Hyppää sisältöön
Tiedote

Salo jälleen mukana Ylen Miljoona roskapussia -kampanjassa

Julkaistu 8.4.2024 11:30
Hymyilevä Mikko "Peltsi" Peltola roskapussien ympäröimänä.

Mikko ”Peltsi” Peltola toimii Miljoona roskapussia -kampanjan virallisena kummina jo toista kertaa.
Kuva: Johanna Kannasmaa / Yle

Salon kaupunki on tänäkin vuonna mukana Ylen Miljoona roskapussia -kampanjassa. Kampanja alkaa maanantaina 15. huhtikuuta klo 9 ja päättyy keskiviikkona 5.6. klo 20. Kampanjan päättymispäivänä vietetään myös Maailman ympäristöpäivää.

Valtakunnallinen kampanja kannustaa suomalaisia keräämään roskia lähiympäristöstään. Nimensä mukaan kampanjan tavoitteena on kerätä yhteensä miljoona pussia roskia sekä valistaa roskaantumisen haitoista. Kampanjaan on ilmoittautunut tänä vuonna yli 160 kuntaa tai kaupunkia. Lisäksi mukana on järjestöjä ja yhteisöjä. Kampanjan virallisena kummina toimii Mikko ”Peltsi” Peltola.

Viime vuonna Salossa kerättiin yhteensä 1744 pussillista roskia. Salossa monet aktiiviset yhteisöt, kuten esimerkiksi koulut ja erilaiset kerhot järjestivät omia keruutempauksia sekä haastoivat muita mukaansa. Valtakunnallisesti roskia kerättiin yli 200 000 pussillista. Kerätyn roskan määrä oli yhteensä noin viisi miljoonaa litraa!

Salon kaupungin ympäristönsuojelutarkastaja Anne Himbergin mukaan viime vuoden kampanja herätteli mukavasti ihmisiä pitämään ympäristöä siistimpänä.

Roskaaminen on turha tapa, jonka vaikutukset näkyvät luonnossa vuosikausia. Kampanjan mukana ympäristötietoisuus lisääntyi ja kuntalaiset osallistuvat elinympäristönsä parantamiseen. Juomatölkit ja karkkipaperit ovat yleisimmät luonnosta löytyvät roskat, mutta surullisen paljon luontoon viskotaan myös tupakan tumppeja ja nuuskapusseja, kertoo Himberg.

Osallistu kampanjaan

Kampanjaan voi osallistua kuka tahansa keräämällä roskia ja kirjaamalla kerätyt roskapussit Ylen verkkosivulla olevaan laskuriin sen paikkakunnan kohdalle, josta roskat on kerätty. Sosiaalisessa mediassa voi jakaa kuvia ja päivityksiä omasta saaliista ja haastaa muita mukaan talkoisiin. Sosiaalisessa mediassa aiheeseen liittyviin julkaisuihin voi lisätä aihetunnisteet #MiljoonaRoskapussia ja #MiljoonaRoskapussiaSalo.

Jokainen ympäristöstä pois kerätty roska ja pienikin roskapussillinen roskia on tärkeä askel eteenpäin. Kampanjassa roskapussin kokoa ei ole määritelty.

Keräysryhmät voivat kysyä kaupungilta lainaan roskapihtejä lyhytaikaiseen käyttöön. Roskapihtivaraukset voi tehdä osoitteesta marja-leena.laakso@salo.fi. Samalla voi sopia siitä, minne roskapussit viedään. Kaupungin viheraluetiimi tyhjentää yleisiä roska-astioita kampanjan aikana tehostetusti.

Ylen roskapussilaskuri avautuu 15.4.2024 klo 9. Reaaliaikainen laskuri löytyy osoitteesta yle.fi/miljoonaroskapussia.

Miljoona Roskapussia -kampanjan logo. Yleisradio.