Hyppää sisältöön
Tiedote

Pride-viikkoa vietetään Salossa 22.-28.8.2022

Julkaistu 17.8.2022 09:01, Päivitetty 17.8.2022 09:20

Salon kaupunki osallistuu tänä vuonna ensimmäistä kertaa Pride-viikkoon. Salossa järjestetään Pride-liputus Vilhonsillalla ajalla 22.-28.8.2022. Vilhonsillan liputuksen lisäksi Pride-viikko näkyy kaupungin sosiaalisen median kanavissa sekä verkkosivuilla. Myös kaupungin eri toimipisteissä on teemaviikon mukaista ohjelmaa.

Salon kaupungin Pride-liputus ja muu ohjelma järjestetään samaan aikaan Turun Pride-viikon kanssa (22.-28.8.2022, päätapahtuma 27.8.).

Viikkoa vietetään kaupungin eri toimipisteissä seuraavasti:

Torstaina 25.8.

Veturitallin sateenkaariopastus klo 16.30-17.30.

Pride-viikon yllätyksenä tarjoamme asiakkaille ylimääräisen, pääsylipun hintaan kuuluvan yleisöopastuksen. Sateenkaarevalla opastuksella torstaina 25.8. uppoudutaan HC Bergin ja Laura Laineen näyttelyihin hieman totutuista näkökulmista poiketen – minkälaisia sukupuolittuneita mielikuvia esimerkiksi väreihin liittyy, entä miten myytit ja symbolit ohjaavat ajatteluamme?

Oppaana kierroksella toimii Jonna Hellberg-Pitkänen, joka on taidehistorian sekä sukupuolentutkimuksen opinnoissaan pohtinut sukupuolen merkitystä niin nykytaiteessa kuin myös meitä ympäröivässä kulttuurissa. Opastus alkaa museon aulasta klo 16.30 ja päättyy noin klo 17.30. Opastus on avoin kaikille pääsylipun maksaneille. Mukaan mahtuu maksimissaan 20 henkilöä, ei etukäteisilmoittautumista.

Perjantaina 26.8.

Meritalo Pride klo 15-18.

Meritalossa vietetään iloista sateenkaaritapahtumaa Pride-viikon kunniaksi. Queer-teemainen kirjavinkkauspiste tarjoaa aiheeseen sopivia lukusuosituksia, ja pirtanauhatyöpajassa pääset osallistumaan sateenkarevan yhteispirtanauhan kutomiseen tai voit kokeilla oman värikkään nauhan tekemistä. Upea museopuutarha tarjoaa oivallisen ympäristön piknikille, ja herkkuja voi ostaa Salon Sateenkaarikahvilan pop-up-pisteeltä.

Koko viikon aikana

  • Perusopetuksessa opetuksessa nostetaan esille yhdenvertaisuuteen liittyviä aihekokonaisuuksia
  • Nuorisopalveluissa tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusteemat ovat esillä muun muassa nuorisotiloilla ja nuorten työpajatoiminnassa
  • Kulttuuripalvelut, kansalaisopisto sekä sosiaalityön palveluiden perheiden palvelut nostavat esille moninaisuuden, tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden teemoja toimitiloissaan (Ylhäistentie 2, Salo)

Taustaa

Pride-tapahtumia järjestävät Suomessa Setan jäsenjärjestöt, yritykset, muut organisaatiot, opiskelijaryhmät ja vapaaehtoiset. Pride-tapahtumat ovat sukupuoli- ja/tai seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeus- ja kulttuuritapahtumia, jotka voivat kestää yhdestä päivästä reiluun viikkoon. Lisätietoja Setan verkkosivuilla.

Pride-liputuksella ja muulla Pride-toiminnalla halutaan edistää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten oikeuksia, osallisuutta ja hyvinvointia sekä tuoda julkiseen keskusteluun epäkohtia, joista johtuen yhdenvertaisuus ei yhteiskunnassamme täysin toteudu.

Valtuustoaloite Pride-liputuksesta Salossa tehtiin valtuuston kokouksessa 13.6.2022. Päätös toteutuksesta tehtiin kaupunginhallituksen kokouksessa 27.6.2022 § 258. Päätös pitää sisällään liputuksen Vilhonkadulla, huomioinnin somessa ja verkossa sekä palvelualueiden resurssien puitteissa muuta ohjelmaa. Linkki kaupunginhallituksen kokouksen 27.6.2022 § 258 päätökseen.