Hyppää sisältöön
Tiedote

Salon peruskouluissa ja varhaiskasvatuksen yksiköissä vietetään Vilkas-teemaviikkoa viikolla viisi

Julkaistu 24.1.2024 10:41

Salon kaupungin ravitsemispalvelut osallistuu tänäkin vuonna Vilkas-viikkoon, jota vietetään jo 19 kerran. Vilkas tulee sanoista vilja ja kasvis. Vilkas-viikolla matkataan makujen maailmaan – lapsia rohkaistaan kokeilemaan uusia makuja sekä ruokalajeja ja nauttimaan monipuolisesti kotimaisia kasviksia. Teemaviikon tavoitteena on lisätä viljojen ja kasvisten käyttöä ja opettaa pienestä pitäen niiden syömiseen ja käytön lisäämiseen ravitsemussuositusten mukaisesti.

Salon ravitsemispalvelut tarjoilee teemaviikolla uusia ruokia

Viikon aikana lapset saavat hauskalla tavalla tietoa ruoan alkuperästä, tuottajista sekä ihmisten ja ympäristön hyvinvoinnista. Koulujen seinillä sekä ruokasalien pöydissä seikkailee Vilkas-serkku ystäviensä kanssa. He matkustavat yhdessä värikkääseen Maku Maku -maahan, jossa ystävykset kohtaavat suomalaisia viljelijöitä, kotimaisia raaka-aineita ja puhtaita vesistöjä. Junan kyydissä seikkailevat kaverukset näyttävät esimerkkejä kestävistä tuotantomenetelmistä, hyvinvoivasta maaperästä, luonnosta, ympäristöstä ja yhdenvertaisuudesta, tasa-arvosta sekä monimuotoisuudesta.

Vilkas-viikolla Salon peruskouluissa ja päiväkodeissa syödään muun muassa kalaa, kalkkunaa, puuroa ja kasvislisukkeina kotimaisia juureksia. Teemaviikolla on tarjolla kaksi uutta ruokaa: keskiviikkona 31.1.2024 pesto-kalkkunavuokaa ja perjantaina 2.2.2024 butter chickenia.

– Ravitsemispalvelut haluaa tarjota teemaviikon aikana asiakaskunnalle vaihtelua erilaisten ruokien ja makumaailmojen muodossa. Pesto-kalkkunavuoka ja butter chicken valikoituivat ruokalistalle pitkälti sen perusteella, että ruoat sopivat kevään ruokalistalle ja niiden valmistettavuus isoissa ammattikeittiöissämme onnistuu. Myös ruokien raaka-aineiden trendikkyys vaikutti valintaan, kertoo ravitsemispalveluesimies Sari Männistö.

Teemaviikon järjestäminen on osa ravitsemispalveluiden vastuullisuusohjelmaa.

– Meillä on halu löytää koululaisille ja päiväkoti-ikäisille maistuvia, maukkaita, ravitsemissuositusten mukaisia ja kotimaisista raaka-aineista valmistettuja ruokalistalle vaihtelua tuovia ruokia, Männistö kiteyttää.

Tutustu Vilkas-viikon ruokalistaan, ruokien ainesosiin sekä ravintoarvoihin maksuttomassa Jamix Menu -palvelussa.

Apetit ja Unilever Food Solutions toimivat teemaviikon koordinaattoreina. Lisätietoja Vilkas-viikosta verkkosivulla – vilkasviikko.fi.


Lisätiedot:
Ravitsemispalveluesimies Sari Männistö
044 778 5905, sari.mannisto@salo.fi