Ollikkalan koulu ja Salo svenska skola mukana Työpaikat ilmastotoimijoina, yhteiskehittäen kestäviin ratkaisuihin (TILKE) -hankkeessa
Julkaistu 14.11.2023 09:42, Päivitetty 14.11.2023 11:29Pienistä ilmastoystävällisistä teoista on tullut koko työyhteisön asia Ollikkalan koulussa ja Salo svenska skolassa. Parasta on se, että eri ammattiryhmät ideoivat keinoja yhdessä.
Salolaisessa Ollikkalan peruskoulussa henkilökunta on pohtinut yhdessä, miten heidän koulunsa voisi omalta osaltaan keventää ilmastokuormaa. Mukana keskusteluissa on ollut opettajia, ohjaajia, ruokalan ja siivouspuolen edustajia, rehtori ja koulusihteeri.
Ideoinnin tuloksena päätettiin kolmesta kokeilusta. Ne nimettiin näin: 1). Järjestä jäte, 2). Valitse vege ja 3). Hävitä hävikki.
Työyhteisöt on unohdettu ilmastonmuutoksen hillinnässä
Ollikkalan koulu ja Salo svenska skola ovat mukana Työpaikat ilmastotoimijoina, yhteiskehittäen kestäviin ratkaisuihin (TILKE) -hankkeessa. Sitä vetää vanhempi asiantuntija Heli Clottes Heikkilä Työterveyslaitoksesta.
Hänen mukaansa työyhteisöt ovat ilmastonmuutoksen hillinnässä vielä käyttämätön voimavara. Yksittäisen kansalaisen tai kuluttajan mahdollisuudet vaikuttaa tunnetaan paremmin.
– Työpaikoilla tehdään valintoja, joilla on merkitystä. Työyhteisöt voivat vaikuttaa esimerkiksi hankintoihin, energian säästämiseen ja jätteiden lajitteluun. Paikallistasolla ne ovat ihan tärkeitä asioita.
– Kannattaa lähteä liikkeelle pienistä, konkreettisista ilmastoystävällisistä teoista. Niiden kautta yhteisö oppii ilmastomyönteistä ajattelua ja voi jatkossa tarttua suurempiinkin kehittämisponnistuksiin.
Kierrätyksen pitää olla mahdollisimman helppoa
Kestävän elämäntavan teemat sisältyvät koulun oppiaineisiin. Luokanopettaja Anna Wargelin nivoo asiaa myös luokkansa arkeen. Kun esimerkiksi pestään käsiä, hän muistuttaa, ettei vettä juoksuteta turhaan ja että yksi käsipaperi riittää.
Koulun Järjestä jäte -kokeilussa hän on tehnyt luokkiin kuvalliset ohjeet jätteen lajitteluun. Jokaiseen luokkaan tulee kestokassit kierrätyspaperia ja -kartonkia varten. Opettajanhuoneessa on jo roskikset eri jätelajeille.
Kierrätysmahdollisuudet koulussa paranivat, kun pihalle hankittiin oma jäteastia myös muoville.
– Kierrätys tehdään mahdollisimman helpoksi koulun työntekijöille ja oppilaille. Siitä on tarkoitus tulla ihan normaali, jokapäiväinen asia, Wargelin sanoo.
Kasvisruokaa kannattaa ainakin maistaa
Koulun ruokalassa on jo useamman vuoden ollut tarjolla perusruoan lisäksi myös kasvisvaihtoehto. Oppilaat saavat vapaasti valita, kumpaa he syövät. Molempiakin saa ottaa.
Koululaisten suosikkiruokaa ovat lihapullat, ja mieluisin kasvisruoka on tomaattikeitto. Kasvislounaan suosio ei ole vuosien kuluessa juurikaan lisääntynyt. Valitse vege -kokeilussa rohkaistaan ainakin maistamaan kasvisruokaa.
Opettajat syövät luokkansa kanssa. Tuija Järvinen uskoo, että opettajien näyttämä esimerkki ja kannustus tekevät osaltaan kasvisruokaa tutummaksi. Hän kiittelee keittiöhenkilökuntaa siitä, että salaatit tarjoillaan houkuttelevasti niin, että eri ainekset ovat astiassa värikkäinä raitoina.
Mietinnässä on myös, miten kasvisruoan saisi ruokalan linjastossa esille nykyistä paremmin, mieluiten linjaston alkuun. Huomioon pitää ottaa ruokalan tilat sekä koko ketju keskuskeittiöstä ja kuljetuksesta kouluun saakka.
Ruokahävikin vähentäminen on osa vastuullisuutta
Tiina Lamberg Salon kaupungin ravitsemispalveluista toimii muun muassa Ollikkalan koulun keittiöhenkilökunnan lähiesihenkilönä. Koulun ruokalassa käy päivittäin 340 lounastajaa.
Hävitä hävikki -kokeilu pyrkii vähentämään hukkaan menevän ruoan määrää. Koulun henkilökunta saa jo nyt ostaa yli jäänyttä ruokaa edullisesti. Osana kokeilua ruokalassa otetaan käyttöön biovaaka.
Kouluissa kiertävän vaa’an avulla konkretisoidaan ruokailijoille, paljonko lautaselle otettua ruokaa päätyy biojätteeseen. Keittiöhenkilökunta seuraa ruoan menekkiä tarkasti muutenkin.
Lamberg muistuttaa, että kasvisruoka ja ruokahävikin pienentäminen ovat yksi osa vastuullisuutta. Ravitsemispalveluissa vastuulliseen toimintaan kuuluu myös paikallisten ja kotimaisten elintarvikkeiden sekä luomutuotteiden suosiminen hankinnoissa.
Työterveyslaitoksen Työpiste -verkkolehden artikkeli 14.11.2023.