Hyppää sisältöön
Tiedote

Salon kulttuurikasvatussuunnitelma sai nimekseen Nappula

Julkaistu 18.8.2021 09:57, Päivitetty 18.8.2021 10:22

Salon kaupungin kulttuurikasvatussuunnitelman toteutus käynnistyy kouluissa ja päiväkodeissa tänä syksynä. Suunnitelmaa koordinoi Salon kaupungin yleiset kulttuuripalvelut, joka järjesti touko-kesäkuussa nimikilpailun vasta valmistuneelle suunnitelmalle. Parhaaksi ehdotukseksi raati valitsi Hannu Virtomaan tekemän ja Salon historiaan vahvasti pohjautuvan ehdotuksen, Nappulan.

Virtomaa toi ehdotuksessaan esiin Salon Tehdaskadulla sijainneen Osakeyhtiö Koulukaluston. Sitä kutsuttiin Salossa Nappulaksi. Koulukaluston tehtaalla tehtiin 1910-60 -luvuilla koulukalusteita koko Suomeen. Suurin osa Suomen koulukalusteista, kuten pulpetit, höyläpenkit ja karttatelineet, olivat tuolloin Salosta lähtöisin. Nappula-lempinimi tehtaalle tuli siellä valmistettujen pakettinappuloiden vuoksi. Pakettinappulat olivat eräänlaisia pakettinaruun sidottavia tikkuja tai pieniä kalikoita, jotka helpottivat voimapaperilla käärittyjen pakettien kotiinkuljetusta. Näin ohut ja kova naru ei satuttanut sormia vaan pakettia oli helppo kantaa sormivoimin.

Virtomaa tuo ehdotuksessaan esiin leikkimielisesti myös suunnitelman kohderyhmän, suunnitelma kun on suunnattu pääosin lapsille eli leikkisästi nappuloille. Voidaan myös ajatella suunnitelman koostuvan erilaisista osasista, nappuloista, joista syntyy lapsille ja nuorille varhaiskasvatus- ja koulutaipaleen aikana kokonaisuus.

Nappulan ensimmäinen lukuvuosi 2021-22 on pilottivuosi, jolloin ohjelma ei toteudu vielä ihan kokonaisuudessaan, vaan käytäntöjä testataan ja hiotaan vielä. Kulttuurikasvatussuunnitelman laatimiseksi koottiin vuonna 2020 moniammatillinen työryhmä Salon kaupungin organisaatiosta. Työryhmä toimii edelleen suunnitelman ohjausryhmänä. Työryhmää koordinoi kulttuurituottaja Sini Lundgrén ja työryhmän jäseniä ovat: luokanopettaja Maiju Valjus, rehtori Pasi Björk, musiikin lehtori Heidi-Tuulia Eklund, päiväkodin johtaja Siv Ilola, museonjohtaja Susanna Luojus, pääkirjaston lastenosaston osastonjohtaja Iina Kaustinen, kuvataiteen suunnittelijaopettaja Jaana Saario, teatteritaiteen opettaja Sarika Lipasti sekä musiikkiopiston rehtori Annika Viitanen. Lisäksi suunnitelmaa työstettiin valmisteluaikana taiteenalakohtaisissa pientyöryhmissä. Näihin pientyöryhmiin osallistui sekä kulttuuripalvelujen tuottajia ja taiteen ammattilaisia että varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen ammattilaisia.

Ensimmäiset osiot Nappulan ohjelmasta toteutetaan jo 24.-27.8., kun seiskaluokkalaisille esitellään yläkouluilla järjestettävillä harrastusmessuilla taide- ja kulttuuriharrastuksia.

Lisätietoja
Sini Lundgrén
Kulttuurituottaja
Vapaa-ajan palvelut
35827784983