Hyppää sisältöön
Tiedote

Norssin lippoaminen Moisionkoskesta on nyt sallittua ja ilmaista

Julkaistu 2.3.2023 16:17

Moision kylän yhteisen vesialueen osakaskunta on päättänyt sallia norssin lippoamisen Moisionkoskessa maksutta kaikille.

Haavikalastukseen eli lippoamiseen tarvitaan lain mukaan yleisen kalastonhoitomaksun (kansankielellä kalastuslupa) lisäksi vesialueen omistajan lupa, mikä käytännössä tarkoittaa erillistä maksua. Aikaisemmin norssin lippoaminen Moisionkoskessa on katsottu olevan laitonta, koska vesialueen omistajan lupaa ei ole ollut saatavissa.

Salonjoen Moisionkoski on yhteinen vesialue, jonka omistaa järjestäytymätön Moision kylän yhteisen vesialueen osakaskunta, yhtenä osakkaana Salon kaupunki. Kaupunki vastasi osakaskunnan koollekutsumisesta viime vuonna tehdyn valtuustoaloitteen johdosta. Osakaskunnan päätös on sallia norssin lippoaminen Moisionkoskessa maksutta kaikille. 18–64 -vuotiailla pitää kuitenkin olla kalastonhoitomaksu maksettuna.

Norssi, eli kuore, nousee rannikkojokiin keväisin jäiden lähdön aikaan maalis-huhtikuussa. Länsi-Suomen Kalatalouskeskuksen mukaan norssin kalastus lippoamalla on suositeltavaa ja myös kestävää kalastusta. Sallittuja lippoamispaikkoja on kuitenkin vähän, koska erillisiä vedenomistajan lupia on tarjolla harvakseltaan.

Kalatalousalan neuvonnasta Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueella vastaa Länsi-Suomen Kalatalouskeskus ry.