Hyppää sisältöön
Tiedote

Salon kaupunki palkitsi vuonna 2022 kulttuurin ja urheilun saralla menestyneitä salolaisia

Julkaistu 23.1.2023 08:14, Päivitetty 24.1.2023 13:59

Salon kaupunki on vuosittain palkinnut kansallisella ja kansainvälisellä tasolla menestyneitä salolaisia taiteilijoita, taitelijaryhmiä, yksilöurheilijoita ja urheilujoukkueita kaupungin palkitsemisohjeen mukaisin rahapalkinnoin.
Liikunnan saralla menestyneet tai heidän edustajansa ilmoittavat palkittavasta suorituksesta kaupungille kyseisen vuoden loppuun mennessä. Kulttuurin saralla palkattavista kulttuurivaikuttajista ehdotuksen kaupungille tekee Salon Kulttuurikumppanit. Kulttuurikumppanit kokoaa esityksen palkittavista salolaisilta kulttuuriyhdistyksiltä saaduista ehdotuksista.

Kulttuurin saralla palkitut

Tänä vuonna kaupunki on palkinnut jokaisesta neljästä palkintoluokasta.

Palkintoluokat ovat:
• kansainvälisesti merkittävä kulttuurisaavutus, 3000 euroa
• kulttuuripalkinto, 1500 euroa
• kulttuuritekopalkinto, 1250 euroa
• nuori kulttuurintekijä, 1000 euroa

Tänä vuonna palkitaan ensimmäistä kertaa palkitsemisohjeen voimassaolon aikana kansainvälisesti merkittävä kulttuurisaavutus. Kaupungin kulttuurituottajat Suvi Aarnio ja Sini Lundgrén ilahtuivat siitä, että tänä vuonna yhdistykset jättivät ehdotuksia kyseiseen kategoriaan.

– Monelle taiteentekijälle liikkuvuus on luonnollinen osa toimintaa ja on hienoa, että voimme näin nostaa esiin myös salolaisia tekijöitä, jotka toimivat kansainvälisellä kentällä.

Kansainvälisesti merkittävä kulttuurisaavutus

Salon kaupunki haluaa tuoda esille salolaisten/salolaislähtöisten ammattitaiteilijoiden työskentelyn merkityksen ja näkyvyyden niin valtakunnallisella kuin kansainvälisellä tasolla. Vuoden 2022 kansainvälisesti merkittävä kulttuurisaavutus myönnetään taiteilija ja kuvataideopettaja Lotta-Pia Kalliolle.

– Olen sydämellisesti kiitollinen Kulttuurikumppaneille ja Salon kaupungille minulle myönnetystä kulttuurisaavutuspalkinnosta. Kulunut vuosi 2022 on ollut hyvin työntäyteinen ja inspiroiva. Kaksi pandemiavuotta hiljensi kulttuurin kentän hyvin tehokkaasti ja nyt kulttuuriväellä on taas mahdollisuuksia ja intoa uusille projekteille niin Salossa kuin maailmallakin. Kiitän kaikkia yhteistyötahoja joiden kanssa olen työskennellyt, he ovat mahdollistaneet projektini ulkomailla ja kotimaassa. Taiteen kieli on universaali. Taide mahdollistaa yhteyksiä muihin ihmisiin, tarjoaa osallisuuden kokemuksia ja vahvistaa toimijuuttamme. Toivon ettemme enää jatkossa koe kulttuurinnälkää, toteaa Lotta-Pia.

Kulttuuripalkinto

Palkinto myönnetään erityisistä kulttuurisaavutuksista tai pitkäaikaisesta työstä Salon kulttuurin hyväksi. Vuoden 2022 kulttuuripalkinto myönnetään Siv Ilolalle ja Kaisa Suutela-Kuismalle.

– Tämä palkinto tuntuu aivan mahtavalta ja merkitsee minulle todella paljon. Kiitän kaikkia, joiden kanssa olen saanut ja edelleen saan Salossa kulttuurin vapaaehtoistyöntekijänä toimia. Antoisaa yhteistyötähän tämä on! Salossa käydään vilkasta keskustelua kulttuurin arvostuksesta. Kulttuuriväen näkemys on, että olemassa olevat resurssit eivät vastaa kaupungin kokoluokkaa. Vapaaehtoisvoimin tuotettuja kulttuuripalveluita tuskin on mahdollista lisätä, koska talkootyöntekijöitä on vuosi vuodelta vähemmän. Toiveet resurssien kasvattamisesta siis kääntyvät kaupungin päättäjien suuntaan.

Uusi tapahtumatuottaja on hyvä asia ja herättää odotuksia myös jatkosta. Tässä yhteydessä pohdin ihan itsekseni, että olisiko mahdollista saman tien ottaa lisäresurssiksi tapahtumatuottajan alaisuuteen työllistämistuella palkattuja tapahtuma-assistentteja, joita tapahtumajärjestäjät voisivat lainata omien organisaatioidensa avuksi juuri silloin, kun apukäsiä talkootyöntekijöiden rinnalle tarvitaan?

Toivon, että Salo profiloituu erinomaisen sloganinsa mukaisesti vahvasti ja näkyvästi elämyksellisenä kaupunkina, Siv kiteyttää.

– Kiitän lämpimästi tästä suuresta huomionosoituksesta! Musiikin tekeminen yhdessä on mahtavaa ja palkitsevaa. Salossa vaikuttaa paljon hyviä muusikoita ja harrastajia, joiden kanssa on hienoa saada tehdä hyvää musiikkia. Kirkko on vuosisatoja ollut merkittävä kulttuurivaikuttaja ja haluan, että se nykyisinkin voi antaa panoksensa kaikkien asukkaiden hyvinvointiin myös kulttuurin saralla. Salon seurakunta on satsannut musiikkiin, meillä on hyvien tilojen lisäksi taitavat kanttorit ja hyvät instrumentit. Uuteen seurakuntasaliin toivotan muusikot myös lämpimästi tervetulleiksi, toivottavasti siitä voisi tulla varsinaisen kulttuuritilan puuttuessa hyvä konserttitila monenlaiseen musiikkiin. Itse pidän harjoittelusta ja uuden oppimisesta, siksi ostinkin jo palkintorahoilla itselleni uuden soittimen – ruotsalaisen nyckelharpan eli avainviulun, lähinnä kansanmusiikin soittamiseen. Julkista esiintymistä sen kanssa ei kannata odottaa ihan heti, sen verran vaikealta soittimelta sekin vaikuttaa, toteaa Kaisa.

Kulttuuritekopalkinto

Palkinnon perusteena on erityinen Salossa toteutettu kulttuuriteko kuluneen vuoden aikana. Kyseessä on huomionosoitus sekä kannustin. Vuoden kulttuuritekopalkinto myönnetään Salon Teatterin Kurjat – Les misérables -näyttämöteokselle, tapahtumaravintola Musinelle ja Soivat Kylät -konserttikiertueelle.

– Klassinen musiikki tekee ihmiselle hyvää ja yhdessä koettu elävä musiikki aivan erityisen hyvää! Kirjoitin näin Soivat kylät -konserttien mainoksiin. Näitä erityisen hyviä hetkiä saimme viettää kaikkialla ympäri Saloa syksyn 2022 aikana. Sydämellinen kiitos kaikille yhteistyötä kanssamme tehneille tahoille sekä konsertteihin osallistuneille kuulijoille läsnäolosta ja lämpimistä kohtaamisista. Soivat kylät -työryhmän puolesta kiitän meille myönnetystä kulttuuritekopalkinnosta ja saamastamme positiivisesta palautteesta, kiittelee Anna-Maaria Varonen.

Nuori kulttuurintekijä

Nuori kulttuurintekijä -palkinto myönnetään aktiiviselle tekijälle, joka asuu Salossa tai muualla toimiessaan tuo esille salolaiset juurensa. Palkinto myönnetään tehdystä työstä sekä kannustimena taiteellisen työn ammattimaiseen jatkamiseen. Vuoden 2022 nuori kulttuurintekijä -palkinto myönnetään nuorille muusikoille Elviira Väyryselle ja Samu-Markus Pyykölle sekä teatteritaiteen ammattilaiselle, näyttelijälle ja ohjaajalle Johanna Parkkiselle.

– Olen erittäin kiitollinen tunnustuksesta. On tosi hienoa, että Salossa tuetaan kulttuuria ja sen tekijöitä näin, Elviira iloitsee.

– Olen aina tiennyt, että haluan tehdä musiikista ammatin, mutta se toimii minulle myös rentoutumiskeinona ja vapaa-ajan viettona. Musiikkia tehdessä kaikki muu unohtuu ja voi uppoutua täysin musiikin sisään. Myös tanssi ja teatteri ovat minulle tärkeitä kulttuurin muotoja. Mielestäni monipuolisuus ja eri taiteen muotojen yhdistäminen onkin kulttuurin tekemisessä tärkeää ja arvostettavaa, Elviira jatkaa.

Urheilun saralla palkitut

Salon kaupunki palkitsi vuoden 2022 menestyksestä 15 urheilijaa. Palkittuja ovat muun muassa golfari Saku Tuusa sekä Vilpas Dancesportin tanssiurheilupari Alisa Heino ja Markus Ranta.

– Tulevalle kaudella isompi vaihde silmään ja suunta kohti Eurooppaa huippua, avaa Saku tulevaisuuden suunnitelmiaan.

– Kaupungin huomionosoitus auttaa tämän vuoden kilpailukustannuksissa, Saku jatkaa.

– Vuosi 2022 oli meille merkityksellinen: kaksi GP- kultaa, SM-pronssi, A-pari maajoukkueessa, the World Games Euroopan karsinnat. Meistä on upeaa saada tehdä uraamme, vastoinkäymisistäkin huolimatta. Tärkeintä on, että ympärillämme on hyvä jengi, ja erityisesti haluamme myös kiittää tärkeitä salolaisia tukijoitamme uramme mahdollistamisesta, kiittävät Alisa ja Markus.

Salon kaupunki palkitsi vuoden 2022 urheilumenestyksestä seuraavasti:

 • Antila Toini, 1. sija discotanssin EM-kilpailuista 24.-26.6., 1500 euroa
 • Heino Alisa ja Ranta Markus, 3. sija latinaistanssien SM-kilpailuista 21.5., 1000 euroa
 • Karhulahti Arttu, 1. sija Open SM Swiss IMP’s bridgen parikilpailuista 2.-3.7., 1000 euroa
 • Kirmula Miika, 1. sija suunnistuksen SM-keskimatkan kilpailuista 10.9., 1000 euroa
 • Laine Liina, 2. sija metsästysammunnan EM-kilpailuista 1.-3.7., 1250 euroa
 • Laine Marko, 1. sija joukkueessa metsästysammunnan EM-kilpailuista 1.-3.7., 750 euroa
 • Mylläri Maria, 2. sija bridgessä nuorten vanhimman ikäluokan joukkueessa maailmanmestaruuskilpailuista 7.-14.8., 1000 euroa
 • Mäkinen Kalle, 2. sija metsästysammunnan EM-kilpailuista 1.-3.7., 1250 euroa
 • Mäki-Tanila Ella, 1. sija naisten golfin SM-lyöntipeli kilpailusta 16.7., 1000 euroa
 • Niinistö Elisa ja Markozov Toivo, 2. sija vakiotanssien SM-kilpailuista 3.4., 1500 euroa
 • Oikarinen Eero, 2. sija boccian sisäkenttien SM-kilpailuista parisarjasta 29.4.-1.5., 750 euroa
 • Piispa Matilda, 1. sija kouluratsastuksen SM-kilpailuista 28.8., 1000 euroa
 • Rauhala Kastanja ja Kalmár László, 1. sija latinalaistanssien SM-kilpailuista 21.5., 2000 euroa
 • Terkola Minea, Laaksonen Jyry ja Helmi Pietinalho, 2. sija 50 m kiväärin SM-kilpailuista joukkueena 31.7., 1500 euroa
 • Tuusa Saku, 1. sija golfin reikäpelin SM-kilpailuista 21.-23.6., 1000 euroa
 • Virtanen Roope, 2. sija ratamoottoriveneilyn maailmanmestaruuskilpailuista F4-luokasta vuonna 2022, 2000 euroa

Edellä mainittujen lisäksi Salon kaupunki huomioi Wilma Murron Euroopan mestaruuden 5000 euron huomionosoituksella sekä järjesti kaikille avoimen mestaruusjuhlan Salon torilla 17.9.2022.

Sydämelliset onnittelu kaikille palkituille.

Lisätietoja:
Viestinnän suunnittelija Eija Laitinen, 044 778 2153, eija.laitinen@salo.fi 
Kulttuurituottaja Suvi Aarnio, 044 778 4982, suvi.aarnio@salo.fi

Salon kaupungin palkitsemisohje