Hyppää sisältöön
Tiedote

Salon Runoviikko kutsuu sanojen maailmaan

Julkaistu 30.10.2023 09:15, Päivitetty 30.10.2023 10:25

Salon Runoviikkoa vietetään 3.-12.11.2023. Viikko tuo tullessaan monenlaisia tapoja tutkia, tutustua ja ihmetellä runouden, kirjallisuuden, kirjoitetun, puhutun, lauletun ja jopa viitotun tekstin taikaa. Luvassa niin kahvilatunnelmaa, näytelmiä ja näyttelyitä kuin runoiltoja ja konsertteja.

Tutustu koko viikon ohjelmaan

Sydämenvalittuja ja yksinäisyyden voittamista

Viikon tapahtumasarjan avaa perjantaina 3.11. näyttelijä Pinja Hahtolan palkittu ja kiitetty monologinäytelmä Eino Leinon Eksät – enemmän ja vähemmän muusina. Kulttuuritila Näkkärin lavalle marssii koko joukko kansallisrunoilijamme sydämenvalittuja. Sanoja ei säästellä, kun Einon eksät pääsevät purkamaan tuntojaan Anonyymien Apollon muusien terapiaistunnossa.

Näkkärin Lasten lauantai 11.11. kutsuu mukaan Tove Janssonin klassikkotarina Kuka lohduttaisi Nyytiä? maailmaan. Näyttelijä Pirkko Uiton esityksessä iätön tarina herää eloon viittomakielen, puheen, laulun sekä Janssonin alkuperäisistä piirroksista projisoitujen kuvien kautta.

Yhteisiä runohetkiä

Yleisön valitsemia toiverunoja pääsee kuulemaan Salon pääkirjastolla keskiviikkona 8.11. Salon kansalaisopiston runoryhmän esittämänä. Ja jos oma runokynä kaipaa tekemistä, kannattaa samana iltana poiketa Perniön kahvila Papuun, joka muuntuu Runon valoa -runokahvilaksi. Kulttuuritalo Villin Open mic -ilta torstaina 9.11. tarjoaa myös paikallisten ja vierailevien runoilijoiden esitysten lisäksi mahdollisuuden tarttua mikrofoniin itsekin.

Sanoja maailmalta

Perniön Viisi miestä veneessä ja muita runoja sadan vuoden ajalta -lukupiirissä maanantaina 6.11. tarkastellaan maailmaa miesten kirjoittaman runouden näkökulmasta. Latvian kirjallisuuteen erikoistuneen, salolaisen pienkustantamo Paperiporon suomentaja Mirja Hovila mukana kertomassa ja keskustelemassa.

Perheen isiä voi puolestaan helliä sunnuntaina 12.11. muun muassa Hank Williamsin ja Tom Waitsin musiikilla, kun Jukka Haikosen ja Mikko Perkoilan akustinen duo Juippi & Juippi esittää suomennoksia amerikkalaisista lauluista, traditionaalisia ralleja unohtamatta kulttuuritalo Villissä.

Kirjallisuuden maailma ennen ja nyt

Paikallisten teatterien lavoilla näkyy ja kuuluu kirjallisuus myöskin. Salon Teatterin produktio Rouva C. tulkitsee yllättävästi, raikkaasti ja hauskasti kansallisnäytelmäkirjailijamme Minna Canthin nuoruusvuosia. Teatteri Provinssin huumorilla höystetty Mestari sijoittuu nykykirjallisuuden maailmaan ja koukeroihin.

Runonoppia, autiotaloja ja luovia lukutaidon siltoja näyttelyissä

Lisäksi viikon ohjelmaan kuuluu useita näyttelyitä eri puolilla Saloa. Teijon masuunilla esillä on Satu Pasion ja Sari Reimanin Kertomuksia hiljaisista huoneista -näyttely, joka on syntynyt hetkistä, kohtaamisesta ja vuoropuhelusta autioituneessa talossa.

Syyslomalla Kiskossa, Halikossa, Perniössä ja Kuusjoella runonoppaa heittämällä syntyneisiin Syyskiekka-runoihin voi tutustua kulttuuritila Näkkärin aulassa.

Pääkirjastolle rakentuu Luovan lukutaidon sillat -yhteisösanataidenäyttely, joka kertoo sekä käynnissä olevasta Luova lukutaito -hankkeesta että esittelee sanataiteen ja luovan kielellisen itseilmaisun monipuolisia käyttömahdollisuuksia eri kohderyhmien parissa.

Lämpimästi tervetuloa Salon Runoviikolle!

Terveisin viikon koordinoijat

  • Sanojen Salo -verkosto
  • Kirjan talo ry
  • Pro Rantakivet ry / Kulttuuritalo Villi
  • Luova lukutaito -hanke
  • Salon kulttuuripalvelut
  • Salon kirjastopalvelut
Lisätietoja
Suvi Aarnio
Kulttuurituottaja
Vapaa-ajan palvelut
+35827784982