Hyppää sisältöön
Tiedote

Säkitön syyskuu Salossa

Julkaistu 27.9.2022 08:16

Lounais-Suomen Syöpäyhdistys ry:n Säkitön syyskuu -kampanja kannustaa terveeseen ja nuuskattomaan elämäntapaan. Kampanjan tarkoituksena on nuorten ja heidän lähiyhteisöjensä nuuskatietoisuuden lisääminen ja nuuskattomuuden edistäminen.

Säkitön syyskuu -kampanjan teemana vuonna 2022 on suun terveys sloganilla ”Paljasta hymysi”. Suun terveydellä on vaikutus koko kehoon ja yleiseen terveyteen. Nuuskan ja muiden nikotiinituotteiden tiedetään heikentävän suun terveyttä ja nuuska voi aiheuttaa jopa parantumatonta vauriota suussa.

Kampanjan aikana lisätään nuorten tietoa suun terveydestä ja nuuskan vaikutuksista suun terveyteen sekä kannustetaan nuuskattomuuteen ja nuuskan käytön lopettamiseen.

Nuuska on terveydelle haitallista

Nuuskan käyttö näkyy suun limakalvoilta jo muutamassa viikossa. Nuuskaaminen heikentää suun verenkiertoa ja puolustusmekanismeja. Emäksinen nuuska aiheuttaa limakalvolle erilaisia vaurioita. Suurin osa lievistä vaurioista paranee, kun lopettaa nuuskan käytön, mutta pitkälle edenneet limakalvovauriot voivat olla syövän esiasteita. Nikotiinituotteiden käyttö lisää merkittävästi riskiä sairastua suusyöpään.

Nuuskan kemiallinen ja mekaaninen ärsytys kuluttavat ikeniä ja hammaskaulaa. Ne eivät parane, vaikka lopettaisi nuuskan käytön. Nuuskaaminen lisää ientulehduksen riskiä, hampaiden reikiintymistä, värjäytymistä ja hammaskiven kertymistä. Nämä aiheuttavat suuhun pahaa hajua.

Nuuska on tupakkatuote, joka on monella tavalla terveydelle haitallinen, sisältäen lukuisia syöpävaarallisia ja myrkyllisiä aineita. Nuuskan käyttäjälle kehittyy usein voimakas riippuvuus, sillä nuuska sisältää paljon nikotiinia. Nuuskan tai minkä tahansa nikotiinituotteen säännöllinen käyttö vaarantaa nuoren normaalin kehityksen. Kampanjassa halutaan kannustaa terveelliseen elämäntapaan, johon ei kuulu nuuska tai muutkaan nikotiinituotteet. (sakitonsyyskuu.fi, Lounais-Suomen syöpäyhdistys ry.)

Nuuskan käytön ehkäisytoimia Salossa

Salossa kampanjaa toteutetaan yhteistyössä terveyspalvelujen kanssa esim. yläkouluissa ja ammattiopistossa. Yläkouluissa kampanjan materiaalit ovat esillä esim. käytävillä ja luokkien ovilla ja Armfeltin koulussa tukioppilaat pitävät syyskuun aikana kaikille seitsemäsluokkalaisille oppitunnin aiheesta säkitön syyskuu. Myös ammattiopistossa kampanjan materiaalit ovat käytössä ja esillä ja 1. vuosikurssilaisille järjestetyssä Tullaan tutuiksi -iltapäivässä Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen NIKO-hankkeen (hymyahuuleen.fi) työntekijät ovat esitelleet nuorille syitä, miksei nuuskaaminen kannata. Yhteistyötä NIKO-toimijoiden kanssa jatketaan ammattiopistossa lokakuun Hyvinvointi virtaa -viikolla.

Vuoden 2021 kouluterveyskyselyn mukaan 8-9 luokkien oppilaista nuuskaa käyttää päivittäin 7.1 % pojista ja 4,4 % tytöistä. Ammattiopiston pojista 13,9 % on päivittäisiä nuuskan käyttäjiä ja tytöistä 10.1 % (THL kouluterveyskyselyn tulokset). Sosiaali- ja terveysministeriö on asettanut tavoitteeksi vuoteen 2025 muun muassa, että lukion ja ammattioppilaitosten 1.-2. vuosikurssien nuuskan käyttö vähenee ja että erot kaventuvat eri koulutusmuotojen opiskelijoiden välillä (STM:n raportteja ja muistioita 2021:13).

Ehkäisevän päihdetyön toteuttaminen jatkuu hyvinvointialueuudistuksen jälkeen kunnan tehtävänä. Salossa terveyspalvelut on koordinoinut pitkään ehkäisevää päihdetyötä.