa kuntiin ruokakasvatuksen toimintamalleja sekä tiedolla johtamisen työvälineitä (esim. nykytila.fi). Hankkeen toteuttavat Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry, Itä-Suomen yliopisto ja Suomen Sydänliitto. Hanke on alkanut elokuussa 2023 ja jatkuu syksyyn 2025. Salossa on hanketyönä järjestetty ruokakasvatukseen liittyviä koulutuksia varhaiskasvatuksen henkilöstölle ja lisätty moniammatillista yhteistyötä ja kehittämistyötä.
Lisätietoja salaattitarjoilusta:
ruokapalvelupäällikkö Sari Männistö, 02 778 5905, sari.mannisto@salo.fi
Lisätietoja Tervettä kasvua -hanke:
hyvinvointikoordinaattori Hilpi Tanska, 02 778 2155, hilpi.tanska@salo.fi
kotitalouden lehtori Fiia Lujasmaa, fiia.lujasmaa@salo.fi
Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry:n ruokakasvatuksen asiantuntija Saila Paavola, saila@ruokakasvatus.fi
Lähteet:
Terveyttä ja iloa ruuasta – varhaiskasvatuksen ruokailusuositus (VRN 2018), https://www.julkari.fi/handle/10024/135907
Syödään ja opitaan yhdessä–kouluruokailusuositus (VRN 2017), https://www.julkari.fi/handle/10024/131834