Hyppää sisältöön
Tiedote

Ravintolaruuan aiheuttaman vatsataudin syynä Cryptosporidium-alkueläin

Julkaistu 28.6.2024 13:33

Salolaisen ravintolaruuan toukokuussa aiheuttaman vatsataudin syyksi on varmistunut Cryptosporidium-alkueläin. Cryptosporidium löytyi useasta potilasnäytteestä. Elintarvikevalvonnan tietoon tulleiden sairastuneiden määrä oli yhteensä noin 160. Heistä reilut 150 oli syönyt Wiurilan Sigrid -ravintolan toimittamaa ruokaa tai ruokaillut ravintolassa. Lisäksi muutama Rikalan Krouvissa toukokuun loppupuolella ruokaillut oli sairastunut vatsatautiin, jonka oireet sopivat taudinkuvaan. Kryptosporidioosin tyypillisin oire on vaikeusasteiltaan vaihteleva vesiripuli, joka voi kestää jopa useita viikkoja.

Epidemian tarkkaa tartuntalähdettä ei pystytty selvittämään. Ravintoloissa oli käytetty osin samoja raaka-aineita, mikä selittäisi taudin esiintymisen molemmissa paikoissa. Välittäjäelintarvikkeena on hyvin todennäköisesti ollut joku salaattien ainesosana lämpökäsittelemättömänä käytetty vihannes, joka oli saastunut esimerkiksi alkutuotannossa kasteluvedestä tai puhdistukseen käytetystä vedestä. Toimijan valmistamissa salaateissa oli käytetty raaka-aineina sekä suomalaisia että ulkomaisia kasviksia.

Ravintola Sigridin käyttämä kaivovesi tutkittiin, eikä siinä todettu kryptosporideja.

Kryptosporidien tutkiminen elintarvikkeista ei ole Suomessa mahdollista, ja koska ruokailuista epidemian toteamiseen oli kulunut useita viikkoja, ei samaa alkuperää olevia raaka-aineita ollut enää jäljellä.

Cryptosporidium-alkueläimet voivat aiheuttaa infektioita monilla eri eläimillä ja ihmisellä. Se voi tarttua myös suoraan ihmisestä toiseen tai eläimestä ihmiseen. Tartuntaa kantavat erittävät ulosteeseen ookystoja, jotka ovat niin sanottuja kestomuotoja ja kestävät hyvin erilaisia ympäristöolosuhteita sekä säilyvät tartuntakykyisinä viileässä ja kosteassa ympäristössä jopa kuukausia. Ne tuhoutuvat kuumennuksessa sekä pakastuksessa.

Ihminen voi saada tartunnan myös juomalla saastunutta vettä, saastuneen uimaveden välityksellä tai syömällä saastuneita elintarvikkeita, erityisesti lämpökäsittelemättömiä marjoja tai vihanneksia tai käyttämällä pastöroimatonta maitoa kuumentamattomana.

Suomessa on elintarvikevälitteisiä kryptosporidioosiepidemioita todettu vain muutamia. Välittäjäelintarvikkeeksi on yleensä epäilty salaattia tai muuta vihannesta.