Salon kaupunkistrategian marraskuun ajankohtaiskatsauksen teemana on elinvoima
Julkaistu 29.11.2024 13:04Tässä katsauksessa tutustumme elinvoimapalveluiden toimialaan. Nostamme aiheeksi Salon kaupungin elinvoiman seuraavien kokonaisuuksien myötä.
Elinvoimaohjelma ja yritysyhteistyö
Salon kaupunki valmistelee parhaillaan uutta elinvoimaohjelmaa, jonka valmistelu aloitettiin Yritysten illassa 11.11.2024. Yritysten iltaan osallistui lähes sata henkilöä eri elinkeinoelämän sektoreilta keskustelemaan Salon elin- ja vetovoimatekijöistä. Keskusteluiden pohjalta aloitetaan elinvoimaohjelman laatiminen ja sitä valmistellaan läheisessä sidosryhmäyhteistyössä. Keväällä 2025 on jälleen luvassa uusi yritysten ilta.
Uusi elinvoimaohjelma tulee sisältämään Salon tavoitteita niin lumovoiman, osaavan työvoiman, yritysyhteistyön kuin palvelulupauksenkin osalta. Elinvoimaohjelma hyväksytään vuoden 2025 aikana kaupunginvaltuustossa.
Suurena maatalouskaupunkina Salo haluaa kehittää yritysvuoropuhelua myös maataloussektorin toimijoiden kanssa. Maaliskuussa on luvassa Maatalousfoorumi, jossa tällä kertaa keskitytään maan kasvukuntoon, huoltovarmuuteen ja biotalouden edistämiseen. Foorumin ohjelmaan voit tutustua tästä linkistä (Lyyti.fi) ja samalla vahvistaa osallistumisesi.
Mahdollistava maankäyttö -kärkihankkeen kuulumiset
Salon kaupunkistrategian 2030 yhtenä kärkihankkeena on mahdollistava maankäyttö.
Maankäyttöpalveluissa työskennellään tavoitteen saavuttamiseksi 30 henkilön voimin. Mahdollistavan maankäytön edellytys on sujuva kaavoitus ja siihen liittyvät kiinteistöjärjestelyt. Henkilöstöä lisäämällä ja töitä uudelleen järjestelemällä on lisätty kaavoituksen ja niihin liittyvien sopimusten sujuvuutta. Maankäytön suunnittelussa on kohdennettu resurssia strategian mukaisiin osayleiskaava- ja asemakaavahankkeisiin ja niitä tukevaan maanhankintaan. Ajankohtaisia yritysalueiden kaavoitushankkeita on käynnistetty nykyisten alueiden laajentamiseen ja moottoritien läheisyyteen.
Keskustan kehittämistyöhön on panostettu kaavoittamalla keskusta-asumisen kohteita. Tehdaskadulle on valmistunut koulukaluston kaavamuutos, joka mahdollistaa korttelin muutoksen asumiselle. Tehdaskadulle rakenteilla oleva poliisitalo toteuttaa myös strategian kärkihanketta. Mathildedalin kaavamuutoksilla vahvistetaan ruukkialueiden kehittämistä.
Valmistunut Urheilupuiston yleissuunnitelma luo puitteet alueen pitkäjänteiselle kehittämiselle. Keskustan katuympäristön kehittäminen on aloitettu Salonjoen rantojen yleissuunnitelman valmistuttua.
Salon kaupunki on hakenut Asuntomessuja vuodelle 2028. Osuuskunta Suomen Asuntomessujen hallitus on hyväksynyt Salon asuntomessuhakemuksen vuodelle 2028 ja arvioi Salon olevan erinomainen messukaupunki toteuttaa uudenlainen monipaikkainen Asuntomessut-tapahtuma.
Päätökset käynnistävät neuvotteluvaiheen, jonka tavoite on varmistaa Asuntomessujen onnistumisen edellytykset sekä arvioida toteuttamisen sisältöä ja yhteistyömallia yksityiskohtaisemmin. Lue lisää 11.11.2024 julkaistusta Suomen Asuntomessujen tiedotteesta – sttinfo.fi.
Maankäyttöpalvelut jatkaa työtään tavoitteenaan huolehtia riittävästä kaavoituksesta ja tonttitarjonnasta hyvin saavutettavilla alueilla.
TE2024-uudistuksen myötä uusia työkaluja Salon elinvoiman vahvistamiseen
TE-palveluista tulee vuoden 2025 alussa osa jokaisen kunnan lakisääteisiä tehtäviä ja sitä kautta osa jokaisen kunnan peruspalveluja. Uudistuksessa ei ole kyse vain työllisyyden edistämisestä, vaan ennen kaikkea työllisyysalueen elinvoiman vahvistamisesta. Kun kuntien vastuulle siirtyvät TE-palvelut lisätään jo olemassa oleviin toimintoihin, on kuntien mahdollisuus edistää entistä vaikuttavammin työllisyyttä, osaavan työvoiman saatavuutta ja yritysten kasvua.
Salon kaupunki, Someron kaupunki, Kosken Tl kunta ja Marttilan kunta muodostavat 1.1.2025 alkaen yhteisen työllisyysalueen. Salon kaupunki toimii työllisyysalueen vastuukuntana.
– Me Salon työllisyysalueen kunnissa tiedämme, minkälaista työvoimaa alueellamme kulloinkin on. Me tiedämme, minkälaista osaamista ja minkälaisia työntekijöitä salolaiset ja Salon työllisyysalueen yritykset tarvitsevat. Tunnemme paikalliset oppilaitokset. Osaamme yhdessä järjestää erilaisia ratkaisuja kulloinkin vallitseviin kohtaantohaasteisiin, kiteyttää elinvoimajohtaja Mika Mannervesi.
Elinvoimaa vahvistavina konkreettisina toimenpiteinä voidaan mainita mm.:
- Työllisyysalueen ja kaupungin elinvoimapalveluiden tehtävänä on yritysten kasvun ja työvoiman saatavuuden turvaaminen. Näihin on nyt kunnille siirtyvissä palveluissa monenlaisia mahdollisuuksia tukea yritysten kasvua, mm. työnvälityksen tehostaminen, kansainvälinen rekrytointi, työnantajakontaktien lisääminen ja yritysten tarpeiden aktiivinen kartoittaminen.
- Työllisyysalueella järjestetään koulutuksia, joiden tavoitteena on alueen yritysten osaamisen kehittäminen sellaisille aloille, joissa työvoimaa ja uutta osaamista tarvitaan. Työvoimakoulutuksia järjestetään Salon seudun ammattiopistolla, Edusalossa sekä muilla palveluntuottajilla. Yrityksillä on mahdollisuus hyödyntää myös yhteishankintakoulutuksia, jotka räätälöidään yrityksen tarpeisiin.
- Työllisyysalueen työnantajapalvelut tulevat toimimaan läheisessä yhteistyössä Yrityssalo Oy:n, kuntien elinkeinopalveluiden ja Salon seudun ammattiopiston kanssa. Tällä yhteistyöllä on mahdollisuus vastata yritysten erilaisiin tilanteisiin – kun etsitään kasvua, koulutusta työntekijöille tai työlle tekijää.
Tutustu Salon kaupunkistrategiaan – Salo.fi/strategia. Sivulta löytyy mm. aikaisemmin julkaistut ajankohtaiskatsaukset.
Lisätiedot:
Elinvoimaohjelma ja yritysyhteistyö
Yhteyspäällikkö Saija Karnisto-Toivonen
02 778 2569, saija.karnisto-toivonen@salo.fi
Mahdollistava maankäyttö -kärkihanke
Maankäyttöpalvelujen johtaja Raimo Inkinen
02 778 5617, raimo.inkinen@salo.fi
TE2024-uudistus
Projektipäällikkö Salla Seppälä
050 439 8446, salla.seppala@salo.fi