Hyppää sisältöön
Tiedote

Onko sinulla muistoja Meritalosta? Salon historiallinen museo kerää muistitietoa Meritalon vaiheista

Julkaistu 27.10.2023 10:47, Päivitetty 20.12.2023 16:36
Punainen Meritalon museorakennus, jossa kuistilla pitkä rivi pieniruutuisia ikkuinoita ja kuistin edustalla puutarhan istuskeluryhmä

Meritalon museo kutsuu muistelemaan menneitä. Kuva: Jarno Lindholm.

Meritalon museo viettää kaksinkertaista juhlavuotta 2023. Joensuun kartanon lahjoittamassa entisessä väentuvassa aloitti 150 vuotta sitten 1873 Uskelan ensimmäinen kansakoulu. Opetusneuvos Niilo Kallion testamenttilahjoituksella Meritalo siirtyi Salon kaupungille 1973. Museona rakennus on toiminut nyt 50 vuotta.

Päätämme työntäyteisen juhlavuoden Monien muistojen Meritalo -projektilla, jonka päätavoitteena on kerätä talteen moninaista ja -äänistä muistitietoa Meritalosta, sen asukkaista ja laajoista vaikutuspiireistä. Tiedot rakennusta ympäröivästä pihapiiristä ja naapurustosta ovat myös kaivattuja. Meritalo on toiminut historiansa aikana muun muassa kansakouluna, opettajaperheen kotina, inkeriläisten siirtolaisten majoitustilana, varakouluna, yhteislyseona, maamieskouluna, vuokrakotina ja viimeisimmät vuotensa museona.

Toivomme löytävämme henkilöitä, joilla on Meritaloon liittyviä muistoja. Etsimme kaikenlaista muistitietoa ja valokuvia mitä arkisimmista kohtaamisista alkaen. Meritalo Uskelan idyllisen puutalokaupunginosan sydämessä on ollut monelle lapsuuden ja nuoruuden tuttua maisemaa. Lisäksi museon 50-vuotinen historia perustamisen alkuvaiheista aina nykypäivään on tärkeä saada dokumentoitua.

Muistoja kerätään museon arkistoon tapaamisissa, haastatteluissa ja kyselylomakkeilla. Museo järjestää marraskuussa vapaamuotoisia tapaamisia, jossa muistellaan Meritaloa muun muassa vanhojen valokuvien avulla. Myös muistelijoiden omat valokuvat ovat toivottuja. Lisäksi on mahdollista jakaa muistojaan yksityisesti ottamalla yhteyttä projektitutkija Katja Pohtolaan.

Ensimmäiset tapaamiset ovat to 9.11. klo 17-19 ja la 11.11. klo 13-15.
Kaikki, joilla on muistoja Meritalosta ovat tervetulleita Meritalon museoon, Moisionkatu 18, 24100 Salo.

Yhteydenotot ja lisätietoja:

Projektitutkija Katja Pohtola puh. 044 778 4886, katja.pohtola@salo.fi

Amanuenssi Anna Väänänen puh. 044 778 4883, anna.vaananen@salo.fi