Hyppää sisältöön
Tiedote

Salon kaupungin toimenpiteet liittyen Varsinais-Suomen koronasuosituksiin

Julkaistu 1.12.2020 16:31, Päivitetty 5.3.2021 12:16

Varsinais-Suomen koronatilanne on heikentynyt ja maakunta on siirtynyt lähemmäs pandemian leviämisvaihetta. Tähän liittyen on maakunnan alueellinen työryhmä antanut tänään (1.12.) useita suosituksia Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueelle.

Annettujen suositusten pohjalta on Salon kaupunki päättänyt kaupunkikohtaista toimenpiteistä, jotka ovat pääsääntöisesti voimassa 3. -23.12.2020. Tarpeen vaatiessa suosituksia tarkennetaan, ja yksityiskohtaisempia tietoja toimenpiteistä löytyy palvelualojen ja yksiköiden omista viestintäkanavista.

Liikuntapaikat, liikuntatoiminta ja uimarantojen saunat

– Alle 20-vuotiaiden (2001 ja myöhemmin syntyneet) seuratoimintaa voi jatkaa sisäliikuntatiloissa, jos turvavälit kyetään tosiasiallisesti pitämään kaikessa harjoittelussa, esimerkiksi kamppailulajien harrastaminen tai joukkuepelien pelaaminen lähikontaktein ei ole sallittua. Yhdistykset peruvat itse vuoronsa, mikäli toiminta keskeytyy.

– Koululaisryhmät ja päiväkotiryhmät voivat käyttää liikuntapaikkoja tehtyjen varausten mukaisesti osana opetusta ja varhaiskasvatusta.

Muilta kuin yllämainituilta ryhmiltä sisäliikuntapaikat (uimahalli, kuntosalit, jäähalli, liikuntahallit ja koulujen liikuntasalit) sekä liikuntapalvelujen hallinnoimat uimarantojen saunat (avantouinti) suljetaan eikä esimerkiksi yleisöluisteluja tai perheiden peuhuja järjestetä.

– Liikuntapalvelut peruu kunnallisten sisäliikuntatilojen yli 19-vuotiaiden toimintaan varatut vuorot, pois lukien SM- sekä 1-divisioonatason harjoittelu- ja kilpailutoiminta.

– Varsinais-Suomen maakuntarajoja ylittäviä urheilutapahtumia ja -kilpailuja ei tule järjestää. Suositus koskee kaikenikäisten yksilö- ja joukkuelajien liikunta- ja urheilutapahtumia sisä- ja ulkotiloissa.

– Yhdistykset peruvat kunnallisten sisäliikuntatilojen liikuntavuorot, joilla sekä aikuiset että lapset harrastavat yhtä aikaa, sillä tilanvarausjärjestelmästä ei voida yksilöidä vuoroja.

– Ulko-olosuhteita voi hyödyntää kaikessa harjoittelussa, mutta ulkoliikuntapaikkojen pukutilat ovat suljettuja yli 19-vuotiailta.

– Liikuntapalvelujen järjestämä ohjattu liikuntatoiminta jatkuu 4.12 asti, mutta päättyy sen jälkeen kaikilta muilta osin paitsi lasten uimakoulujen osalta. Vauva- ja perheuintikurssit ja vesijumppakurssit keskeytyvät 3.12. alkaen. Ilmoitus peruutuksesta tulee tekstiviestillä.

– Mahdollisista maksuhyvityksistä päätetään ja tiedotetaan myöhemmin erikseen.

– Liikuntapaikoilla ovat edelleen voimassa aiemmin annetut suositukset liittyen yli 15-vuotiaiden maskin käyttöön, turvaetäisyyksiin ja käsihygieniaan.

Kirjastopalvelut

Kirjastot tarjoavat ajalla 3. – 23.12. rajattua palvelua nykyisten palveluaikojen puitteissa ja kirjastojen omatoimipalvelu ei ole käytössä. Rajatun palvelun aikana kirjastoissa voi asioida kaikkia koronasuosituksia noudattaen pikaisesti esimerkiksi palauttamassa aineistoa tai käyttämässä tietokonetta. Lukupaikat ovat poissa käytöstä ja kaikki tapahtumat sekä ryhmäkäynnit on peruttu.

Nuorisopalvelut

Nuorisotilat pidetään auki ja tiloissa toimitaan koronasuositukset huomioiden. Kaikille yläkoululaisille ja sitä vanhemmille suositellaan maskin käyttöä nuorisotiloissa. Jalkautuvaa ja etänä tehtävää nuorisotyötä lisätään, jotta esimerkiksi karanteenissa olevilla nuorilla on mahdollisuus käyttää nuorisopalveluja.

Esiopetus ja varhaiskasvatus

Henkilökunnalle suositellaan vahvasti kasvomaskien tai vaihtoehtoisesti kokokasvovisiirin käyttöä. Aivan pienimpien lasten kanssa työskentelevät käyttävät suojaimia mahdollisuuksien mukaan.

Perusopetus

Henkilökunnalle suositellaan vahvasti kasvomaskien tai vaihtoehtoisesti kokokasvovisiirin käyttöä. Myös yläkoulujen oppilaille suositellaan maskien käyttöä. Koulut jakavat maskit oppilaille.

Toisen asteen opetus

Salon lukiot siirtyvät etäopetukseen 3.12. alkaen syyslukukauden loppuun asti. Salon seudun ammattiopisto siirtyy etäopetukseen lukuun ottamatta välttämätöntä lähiopetusta 3.12. alkaen syyslukukauden loppuun asti.

Kansalaisopisto

Kansalaisopiston kurssit lapsille ja nuorille jatkuvat lähiopetuksena syyslukukauden loppuun asti. Aikuisten kursseilla viimeiset lähiopetukset järjestetään perjantaina 4.12. Sen jälkeen kurssit jatkuvat loppuun etäopetuksena, mikäli kurssikuvauksessa on näin mainittu. Sellaiset kurssit, joita ei voida toteuttaa etänä, päättyvät 4.12. eikä kurssitapaamisia järjestetä enää syyslukukauden aikana. Kansalaisopisto tiedottaa asiakkailleen kurssikohtaisesti.

Musiikkiopisto

Musiikkiopisto siirtyy etäopetukseen 7.12.-22.12. väliseksi ajaksi normaalin lukujärjestyksen mukaisesti. Ryhmäopetuksen osalta hyödynnetään myös etätehtäviä. Oppilasillat ja niiden suoratoisto peruutetaan loppuvuoden osalta.

Yleiset suositukset 3.- 23.12.

Lisäksi alueellinen työryhmä on antanut seuraavat yleiset kaikkia kuntalaisia ja toimijoita koskevat suositukset:

– Ikääntyneillä ja riskiryhmillä on oikeus tavata läheisiään. Erityisesti ympärivuorokautisen hoivan yksiköissä tapaamiset on turvattava. Vierailijoiden määrää tulee kuitenkin rajoittaa merkittävästi.

– Kun riskiryhmiin kuuluvat vierailevat hoivayksiköistä vastaavasti yksityiskodeissa, tulee huomioida suositukset yksityistilaisuuksien henkilömäärien rajoituksista.

– Harrastustoiminnan osalta turvavälejä tulee pystyä tosiasiallisesti noudattamaan eli esimerkiksi pelaaminen ja kuorolaulu tulee laittaa tauolle. Etänä toteutettua harrastamista voidaan luonnollisesti jatkaa.

– Sisätiloissa järjestettäviin tapahtumiin voi osallistua korkeintaan kymmenen henkilöä. Ulkotiloissa järjestettävissä tapahtumissa pitää noudattaa erityistä huolellisuutta maskien käytössä ja turvaväleissä.

– Sisällä järjestettävissä yksityistilaisuuksissa jatketaan 10 henkilön henkilösuositusta.

– Kauppakeskuksissa suositellaan suljettaviksi oleskelutilat.

– Sisäleikkipaikat ja – leikkipuistot suositellaan suljettaviksi.

– Tarpeetonta matkustamista Uudellemaalle ja muihin leviämisvaiheen maakuntiin sekä niistä Varsinais-Suomeen tulee välttää. Tällä halutaan estää, että toistaiseksi hieman paremmassa koronaepidemian vaiheessa olevan Varsinais-Suomen tilanne ei entisestään pahenisi.

– Kaikissa asiakaspalvelutilanteissa henkilökunnan tulee käyttää maskia, myös ulkotiloissa.

– Museoiden, teatterien, konserttien ja muiden tapahtumien osalta toimitaan aluehallintoviranomaisen (AVI) voimassa olevien määräysten mukaisesti.

Aiemmin annetut suositukset kasvomaskien käytöstä ja etätyöstä sekä sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköiden vierailuja koskevat rajoitukset pysyvät voimassa. Salon kaupunki muistuttaa, että kaupungissa on edelleen käynnissä kasvomaskien jako vähävaraisille kuntalaisille.

Kaupunki toivoo, että kuntalaiset noudattavat nyt sekä aikaisemmin annettuja suosituksia käsi- ja yskimishygieniaan, turvaväleihin, suojainten käyttöön sekä kokoontumisiin liittyen koronaepidemian leviämisen ehkäisemiseksi, riskiryhmien suojelemiseksi ja terveydenhuollon toimintakyvyn varmistamiseksi.

Alueellisen koronapandemiaryhmän tiedote 1.12.2020

Luettelo kasvomaskien jakelupisteistä löytyy kaupungin koronasivuilta.