Hyppää sisältöön
Tiedote

Salon Kulttuurifoorumin teemana tänä vuonna tulevaisuus

Julkaistu 8.11.2023 09:37, Päivitetty 8.11.2023 10:58

Salon taide- ja kulttuurikentän yhteinen Kulttuurifoorumi järjestetään Salon kaupungintalolla, valtuustosali Tammessa torstaina 23.11.2023 klo 18 alkaen. Kahvitarjoilu ennen ohjelman alkua klo 17:30 alkaen. Tarjoilujen vuoksi, toivomme ennakkoilmoittautumista 19.11. mennessä.

Ilmoittaudu mukaan

Teemana tulevaisuus – mitä taitoja tarvitsemme?

Saamme Kulttuurifoorumin puhujavieraaksi tulevaisuudentutkija, etnologi Katriina Siivosen Turun Yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskukselta. Vuorovaikutteisen ja keskustelevan alustuksen kautta perehdymme muun muassa seuraaviin ajatuksiin:

“Maailman muutos näyttäytyy parhaillaan kaoottisena. Voimakkaasti muuttuva arkinen, kulttuurinen toimintaympäristö, yhä vahvemmin näkyvät ympäristöongelmat ja hätä maailman kriisipesäkkeissä koskettavat läheltä Suomessakin. Tiedämme muutoksen varmaksi, mutta muutoksen suunnat ovat vaikeita hahmottaa.

Kulttuurin kautta jokainen ihminen on yhteydessä muutokseen, niin menneeseen ja tulevaan kuin luontoon ja ihmisyhteisöihin. Tämä yhteys vaikuttaa siihen, miten elämme arkeamme nyt, miten toimimme työelämässä yhteiskunnan eri tahoilla ja miten toimemme vaikuttavat tulevaisuuteen. Siten osallisuus oman kulttuurin muutoksen määrittämisessä on keskeistä ja voimauttavaa kaikkien elämässä.

Lähiyhteisöissä tehtävä kulttuurityö on tässä tärkeä voimavara. Sen avulla voi tukea ihmisten keskinäistä yhteenkuuluvuuden tunnetta ja joustokykyä muutoksia kohdatessa. Tätäkin tärkeämpää on sellaisten kulttuuristen taitojen vahvistaminen ja kehittäminen, joiden avulla voimme yltää paikallisista yhteisöistä lievittämään koko maailmassa vaikuttavia ongelmia.

Kulttuuristen taitojen avulla voimme ymmärtää ihmisen yhteyttä kanssaeläjiin ihmisyhteisöissä ja luonnossa, hahmottaa muutosta ja kuvitella aivan uudenlaiseksi muuttuvaa maailmaa. Näitä taitoja kannattaa harjoitella yhdessä eri sukupolvien kesken.”

Kuluneen ja tulevan vuoden kuulumiset

Kulttuurifoorumin ohjelma pitää sisällään myös Kulttuurikumppaneiden katsauksen kuluneen vuoden toimintaan sekä tietoiskun Kirjan talo ry:n ja Salon kirjastopalveluiden luotsaamasta Luova lukutaito -hankkeesta. Lisäksi Salon kulttuuripalveluiden kulttuurituottajat tuovat ajankohtaiset kuulumiset sekä tietoa ensi vuoden uusista, jännittävistä tuulista.

Kulttuurikumppanit – kulttuurikentän yhteinen ääni

Tilaisuuden järjestää Kulttuurikumppanit ja Salon Kulttuuripalvelut

Vuonna 2019 perustetun Kulttuurikumppanit -yhteistyöelimen tavoitteena ja tehtävänä on vahvistaa koko kaupungin kulttuuritoimintaa, tukea yhteistyötä ja tuoda kaupungin päätöksenteon käyttöön näkemyksiä, ideoita ja aloitteita.

Kukun kokouksiin voit laittaa esimerkiksi sähköpostilla kulttuurikumppanit@salo.fi viestiä asioista, joita tulisi nostaa enemmän esiin. Kiertävillä kulttuurikahveilla taas voit piipahtaa juttelemaan muiden toimijoiden kanssa. Yhteisiä aiheita on ollut muun muassa tavat, joilla mahdollistaa yksin asuvien ikäihmisten pääsy kulttuurin pariin. 


Kuvassa: Soif Totale – Salo Circus Festival, kuvaaja Flashing Porridge