Hyppää sisältöön
Tiedote

Salon kaupungin ravitsemis- ja puhtaanapitopalveluille voitto Luomu SM 2023 -kilpailussa suurten toimijoiden sarjassa

Julkaistu 27.9.2023 12:02

Luomu SM 2023 -kilpailun tulokset julkistettiin tänään keskiviikkona 27.9.2023. Vuodesta 2014 käydyssä ammattikeittiöiden Luomu SM -kilpailussa voiton saa yksi julkinen ja yksi yksityinen toimija, joilla luomun kilomääräinen käyttöaste lisääntyi eniten vuosien 2021-2022 aikana. Lisäksi kilpailussa on kolme perussarjaa eri kokoisille julkisille ja yksityisille toimijoille. Sarjansa voittaa toimija, jolla luomun osuus on vuoden 2022 aikana ollut kaikista käytetyistä elintarvikkeista suurin. Kilpailun järjestää Portaat luomuun -ohjelma.

Salon seurakunta vei julkisten toimijoiden sarjassa voiton lisäämällä luomun osuuden nollasta 14 prosenttiin vuoden 2022 aikana. Yksityisten toimijoiden sarjassa Tampereen steinerkoulun oppilasravintolassa luomun kilomääräinen käyttö lisääntyi 75 prosentista 80 prosenttiin.

Salon kaupunki saavutti ensimmäisen sijan suurten toimijoiden sarjassa. Salon kaupungin ravitsemis- ja puhtaanapitopalveluissa luomun osuus kaikista tarjotuista elintarvikkeista oli 23 prosenttia vuonna 2022.

Vuoden 2023 Luomu SM -tittelit ratkesivat useassa sarjassa tiukoilla, vain yhden tai kahden prosentin eroilla. Tänä vuonna kilpailussa oli useita ensikertalaisia voittajia.

Portaat luomuun -ohjelman projektipäällikkö Anu Arolaakso kertoo, että vaikka yleisesti luomun kulutuksen ja ostamisen laskua on nähtävissä, on ammattikeittiöillä täysin toinen suunta.

– Keittiöt lisäävät luomua ja haluaisivat lisätä enemmänkin, kunhan tarjolla olisi tuotteita mitä tilata. Ammattikeittiöille luomun lisääminen on tärkeä osa vastuullisten toimintojen kehittämistä, Arolaakso toteaa.

Arolaakson mukaan suomalaiset ravintolat ja ruokapalvelut haluavat olla mukana saavuttamassa kansallista 25 prosentin luomutavoitetta vuoteen 2030 mennessä. Yhtenä tärkeänä pontimena luomun lisäämiseen on hänen mukaansa tahtotila säilyttää luonnon monimuotoisuutta.

Salon kaupungin ravitsemis- ja puhtaanapitopalveluissa iloitaan voitosta

– Olemme erittäin iloisia ja onnellisia voitosta, sillä me rapulaiset eli Salon ravitsemis- ja puhtaanapitopalveluiden henkilökunta olemme tehneet valtavasti töitä luomun käytön edistämiseksi ruokatuotannossamme, kiteyttää ravitsemis- ja puhtaanapitopäällikkö Anu Sorvari-Happonen.

– Käytämme luomutuotteita ja erityisesti suomalaista luomua nostaaksemme ja varmistaaksemme ruokapalvelumme laadun. Etsimme kaiken aikaa ruokapalvelutuotantoomme sopivia uusia luomutuotteita, Sorvari-Happonen jatkaa.

Kooste Luomu SM 2023 -kilpailun voittajista luomuravintola.fi -verkkosivulla.

Lisätietoja Luomu SM -kilpailun palkitsemisperusteista luomuravintola.fi -verkkosivulla.

 

Lisätiedot:
Portaat luomuun -ohjelma
Projektipäällikkö Anu Arolaakso
044 785 4048, anu.arolaakso@sakky.fi

Salon kaupungin ravitsemis- ja puhtaanapitopalvelut
Ravitsemis- ja puhtaanapitopäällikkö Anu Sorvari-Happonen
044 778 5900, anu.sorvari-happonen@salo.fi