Salo palkitsi ansioituneita kulttuuritoimijoita ja vuoden 2020 urheilumenestyjiä
Julkaistu 19.2.2021 10:03, Päivitetty 1.10.2021 08:10Salon kaupunki on vuosittain palkinnut kansallisella ja kansainvälisellä tasolla menestyneitä salolaisia urheilijoita ja joukkueita kaupungin palkitsemisohjeen mukaisin rahapalkinnoin. Palkitsemisohjeessa on ollut kriteerit myös kulttuurikilpailussa menestyneiden palkitsemiseksi, mutta tämä on käytännössä osoittautunut haasteelliseksi tavaksi huomioida kulttuurikentän toimijoita.
Viime vuonna palkitsemisohjeen kriteereitä muutettiin niin, että kulttuuritoimijoita voidaan palkita myös muilla perusteilla kuin kilpailumenestyksellä. Ohje päivitettiin Salon kulttuuriyhdistysten yhteistyöfoorumin Kulttuurikumppanien ja Salon kaupungin yhteistyönä.
– Tärkein palkitsemiskriteeri on Salon positiivisen kulttuuri-imagon esilletuominen. Saavutuksista tai toiminnasta palkittavan edellytetään toiminnallaan tuovan kaupungille myönteistä julkisuutta ja edustavan arvoja, jotka nostavat Salon vetovoimaa.
Paikallinen julkisuus ja kulttuuritoimijoiden keskuudessa lisääntyvä myönteinen käsitys Salosta asuin- ja työkaupunkina on merkittävä lähtökohta. Valtakunnallinen julkisuus vahvan salolaisen kulttuurityön esille tuomisessa ei ole pahitteeksi, summaa päivitettyjä kriteereitä vuosina 2019 – 2020 Kulttuurikumppaneiden puheenjohtajana toiminut Marko Heikura.
Ehdotukset palkittavista kulttuurivaikuttajista kootaan paikallisilta kulttuuriyhdistyksiltä ja Kulttuurikumppanit tekee tämän pohjalta palkitsemisohjeen kriteerit täyttävät esitykset kaupungin päätettäviksi. Kulttuurikumppaneiden jäseninä olevien yhdistysten edustajia ei voi ehdottaa palkinnon saajiksi.
Palkintoluokkia on kolme: kulttuuripalkinto, kulttuuritekopalkinto ja nuori kulttuurintekijä.
Kulttuuripalkinto myönnetään erityisistä kulttuurisaavutuksista tai pitkäaikaisesta työstä Salon kulttuurin hyväksi. Palkinnon saajana voi olla yhdistys, työryhmä, ensemble tai yksittäinen taiteilija ja palkinnossa korostuu kertaluonteisuus. Kulttuuripalkinnon arvo on 1500 euroa. Vuonna 2020 kulttuuripalkinnot saivat kuoronjohtaja Saara Kemppainen sekä taidekeraamikot Tuula ja Erkka Auermaa.
Kulttuuritekopalkinnon perusteena on erityinen Salossa toteutettu kulttuuriteko kuluneen vuoden aikana. Kyseessä on huomionosoitus sekä kannustin ja palkinnon arvo on 1250 euroa. Vuoden 2020 huomionosoituksen ja kannustimen sai Rikalanmäki ja sen yrittäjäpariskunta Eija ja Mikko Halkilahti.
Nuori kulttuuritekijä -palkinto myönnetään aktiiviselle tekijälle, joka asuu Salossa tai muualla toimiessaan tuo esille salolaiset juurensa. Kyseessä voi olla yhdistyksen toimija tai itsenäinen taiteen tekijä. Tuhannen euron arvoinen palkinto myönnetään tehdystä työstä sekä kannustimena taiteellisen työn ammattimaiseen jatkamiseen. Vuoden 2020 nuori kulttuurintekijä on näytelmäkirjailija ja näyttelijä Meri Soininen.
Urheilumenestyksestä Salon kaupunki palkitsi vuonna 2020 viisi urheilijaa ja kaksi seuraa.
Salon kaupungin ensimmäiset uusitun ohjeen perusteella palkitut kulttuuritoimijat oli tarkoitus julkistaa kaupungin palkitsemisjuhlassa maaliskuussa, jossa olisi myös julkistettu Salon Urheilun Ystävät 60:n valinnat kaupungin parhaiksi urheilijoiksi vuonna 2020 sekä juhlistettu kaupungin palkitsemia urheilumenestyjiä. Koronasyistä juhlat peruutettiin, ja Urheilun Ystävät julkisti oman listansa tammikuun lopulla.
Palkittujen tunnelmia
– Tunnustuksen saaminen tuntuu tietenkin aina mukavalta – etenkin, kun Leticia täyttää tänä vuonna 18 vuotta! Tämä palkitseminen tuli kyllä sillä tavalla yllätyksenä, kun kuorotoiminta ei ole omassa elämässäni ollut lähiaikoina kovinkaan keskiössä rajoitteiden vuoksi. Letician toimintaa ei ole täysin hyllytetty, mutta teemme musiikkikasvatusta vähän pienemmällä teholla ja vaihtoehtoisin menetelmin. Turvallisten harjoittelupuitteiden luominen on kyllä vaatinut roimasti mielikuvitusta ja luovuutta niin kuoronjohtajalta kuin kuorolaisiltakin. Turvaväleistä ollaan kuitenkin huolehdittu ja pieniä lapsia lukuun ottamatta harjoituksissa lauletaan maskit päällä sekä käytetään etäyhteyksiä ryhmäkokojen pienentämiseksi.
Tuntuu hyvältä, että myös kotikaupungissa arvostetaan Leticia-kuoron tarjoamaa musiikkikasvatusta. Se on tarkoitettu ihan jokaiselle taitotasosta riippumatta. Musiikin merkitys ihmisen aivotoiminnalle on huikea ja olen enemmän kuin iloinen, että voin osaltani olla tekemässä salolaisista fiksumpia ja hyvävointisempia! Aivan kuten omena päivässä, lauluhetki päivässä tekee ihmeitä.
Kuoronjohdon lisäksi on upeaa päästä seuraamaan harrastajien kehittymistä laulamisen lisäksi esiintymisessä, kuuntelemisessa, keskittymisessä ja toisen huomioonottamisessa sekä monessa muussa elämässä tärkeässä taidossa. Meillä on ollut myös ilo tarjota kuorolaisille huikeita elämyksiä konserttien, matkojen ja levytysten puitteissa. Koronasta huolimatta julkaisimme jouluna lasten kanssa musiikkivideon ja keväällä nuoret pääsevät kulissien taakse seuraamaan television viihdeohjelman tekemistä. Ihan joka harrastuksessa ei tällaisia mahdollisuuksia tulekaan. Taidan itsekin olla Leticia-fani, toteaa Saara Kemppainen.
– Lämmin kiitos kaikille, jotka ovat vaikuttaneet saamaamme kulttuuripalkinnon myöntämiseen. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 50 vuotta kun muuttokuormamme kolisteli pitkin Paavolantietä uuteen kotiimme ja tuleviin työtiloihin. Nyt katsellessa taaksepäin nuo värikkäät, elämäntäyteiset vuodet ovat käsittämättömän nopeasti muuttuneet muistoiksi. Onneksemme niitä on aika paljon.
Saamamme tunnustus on hieno alku tälle vuodelle. Annamme erittäin suuren arvon tälle palkinnolle, eikä vähiten sen vuoksi että alueen eri taiteenlajien edustajat ovat olleet vaikuttamassa valintaan, kiittävät Tuula ja Erkka Auermaa.
– Tämä huomionosoitus – huh heijaa! Olimme todella yllättyneitä tästä kunnianosoituksesta eikä kiitollisuuden määrää voi sanoin edes kuvailla. KIITOS!
Tällaisen huomionosoituksen saaminen merkitsee todella paljon. Se osoittaa sen, että olemme olleet oikealla tiellä ja tällainen huomionosoitus antaa lisää intoa jatkaa samalla tavalla ja järjestää jatkossakin erilaisia kulttuuritilaisuuksia. Monipuolisia konsertteja ja tapahtumia tullaan järjestämään siis suurella innolla! Olemme pitäneet itsejärjestämämme konsertit pääosin ilmaisina yleisölle ja tämä tukiraha, joka saatiin huomionosoituksen myötä, suunnataan tänä vuonna suoraan esiintymispalkkioihin ja muihin järjestämiskustannuksiin. Olemme panostaneet erityisesti nuoriin taiteilijoihin ja niin aiomme tehdä jatkossakin.
Rikalanmäki on yksi Suomen merkittävimmistä muinaiskohteista. On ollut todella ilo huomata, kuinka tärkeä tämä mäki ja sen avautuminen on ollut salonseutulaisille. Muinaispolulla on riittänyt kävijöitä ja muinaispolun tunnettavuutta tullaan parantamaan entisestään. Jatkossa Rikalanmäeltä on mahdollista myös saada ryhmille muinaispolun opastuksia, vinkkaavat Eija ja Mikko Halkilahti.
– Kun sain tiedon palkinnon myöntämisestä, olin todella yllättynyt. Ihan heti en meinannut uskoa silmiäni ja viestikin piti lukea muutamaan kertaan, mutta kun viimein tajusin, että totta se on, tuntuihan se mahtavalta.
Minulle palkinnon saaminen merkitsee todella paljon. Vaikka yleensä haluankin työni olevan huomion keskipisteenä itseni sijaan, tunnustuksen saaminen sai tekemäni työn tuntumaan erityiseltä ja merkitykselliseltä sekä kannustaa minua jatkamaan eteenpäin. Taide ja kulttuuri, oli sitten missä muodossa tahansa, on niin suuri osa elämääni, että sitä ei hevillä pois pyyhitä. Sen lisäksi kulttuurin tekemisessä on jokin omanlaisensa vetovoima, en sitä täysin osaa kuvailla, mutta kun sitä kerran alkaa tekemään, ei sitä halua enää lopettaa.
Mihin ikinä matkani tästä sitten jatkuukin, uskon kulttuurin olevan koko ajan sen varrella, jollei ammattina niin vähintään rakkaana harrastuksena. Samalla toivon, että myös työni, näytelmätekstit musiikkeineen sekä kaikki muukin tekemäni taide, saavat jatkaa elämäänsä, välittää ajatuksia ja tunteita sekä toivottavasti myös piristää jonkun päivää, kertoo Meri Soininen.
– Kilpailukausi 2020 oli erittäin mielenkiintoinen ja jännittävä. Kovia kanssakilpailijoita oli paljon ja töitä sai tehdä sekä taistella erästä erään ja kisasta kisaan täysillä. Kausi sujui itseltäni ja tiimiltäni ilman suurempia vastoinkäymisiä ja oltiin saatu vauhtia lisää edellisestä ensimmäisestä F4-kaudestani 2019. Tuloksena kaudelta 2020 SM-hopeaa sekä MM-pronssia.
Tulevaisuuden ajatuksena jatkaa F4-luokassa pari – kolme vuotta kehitystyötä jatkaen ja yrittäen nostaa sijoituksia edelleen. F4-luokan jälkeen toiveena on siirtyä Formula 2 -luokkaan. Isot kiitokset Salon kaupungille sekä muille tukijoille ja yhteistyökumppaneille, kiittää Roope Virtanen.
Salon kaupunki palkitsi vuoden 2020 urheilumenestyksestä seuraavasti:
- Karhulahti Arttu, 1. sija bridgen SM-Swiss IMP’s parikilpailussa (Karhulahti – Nyberg Clas)
- Kirmula Miika, 1. sija suunnistuksen SM-keskimatkan kilpailuissa
- Piispa Matilda, 3. sija kouluratsastuksen SM-kilpailuissa
- Saarimäki Heini, 1. sija suunnistuksen SM-kilpailuissa sarjassa D21-joukkueessa
- Virtanen Roope, MM-pronssia ratamoottorivenekilpailun F4-luokassa
- Angelniemen Ankkuri ry: 2. sija miesten suunnistuksen SM-kilpailuissa H21-sarjassa erikoispitkällä matkalla
- Angelniemen Ankkuri ry:1. sija suunnistuksen SM-kilpailuissa D21 joukkueessa
- Salon Seudun Ampujat ry, 3. sija ilma-aseiden SM-kilpailuissa naisten yleisessä sarjassa joukkueessa.
Lisätietoja:
Viestinnän suunnittelija Eija Laitinen, 044 778 2153, eija.laitinen@salo.fi
Kulttuurituottaja Suvi Aarnio, 044 778 4982, suvi.aarnio@salo.fi