Hyppää sisältöön
Tiedote

Salo yhdessä – osallistuvan budjetoinnin hankkeet edenneet

Julkaistu 3.10.2022 13:20, Päivitetty 11.10.2022 10:56

Kaupunki on allekirjoittanut yhteistyösopimuksen vuoden 2022 osallistuvan budjetoinnin hankkeiden toteuttamisesta yhteensä 11 eri tahon kanssa, jotka huhtikuussa valittiin jatkoon. Vuoden 2022 toimintaperiaatteena oli, että hankkeiden ehdottajien tulee olla itse sitoutuneita myös toteuttamaan ehdotuksensa, vaikkakin kaupunki tarjoaa asiantuntija-apua tarvittaessa.

Osa hankkeista on jo kokonaisuudessaan toteutettu, osa kesken ja osan toteutus tapahtuu vasta syksyn aikana. Alla on lisätietoa kustakin osallistuvan budjetoinnin määrärahojen avulla toteutuvasta hankkeesta. Kaikki tapahtumat ovat olleet ja ovat yleisölle maksuttomia. Hankkeiden valmistuttua esim. frisbeegolfradoista, kuntoportaista ja Viitankruunun ulkoilureitistä tulee lisätietoa osoitteisiin: salo.fi/liikunta ja salo.fi/retkeilykohteet

Salon monet kasvot -yhteisötaideteos / Taito Varsinais-Suomi ry

Kesäkiertueen maalaustyöpajat onnistuivat hyvin. Työpajoja järjestettiin yhteensä 8 kylässä sekä Salon torilla. Kylät ovat erilaisia ja se näkyy maalauksissa. Osallistujat olivat hyväntuulisia ja kiinnostuneita. Syksyn Salon Taitokeskuksessa toteutettavan yhteisnäyttelyn ajankohta on vielä avoin, mutta kesämuistelut ajoittunevat loka- marraskuun vaihteeseen. Tämän jälkeen näyttely on vapaasti käytettävissä kylien tapahtumissa, illoissa ja kylätaloilla ja tästä tiedotetaan kyliin.

Salo Circus -sirkusesitykset ja työpajat / Poikki Taideyhdistys ry

Salo Circus Road Show oli mukana kuudessa Salon kesäkiertueen kylätapahtumassa sekä Salon sunnuntaitorilla ja yhdistysten iltatorilla kesän aikana. Sirkus- ja musiikkiohjelma tarjosi yleisölle hämmästyksen ja ilon elämyksiä sekä aktiviteetteja koko perheelle. Artistikattaus oli monipuolinen ja kansainvälinen, mukana olivat mm. Berliinistä Saloon pyöräillyt Lasca Fox, suomalaisen nykysirkuksen kärkinimiin kuuluva Blind Gut Company, TipTop Walkersin näyttävät puujalka- ja jonglöörihahmot sekä sekä salolaisen Eikka Alatalon sähköistetyn klassikkoauton kanssa esiintyvä Motör Circus. Syksyllä on tulossa vielä avoin lava -tapahtuma Salo Circus Open Stage Kulttuuritila Näkkärissä 26.11.2022 klo 19.00. Lisätietoja osoitteessa: salocircus.com

TipTop Walkers Muurlan Wanhanajan markkinoilla 27.8. Kuvaaja Minna Ihalmo-Isojunno.

Motör Circus show Muurlan Wanhanajan markkinoilla 27.8. Kuvaaja Minna Ihalmo-Isojunno.

Hyvinvointia luonnosta ryhmätoimintaa perheille / Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset FinFami ry

Perheille on järjestetty kesäkuussa laivaretki Mathildedaliin ja elokuussa ilta hevostilalla. Osallistujia on ollut yhteensä 32. Syksylle on vielä suunnitteilla kaksi metsäretkeä ja toinen hevostallitapahtuma. Osallistujien palaute on ollut positiivista ja perheet ovat saaneet hengähdystauon ja vertaistukea arkeensa.

Pariisilainen ilta / Salon Taiteilijaseura ry

Ilta toteutettiin seuran uusissa tiloissa Salon vanhalla tehdasalueella Taiteiden Yä’nä 1.9. Tilaisuudessa oli mahdollista osallistua pariisilaishenkisiin selfiekuvauksiin, arvontaan, tehdä taidehankintoja, tavata taiteilijoita, kuunnella esitelmiä, saada muotokuvapiirros itsestään ja nauttia ranskalaisen keittiön pikkupurtavista. Illassa toteutettiin myös yleisön yhteistaideteos, jossa Salon joen (Salon Seinen) varteen kaiken ikäiset saivat isolle alustalle piirtää toiveitaan alueen kehittämiselle. Tilaisuuden rentoa taidetunnelmaa täydensi parin tunnin ajan ranskalaisia sävelmiä haitarilla soittanut muusikko.

Pariisilaiseen iltaan osallistui 396 henkilöä ja tilaisuus sai hyvin näkyvyyttä paikallismedioissa ja somessa. Yleisö otti tilaisuuden innostuneesti vastaan, tarinat kiinnostivat kuulijoita, tarjoilut onnistuivat, musiikki viehätti ja Taidelainaamo kiinnosti. Tapahtuma tarjosi salolaisyleisölle ainutlaatuisen tilaisuuden keskustella ja verkostoitua salolaisten taiteilijoiden kanssa rennossa ilmapiirissä. Tapahtuma lisäsi myös taiteilijaseuran jäsenten yhteisöllisyyttä ja yhdessä tekemistä.

Taiteilijaseuran puheenjohtaja Jaana Kähönen ja vieraat pariisilaisessa illassa.

Taiteilijaseuran taiteilija Gloria Badarau-Heikkilä maalaa muotokuvaa, mallina Karita Salonen.

Lisää toimintaa Tuohittuun / Tuohitun kyläyhdistys ry

Hanke etenee mukavasti aikataulussaan tällä hetkellä. Tuohikodon kylätalon pihalta leikkipuiston alueelta on puut kaadettu, kannot poistettu ja maa tasoitettu leikkivälineitä varten. Tilatut laitteet toimitetaan lokakuun alussa ja lokakuun toisena viikonloppuna talkoillaan yhdessä kyläläisten kanssa, suoritetaan perustusten valut ja kootaan leikkivälineitä ja tehdään muita töitä. Leikkipuiston avajaiset pidetään keväällä.

Leikkialue tulossa Tuohikodon pihalle.

Muurlan opiston frisbeegolfradan uusiminen / Muurlan opisto

9-väyläinen frisbeegolfrata on vielä keskeneräinen, mutta saataneen lokakuun alkupuolella testausvaihteeseen. Tarvittavat välineet on toimitettu, ympäristöä siistitty ja rakennustyöt ovat hyvässä vauhdissa. Rataopasteet kiinnitetään loppuvuonna tai viimeistään ensi keväänä. Radan markkinointi ja yleisökäyttö alkaa keväällä.

Ulkoilureitti Viitankruunun ympäri / Viitankruunun asukasyhdistys ry

Viitankruunun ulkoilureitti on nyt kokonaisuudessaan kierrettävissä. Viitoitusten asentaminen on aloitettu ja hankkeen osalta ollaan loppusuoralla. Hankkeessa on iloittu siitä, että alueen asukkaita saatiin jälleen aktivoitua mukaan. Talkoissa on ollut yhteensä noin 20-30 alueen asukasta. Pitkospuiden teko oli erityisen onnistunut ja nopea yhteinen rutistus kuumilla kesähelteillä.

Alueen asukkaat ja muutkin kaupunkilaiset ovat löytäneet reitin ja kulkijoita tuntuu olevan reitillä jo mukavasti. Kesän aikana alueella tavattiin myös useita ulkomaalaisia matkailijoita. Etenkin pitkospuista on tullut jo runsaasti positiivista palautetta, kuten myös yleisesti reitin vaihtelevuudesta. Lisäksi hankkeessa on onnistuttu edistämään kaupungin kaavasuunnitelmia ja kehittämään alueen vetovoimaa.

Talkootyön tekijöitä Viitankruunun ulkoilureitillä heinäkuussa.

Viitankruunun reitin opasteiden kiinnitystä.

Kuntoportaat Perniön keskustaan / Perniön Urheilijat ry, Perniön Sisu ry ja paikalliset yrittäjät

Rakentaminen on Perniössä edennyt hyvin ja kuntoportaiden pohjatyöt sekä runko on saatu tehtyä. Nyt ruuvaillaan portaisiin kantta ja tämäkin työ alkaa olla loppusuoralla. Seuraavaksi siirrytään kaiteiden, penkkien ja valaistuksen rakentamiseen. Yritykset ja yksityishenkilöt ovat lähteneet todella hyvin mukaan projektiin. Hankkeen oman rahoituksen keräystavoite on täynnä ja talkoolaisia on rakennustöihin riittänyt. Alkujaan suunnittelussa aikataulussa ollaan pysytty ja portaat valmistunevat lokakuun lopulla.

Perniön kuntoportaiden näkymää.

Hajalan frisbeegolfradan rakentaminen / Hajalan kyläyhdistys ry

Hajalassa on aloitettu 9-väyläisen radan rakennustyöt kesällä, mutta paljon on vielä tehtävää sekä ulkona maastossa että suunnittelupöydällä. Kesän aikana väylät on rakennettu maastoon risukon poiston osalta ja tiipaikat sekä koripaikat on merkitty maastoon. Materiaalit on myös tilattu. Vielä rakennetaan mm. polkuja ja heittopaikkoja ja asennetaan koreja sekä harvennetaan aluskasvillisuutta ja levitetään haketta. Viimeisenä laitetaan infotaulu ja radan opasteet paikoilleen.

Soivat kylät -konserttikiertue / Soivat kylät -taiteilijatyöryhmä

Soivat kylät! -konserttikiertue Salon keskustan ulkopuolisissa vanhoissa kuntakeskuksissa toteutuu kokonaisuudessaan lokakuun 2022 aikana. Kiertue on käynnistynyt 7.10. Muurlasta ja päättyy keskiviikkona 26.10. Kiskoon. Kiertue sisältää yhteensä yhdeksän konserttia (Muurla, Suomusjärvi, Pertteli, Kiikala, Perniö, Kuusjoki, Halikko, Särkisalo, Kisko).

Elävää musiikkia on kiertueen myötä tarjolla vaihtelevina ajankohtina ja vaihtelevissa paikoissa (kahvila, koulu, kirjasto jne.). Työryhmä ja kaupunki toivovat monien eri ikäisten ja erilaisissa elämäntilanteissa olevien ihmisten löytävän itselleen sopivan konserttiajan ja -paikan. Esiintyjät odottavat ilolla kohtaamisia elävän musiikin äärellä.

Soivat kylät -taiteilijaryhmä.

Soivat kylät! -konserttikiertue Salon alueen vanhoissa kuntakeskuksissa
pe 7.10. Muurla klo 18.00, Muurlan Lasi (Muurlantie 9)
su 9.10. Suomusjärvi klo 14.00, Suomusjärven seurakuntakeskus (Kitulantie 7)
ti 11.10. Pertteli klo 18.00, Perttelin seurakuntatalo (Mikolantie 5)
ke 12.10. Kiikala klo 10.00, Komisuon koulu (Suomusjärventie 151)
ke 12.10. Perniö klo 18.00, Perniön kunnantalon Taidekahvila (Lupajantie 1)
to 13.10. Kuusjoki klo 9.45, Kuusjoen koulu (Ylikulmantie 317)
ti 18.10. Halikko klo 19.00, Franssintalo (Kirkkorinne 9)
ti 25.10. Särkisalo klo 10.00, Särkisalon koulu (Pensalontie 1)
ke 26.10. Kisko klo 18.00, Kiskon kirjasto (Kiskontie 2260)

Esiintyjät:
Saara Rauvala, laulu
Jussi Vänttinen, laulu
Henni Isojunno, piano
Marjatta Ilomäki, viulu
Anna-Maaria Varonen, sello
Olli Varonen, sello
Konsertit toteutetaan vaihtelevin esiintyjäkolmikoin.

Sanataidepajat lapsille ja nuorille / Kirjan talo – Bokens Hus ry

Sanataidepajat järjestetään osana koululaisten syyslomaviikon Syyskiekkaa (www.salo.fi/syysloma) yhteensä viidessä eri tapahtumassa Kuusjoella, Halikossa, Kiskossa, Vuohensaaressa ja Perniössä. Tapahtumapäivien aikana on mahdollista toteuttaa niin pelikirjoittamista, lavarunoutta kuin videokäsikirjoittamistakin ja Vuohensaaripäivässä lisäksi luontosanataidetta. Työpajoissa voidaan eriyttää eri-ikäisten työskentelyä.
Syyskiekan lisäksi työpajoja toteutetaan syksyn aikana iltapäivisin nuorisotiloilla ja kirjastoissa kaikissa kaupunginosissa sekä alakouluikäisille että yläkouluikäisille. Työpajojen tavoitteet on samansuuntaisia kuin kirjaston Lukeva Salo-hankkeen toiminnassa.

Vuohensaaren tanssilavan kunnostus / Roope ja Malla Pelo

Tanssilavan rakennekuvia siirretään kaupungin tilapalvelujen avustuksella sähköiseen muotoon, jonka jälkeen tehdään suunnitelmaa tanssilavan kunnostamisesta.

Muut hankkeet

Jatkoselvittelyyn edenneistä hankkeista Halikonlahden lintutornin, ns. Timalitornin, uusiminen ei etene puuttuvan omarahoitusosuuden vuoksi. Mathildedalin koirapuisto ei myöskään etene määrärahan riittämättömyyden ja tarkoitukseen soveltuvan alueen puuttumisen vuoksi.

Vuoden 2021 osallistuvan budjetoinnin hankkeista Halikon frisbeegolfrataa rakennetaan edelleen. Rakennustyö on kaupungin liikuntapalveluiden vastuulla. Tänä syksynä heittopaikkoja on laudoitettu ja ne ovat valmistumassa, työtä radan rakentamisessa ovat tehneet sekä ulkoliikuntapaikkojen henkilökunta että kaupungin nuorisopalvelujen retkeilypajan nuoret. Heittoväylät on kertaalleen raivattu ja joiltain osin niitä raivataan vielä uudelleen. Parkkipaikka on valmis. Liikuntapalvelut tiedottaa loppusyksyn aikana, kun rata on käyttökunnossa.