Hyppää sisältöön
Tiedote

Ravintolaruuan aiheuttaman vatsataudin syy selviämässä

Julkaistu 11.6.2024 15:07

Salolaisen Wiurilan Sigrid -ravintolan valmistaman ruuan aiheuttaman vatsataudin syyksi on varmistumassa Cryptosporidium-alkueläin. Cryptosporidium on löytynyt muutamasta potilasnäytteestä, ja myös oireet sopivat taudinkuvaan. Kryptosporidioosin yleisin oire on vaikeusasteeltaan vaihteleva vesiripuli, jonka kesto voi olla jopa neljä viikkoa. Cryptosporidium-alkueläimet voivat aiheuttaa infektioita monilla eri eläimillä ja ihmisellä.

Cryptosporidium tarttuu ulosteella saastuneen juomaveden, uimaveden tai elintarvikkeen välityksellä. Se voi tarttua myös suoraan ihmisestä toiseen tai eläimestä ihmiseen. Cryptosporidium on hyvin tarttuva ja jo pieni määrä riittää aiheuttamaan infektion. Tartunta voi olla myös oireeton.

Salon kaupungin elintarvikevalvonnan tietoon on tullut tähän mennessä noin 150 sairastunutta. Tartuntalähde ei ole vielä selvillä. Sairastuneet ovat syöneet Wiurilan Sigrid -ravintolan toimittamaa ruokaa tai ruokailleet ravintolassa aikavälillä 15.5-22.5. Myös muutama Rikalan Krouvissa 24.5. ruokaillut on ilmoittanut sairastuneensa. 24.5. jälkeen kummassakaan paikassa ruokailleilta ei ole tullut sairastumisilmoituksia. Ilmoituksia mahdollisista sairastumisista voi tehdä edelleen Salon kaupungin elintarvikevalvonnan sähköpostiin ymparistoterveydenhuolto@salo.fi.

Asiasta tiedotetaan seuraavan kerran selvitystyön valmistuttua.

 

5.6.2024 julkaistu tiedote aiheesta