Hyppää sisältöön
Tiedote

Osallistuvan budjetoinnin hankkeet edenneet menestyksekkäästi

Julkaistu 1.11.2023 15:08, Päivitetty 2.11.2023 10:40

Kaupunki on tehnyt yhteistyösopimuksen vuoden 2023 osallistuvan budjetoinnin hankkeiden toteuttamisesta yhteensä 18 eri tahon kanssa, jotka huhtikuussa valittiin jatkoon. Kahden jatkoon valitun hankkeen osalta sopimusta ei ole tehty. Toimintaperiaatteeksi on jo alkuvaiheessa kerrottu, että toimijat itse toteuttavat hankkeensa ja kaupunki antaa tarvittaessa asiantuntija-apua ja apua mm. viestinnässä.

Hankkeiden toteutuksessa on ollut mukana suuri määrä kuntalaisia, jotka toimivat kunnan eri yhteisöissä ja yhdistyksissä. Osallistuvan budjetoinnin avulla järjestettyihin tilaisuuksiin on osallistunut tuhansia kuntalaisia ja Salossa vierailleita. Tarkkaa osallistujamäärää ei ole tiedossa, koska osa hankkeista on edelleen käynnissä ja osa tapahtumista on vasta tulossa.

Alla on lisätietoa kustakin osallistuvan budjetoinnin määrärahojen avulla toteutuvasta hankkeesta. Kaikki tapahtumat ovat olleet ja ovat yleisölle maksuttomia. Osallistuvaa budjetointia toteutetaan Salossa nyt kolmatta vuotta ja kokemukset ja saatu palaute ovat olleet niin positiivisia, että toiminnalle toivotaan jatkoa niin kaupungin kuin toimijoidenkin puolesta, joten vuoden 2024 talousarvioehdotukseen sisältynee määräraha osallistuvan budjetoinnin toteuttamiselle.

Kuluvan vuoden hankkeille myönnetyn määrärahan käyttöaika on vuoden loppuun mennessä, mutta hanketoimintaa voidaan järjestää vuoden 2024 maaliskuun loppuun asti. Hankkeiden loppuraportointi tehdään kaupungille viimeistään huhtikuun aikana ja pian tämän jälkeen käynnistynevät kohti kesää vuoden 2024 talousarviomäärärahoin rahoitetut uudet hankkeet.

Lisätietoa sivuilla www.salo.fi/osallistuvabudjetointi.

Hankkeet, joista tehty yhteistyösopimus

 Kulttuuri ja tapahtumat

 Infokyltti Lukkarinmäen historiasta, Lukkarinmäki-seura ry

Infokyltin valmiiksi saamiseen liittyen on ollut monia eri työvaiheita, mutta kyltti on nyt valmiina ja se pystytetään loppusyksyn aikana. Infokylttiä varten on mm. kerätty tietoa ja valokuvia, tarkistettu tiedot ja kirjoitettu tekstit ja suunniteltu kyltin visuaalinen ilme sekä painatettu kyltti ja tehty sille kehikko.

Hyvinvointia luonnosta -toiminta, Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset – FinFami ry

Perheille on järjestetty neljä retkeä lähiluontoon. Villiyrttiretkellä tutustuttiin Suomen luonnossa kasvaviin syötäviin ja herkullisiin ruokakasveihin ja valmistettiin niistä maukas salaatti, joka nautittiin nokkosteeleipien kera. Yrttivoidekurssilla valmistui luonnosta kerätyistä yrteistä itsetehdyt yrttivoiteet ja voidepalat. Sieniretkellä opeteltiin tunnistamaan syötäviä ruokasieniä ja kerättiin niitä korit täyteen. Teijon kauniille ja rauhalliselle Punassuolle suuntautuneella retkellä tehtiin luonnosta nauttimisen lomassa Metsämieli -harjoitteita. Retkille on osallistunut yhteensä 62 lasta ja aikuista.

Kesäpäivä Hirsijärvellä, Hirsijärven vesienhoitoyhdistys ry

Vesienhoitoyhdistyksen kesäpäivä toteutettiin sateisenä lauantaina 29.7. Sateesta huolimatta päivän aikana Bergvikissä kävi lähes 100 osallistujaa. Vesienhoitoyhdistys jakoi ja esitteli osallistujille infoa mm. siitä, miten yksilöinä ja yhteisönä toimiessa järvien vesi pysyy hyvänlaatuisena. Tietoiskuihin osallistui 70 vierasta. Päivään sisältyi myös kartanon historiallisten rakennusten esittelyä ja mahdollisuus saunomiseen ja lounaaseen. Sade veroitti pelien ym. aktiviteettien osalta osallistujia.

Egyptiläinen -taideilta, Salon Taiteilijaseura ry

Egyptiläinen taideilta järjestetään Galleria- ja Taidelainaamotiloissa, osoitteessa Tehdaskatu 18 keskiviikkona 29.11.23 klo 17-20. Salon Taiteilijaseuran taiteilijat piirtävät muotokuvia ja itsensä voi ikuistaa kuvaan egyptiläishenkisessä selfietaulussa. Ohjelmassa on myös taiteilijoiden luomia taidetehtäväpisteitä. Tilaisuuden tunnelmaa tähdittää tanssiryhmä Niilin Liljat. Tarjolla on pikkupurtavaa ja juomaa. Tilaisuudessa myös arvonta, jossa on palkintona Taiteilijaseuran taiteilijoiden töitä. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Taito kierrättää -kesäkiertue ja Taito Cafe, Taito Varsinais-Suomi ry

Salon kesäkiertueen kylissä järjestettiin työpajat, joissa opastettiin antamaan tekstiileille pidempi elämä parsimalla, paikkaamalla, huoltamalla, kierrättämällä ja valitsemalla kestävät materiaalit. Loka-marraskuun ajan tiistaisin ja keskiviikkoisin klo 11-15 Salon taitokeskuksessa järjestetään Taito Cafe, joka on matalalla kynnyksellä ja maksutta avoinna kaikille käsityön ystäville. Kahvilassa tarjoillaan kahvin sijasta taitoja, neuvoja ja ohjausta. Taito Cafesta löytyy ompelukone, saumuri, neulepuikkoja, virkkuukoukkuja ja kirjontakehyksiä. Voit tulla lyhentämään housun lahkeet, paikkaamaan reiän, ompelemaan napin tai neulomaan pipon. Taito Cafesta löytyy myös jonkin verran materiaaleja käyttöön. Tervetuloa kaikenlaisen käsityön pariin!

Minussa on luonnikas laulaja -tapahtuma, Salon Viihdelaulajat ry

Tapahtuma kokosi viime lauantaina Alhaisten koululle kuuden tunnin ajaksi rohkeita, heittäytyviä, oman äänen hallinnasta, laulun tulkinnasta ja laulamisesta kiinnostuneita salolaisia yhteensä 50 henkeä. Joukossa oli laulun ja teatterin harrastajia, mutta myös rohkeita kuorolaulun ensikertalaisia. Päivän aikana äänen käytöstä ja laulamisesta antoivat oppia musiikkipedagogi, kuoronjohtaja Roope Pelo sekä pop-jazz laulaja ja laulunopettajaopiskelija Emmi Raasumaa. Laulun tulkintaa ja kuorossa laulamista ohjasivat ilmaisutaidonopettaja Eija Suomela, kuoron säestäjä Juha Vuoristo ja varajohtaja Anna-Kaisa Oksanen.

Kulttuuriklubin ja Rikalanmäen Kulttuuriviikon avoin ohjelma, Kulttuuriklubi-työryhmä ja Teatteriyhdistys Vinssi ry

Kulttuuriviikon tarjonta oli monipuolinen ja salolaispainotteinen, niin kuin oli suunniteltukin. Yhteistyöllä Kulttuuriviikolla saatiin tarjottua ohjelmaa myös perheille ja lapsille. Kulttuuriviikko-ohjelma oli maksutonta, mutta yleisöä olisi toivottu mukaan vielä enemmän, viikolla kävi noin 400 kävijää, luvussa ovat mukana myös viikon näytelmätuotannut. Esiintyjät olivat tyytyväisiä puitteisiin mahdollisuuteen päästä esiintymään. Esiintyjistä osa oli nuoria, jotka eivät vielä juuri olleet yleisölle esiintyneet.

Toimarissa soi -festivaalit ja Toimarissa soi – jatkot, Toimarin Toivot -työryhmä

Toimarissa soi -festivaali järjestettiin toukokuun lopulla. Tapahtumassa oli useita esiintyjiä ja tapahtumasta saatu palaute oli hyvää. Vaikka keli oli hieman haasteellinen, yleisöä oli paikalla runsaasti eli 350-400.

Hankkeen toinen osa eli Toimarissa soi -jatkot on myös edennyt. Jatkoilla kierretään Varhan Salo-Somero-alueen toimintakeskuksia ja kiertue on aloitettu Salon keskustan alueella pidetyllä tapahtumalla syyskuun lopulla. Tapahtumassa soitti Hulabaloo-yhtye ja järjestettiin työpaja. Jatkoille osallistuttiin kolmen eri toimintakeskuksen väen voimin ja muutakin väkeä oli paikalla. Tilaisuus pidettiin kulttuuritalo Villissä ja osallistujia oli n. 120. Lokakuussa Toimarissa soi -jatkot konsertti ja työpaja on järjestetty Someron toimintakeskuksessa.

Lastenlaulukonserttikiertue ”Lelulaatikon lauluaarteet”, Lauluyhtye SwingingMamas

Lauluyhtye SwingingMamas säestäjänään Janne Kuusinen toteutti viisi koko perheen Lelulaatikon lauluaarteet lastenlaulukonserttia Salon kesän kylätapahtumissa. Tarinalliset konsertit sisälsivät vanhoja lastenlauluja uusin sovituksin ja yleisön osallistamista laulaen, tanssien ja soittaen.

Lauluyhtyeen vanhoja faneja oli saapunut konsertteihin ja yhtye löysi myös uusia kuulijoita eri paikoissa. Kaikki kylätapahtumat olivat täynnä hyväntuulisia ihmisiä, jotka tulivat rohkeasti juttelemaan ja kiittelemään. Positiivinen palaute, yhteisöllisyys ja hyvä henki muiden esiintyjien kesken loi hienon ilmapiirin esiintymisille. Tapahtumissa oli paljon väkeä ja ikähaarukka vauvasta vaariin.

Elävää musiikkia ikääntyneiden koteihin, Soivakoti

Elävää musiikkia ikääntyneiden koteihin -musiikkihanke sai tuulta haitarin palkeisiin heinäkuussa -23, ensimmäisenä vierailukohteena oli vuosi sitten avautunut uusi Campuskoti Merihelmi Salon IoT Campuksella. Kesän ja syksyn aikana on puolet (13/26) vierailuista tehty ja loput toteutuvat loppuvuoden aikana.

Vastaanotto hoivakodeissa on ollut odotetun toivottua. Jokaista vierailua on yhdistänyt asukkaiden ja henkilökunnan toive siitä, että musiikkia olisi vieläkin enemmän tarjolla. Juuri haitarimusiikki on ollut erityisen toivottua ja se on todella ilahduttanut kuulijoita. Esiintyjät ovat voineet vastata kaikkiin kappaletoiveisiin, joiden takana on ollut hienoja tarinoita ja joista ovat herkistyneet niin soittajat kuin kuulijatkin. Kuulijat ovat olleet kiitollisia kuullessaan, että kaupungin rahoitus on mahdollistanut esiintymiset.

Soivakodin esiintymisiä voi seurata videoiden ja kuvien muodossa Instagramissa ja Facebookissa @soivakoti.fi.

Mielimusiikkia! -sarja, Anna-Maaria Varonen.

Mielimusiikkia! -sarja on täydessä vauhdissa. Eri puolilla Saloa toteutettavista 30 musiikkitilaisuudesta yli puolet on pidetty syys-lokakuun aikana. 1.osassa teemana oli Äänen äärellä. Elävän musiikin lomassa kuultiin yhteisömuusikon näkökulmasta kokemuksia siitä, mitä elävän musiikin äärellä tapahtuu. 2.osan esitykset ovat käynnissä parhaillaan. Teemana on Musiikista terveyttä ja soiton lomassa kuullaan, mitä tutkimustulokset kertovat musiikin vaikutuksista hyvinvointiimme. Marraskuun aikana on vuorossa sarjan viimeinen eli 3.osa. Sen otsikkona on Musiikillinen omaelämäkerta. Tilaisuuksissa pohditaan yhdessä, mikä merkitys musiikilla on ollut omassa elämässämme.

Tilaisuudet ovat tavoittaneet mukavasti eri ikäisiä kuulijoita. Osallistujien määrä on vaihdellut keskimäärin 20-50 kuulijan välillä. Musiikin hyvinvointivaikutukset ovat osoittautuneet kiinnostavaksi teemaksi ja kokeneiden konserttikävijöiden lisäksi myös uudet kuulijat ovat löytäneet tiensä tilaisuuksiin.

Aktiivisen musiikin kuuntelun lisäksi on myös laulettu yhdessä pieniä osuuksia ja monin paikoin on syntynyt spontaania kommentointia ja ajatusten vaihtoa. Muutamissa paikoissa yhdessäoloa on jatkettu kahvittelun ja keskustelun merkeissä.

Salo Circus Road show, Poikki Taideyhdistys ry

Salo Circus Road Show toi sirkustaiteen salolaisten luo yhteensä yhdeksään Salon kylien kesätapahtumaan. Keskustelua ja ihailua herätti erityisesti sirkustaiteilija Eikka Alatalon Motör Circus Volkswagen, sähköautoksi muunnettu klassikkoauto. Tätä Rock’n’Roll Circus Show’ta ja TipTop Walkersin iloisia puujalka- ja sirkushahmoja sekä muita esityksiä kerääntyi katsomaan kussakin tapahtumassa useampi sata kiinnostunutta. Lapsiperheitä liikuttivat ja innostivat sirkustyöpajat, joissa päästiin opettelemaan akrobatiaa ja jongleeraustaitoja. Salo Circuksen toimintapisteellä kävi kuhina ja toiminnan toivottiin jatkuvan.

Loppuvuodesta salolaisilla on vielä kerran mahdollisuus päästä kokemaan sirkusohjelmaa, tästä tiedotetaan tarkemmin myöhemmin.

 

Liikuntaolosuhteet ja -toiminta

Myllytyryn uimalammen kunnostus, Hajalan kyläyhdistys ry.

Myllytyryllä ruopataan uimalampi ja hankitaan liukumäki lasten käyttöön. Suunnittelu- ja valmistelutoimet ovat edenneet hyvin. Lammen ruoppaus on tarpeellinen muun muassa lammen toisella puolella runsaasti lisääntyneen vesikasvillisuuden myötä. Ruoppauksessa uima-alue laajenee ja onnistunut ruoppaus mahdollistaa salolaisille vuosiksi eteenpäin hyvän ja viihtyisän uimamahdollisuuden. Hajalassa osallistuvaa budjetointia pidetään hienona mahdollisuutena kehittää kylien toimintaa.

Kuntoportaat Teijon laskettelurinteen ja Meri-Teijon golfkentän läheisyyteen, Teijon Alueen Kyläyhdistys ry

Kuntoportaiden rakentamisessa on meneillään parhaillaan pohjatyöt. Puita on jo kaadettu. Kun pohjatyöt ja paalutus saadaan valmiiksi muutaman viikon sisällä, alkaa varsinaisten portaiden rakennus. Portaiden rakentamiseen otetaan mukaan myös kyläläisiä talkoisiin. Kyläläisiä on osallistettu jo tähänkin mennessä hankkeessa, sillä kaupungin rahoituksen lisäksi on tarvittava omarahoitus kerätty talkoovoimin myymällä jokainen porras eli yhteensä 190 kappaletta. Kyläläiset ovat osallistuneet myös markkinointiin esimerkiksi tekemällä somemarkkinointia ja julisteita sekä videoita kuvaamalla. Hankkeelle on perustettu myös omat Facebook-sivut Teijon Kuntoportaat ja myös nettisivuilla www.teijo.fi/kuntoportaat päivitetään hankkeen tilannetta.

Suomusjärven urheilukentän huoltorakennus ja käymälä, Suomusjärvi-Seura ry.

Hankkeessa on toteutettu urheilukentän huoltorakennuksen yhteyteen uusi ekovessa kaikkien käyttöön ja kunnostettu nykyinen huoltorakennus yhteistyössä liikuntapalvelujen kanssa. Talkoolaiset ovat hyvällä yhteistyöllä ja Kalervon hyvällä työn johdolla mm. maalanneet rakennuksen ja uusineet ovet ja seinille ollaan lisäämässä vielä penkit. Hanke on lähes valmis.

Mobiilisuunnistusrata Suomusjärvelle, Suomusjärven Sisu ry

Suomusjärven Kitulaan valmistuu vielä tämän vuoden puolella mobiilisuunnistusrata. Rastit ovat Kitulan lähimaastossa ja suunnistus onnistuu omatoimisesti ja maksutta kännykän avulla. Radan avaamisesta tiedotetaan Sisun verkkosivuilla (www.suomusjarvensisu.fi) ja se tulee näkyviin myös Suunnistusliiton palveluun, josta lisätiedot ja ohjeet löytyvät osoitteesta mobo.suunnistus.fi.

Kiikalan lentokentän rullaustien jatkaminen, Riverside Cruisers ry.

Kiikalan lentokentän rullaustien jatkamisen hanke sai lentävän lähdön, mutta esim. lupamenettelyt eri viranomaisten ja lentokentän maa-alueita hallinnoivien tahojen kanssa ovat vieneet aikaa. Samanaikaisesti on selvitetty myös tieurakan vaikutusta esim. aluskasvillisuuteen. Yhdistyksen tavoitteena on, että urakka saadaan kuitenkin valmiiksi ennen kuin maa jäätyy.

Muut hankkeet

Salon Uimarit ry:n suunnitelma uimaopetuksesta aikuisille ja lisätukea tarvitseville lapsille on vielä kesken ja toteutuminen on epävarmaa. Asia selviää loppuvuoden aikana. Pajulan koulun monitoimikenttä ei toteudu, koska omaa rahoitusta ei ole kerätty ja koska kentälle alkujaan ajateltu sijoituspaikka ei ole mahdollinen eikä muuta sopivaa paikkaa ole valmiina. Käyttämättä jäävälle määrärahalle mietitään tältä osin muuta käyttötarkoitusta, joka tuottaisi kuntalaisille iloa ja yhteisöllisyyden kokemuksia.

Vuoden 2022 osallistuvan budjetoinnin hankkeista Hajalan 9-väyläinen frisbeegolfrata Hajalan entisen urheilukentän lähettyvillä on valmis ja vapaasti käytettävissä. Opasteet radalle alkavat urheilukentältä, osoite Hajalantie 367. Lisätietoa radasta on tulossa sivustolle https://salo.fi/vapaa-aika-ja-matkailu/liikunta/ulkoliikuntapaikat/frisbeegolfradat/

Lisätietoja antaa hyvinvointikoordinaattori Hilpi Tanska, hilpi.tanska@salo.fi, p. 050 344 5463