Hyppää sisältöön
Tiedote

Salon kaupunki laajentaa oireettomien koronatestauksia

Julkaistu 14.4.2021 14:53

Salon kaupungin viime viikkojen heikentyneestä koronatilanteesta johtuen koronavirukselle altistuneiden, mutta oireettomien henkilöiden testausta on lisätty huomattavasti. Tällä pyritään saamaan tartuntaketjut haltuun mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

– Tämä koskee esimerkiksi perheitä, joissa yksi on sairastunut, mutta muut ovat oireettomia, tai muita jäljityksen kautta tietoon tulleita altistumisketjuja, kertoo tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Kaisa Ellä.

Julkisuudessa on keskusteltu paljon lähiopetukseen siirtymisen vaikutuksesta tartuntamääriin. Ellän mukaan tiedossa olevien tartuntojen ja jäljityksen kautta tietoon tulleiden altistumisketjujen perusteella ei voi vetää johtopäätöstä siitä, että lähiopetus lisäisi tartuntamääriä suhteessa muualla saatuihin tartuntoihin.

– Koska kaupunki tiedottaa omia toimipisteitään koskevista tartunnoista, syntyy helposti se kuva, että tartuntoja olisi enimmäkseen päiväkodeissa tai kouluissa. Tosiasiassa Salossa koronapositiiviset ovat pääosin työikäisiä. Salossa tartunnat eivät myöskään keskity tietyille maantieteellisille alueille, jatkaa Ellä.

– Se mikä jäljityksessä on selkeästi tullut esiin, ovat erilaisten tapaamisten kautta leviävät tartunnat eli kyläillään esimerkiksi useammassa paikassa viikonlopun aikana ja vietetään ylipäätään melko vilkasta sosiaalista elämää. Vaikka rokotukset ovat käynnissä ja rajoituksia ollaan asteittain poistamassa, se ei edelleenkään tarkoita sitä, että voisimme palata takaisin normaaliin arkeen ja vapaa-ajan viettoon, Ellä korostaa.

Kaupunki seuraa tiiviisti koulujen tilannetta ja päätöksiä opetusjärjestelyihin liittyen voidaan tehdä nopealla aikataululla. Perusopetuksen osalta Salossa on jo aikaisemmin linjattu, että jos koulussa todetaan kaksi tai useampia koronatartuntoja, niin koulun oppilaat siirretään tilanteen rauhoittamiseksi etäopetukseen.