Salon osallisuusmallin esite jaossa kuntalaisille
Julkaistu 8.7.2025 11:49Kaupunginhallitus hyväksyi Salon ensimmäisen osallisuusmallin maaliskuussa. Osallisuusmallin luominen on ollut yksi kaupungin hyvinvointisuunnitelmaan kirjatuista toimenpiteistä. Mallista painettu esite on nyt saatavilla. Esitteen tavoitteena on kuvata selkeästi, mitä osallisuus Salossa tarkoittaa ja millä eri tavoilla kuntalaiset voivat osallistua kaupungin päätöksentekoon, kehittämiseen ja toimintaan. Esitteessä kerrotaan myös toimista osallisuuden vahvistamiseksi.
Esite on suunnattu Salon asukkaille, yhdistystoimijoille ja yrittäjille. Osallisuusmallissa korostetaan kaikkien kaupunkilaisten yhdenvertaista kohtelua ja viestinnän selkeyttä. Kaupunki pyrkii tarjoamaan tietoa myös muilla kuin suomen kielellä esim. sähköisen viestinnän avulla, jotta mahdollisimman moni kaupungin asukas voi osallistua toimintaan.
– Osallisuus tarkoittaa yhteisöön kuulumista ja vaikuttamista – se luo merkityksellisyyden tunnetta ja lisää hyvinvointia, kiteyttää Salon kaupungin hyvinvointikoordinaattori Hilpi Tanska.
– Haluamme, että jokaisella salolaisella on mahdollisuus tulla kuulluksi ja osallistua haluamallaan tavalla kaupungin kehittämiseen, jatkaa yhteisökoordinaattori Terhi Sinnelä.
Esitettä on saatavilla muun muassa kirjastoissa, kaupungintalon infopisteessä (28.7. alkaen) sekä eri tapahtumissa ja tilaisuuksissa. Esite on luettavissa sivulla www.salo.fi/hyvinvointi-ja-osallisuus/hyvinvoinnin-edistaminen/osallisuusmalli
Kaupungin vuosien 2022-2025 hyvinvointisuunnitelmassa osallisuuden ja yhteisöllisyyden lisääminen on yksi kolmesta pääpainopisteestä. Alkaneen valtuustokauden suunnitelmaa työstetään syksyn aikana ja osallisuuden edistämistä jatketaan eri ikäryhmissä. Kaupunginvaltuusto hyväksyy suunnitelman ja sen toteutumisesta raportoidaan valtuustolle vuosittain.
Lasten ja nuorten v. 2021-2025 hyvinvointisuunnitelmaan asetettu tavoite Salon etenemisestä kohti UNICEF:in määrittelemää Lapsiystävällinen kunta -tunnustusta on saavutettu ja siihen kuuluu olennaisena osana lasten osallisuuden toteutuminen kaikessa kehittämistyössä.
Ikääntyneiden hyvinvointisuunnitelmassa korostetaan muun muassa mahdollisuuksia sosiaaliseen kanssakäymiseen, vapaaehtoistoimintaan ja kulttuuritoimintaan osallistumiseen esim. kulttuuriluotsien avulla.
Lisätietoja:
Hilpi Tanska, hyvinvointikoordinaattori, Salon kaupunki, 050 344 5463, hilpi.tanska@salo.fi
Terhi Sinnelä (28.7. >), yhteisökoordinaattori, Salon kaupunki, 050 464 5274, terhi.sinnela@salo.fi