Hyppää sisältöön
Tiedote

Saloon ja Somerolle yhteinen seututaiteilija alkuvuoden ajaksi

Julkaistu 12.1.2023 13:18

Salo ja Somero ovat saaneet alkuvuodeksi yhteisen seututaiteilijan. Sirkustaiteilija ja klovni Karoliina Nordin toimii Varsinais-Suomen liiton Varsinaista Kulttuuria -hankkeen kautta seututaiteilijana tammi-maaliskuun ajan.

Karoliina Nordin on valmistunut sirkustaiteen ohjaajaksi Turun taiteen ja viestinnän Seututaitelija Karoliina Nordin Klovni OHO -hahmossaanoppilaitoksesta sekä sirkustaiteilijaksi alanaan akrobatia Lontoon National Centre for Circus Arts –koulutuksesta. Karoliina on kouluttautunut myös sairaalaklovniksi ja opiskellut Teatterikorkeakoulussa tanssi- ja teatteripedagogiikan osastolla.

Karoliina on työskennellyt sirkustaiteilijana Tanssiteatteri Hurjaruuthin Talvisirkuksissa, Lahden kaupunginteatterilla ja Suomen Kansallisoopperassa sekä lukuisissa sirkusprojekteissa muualla Suomessa ja ulkomailla. Sairaalaklovnina hän on toiminut 10 vuoden ajan Helsingissä ja Kuopiossa. Hän on myös toiminut sirkusopettajana, ohjaajana ja käsikirjoittaja useissa sirkuskouluissa, työpajoissa ja esityksissä, toiminut hankkeissa ja ollut näyttelijänä ja sirkustaiteilijana myös elokuvissa ja tv:ssä.

Klovni OHO ja seututaiteilijan muut hahmot

Roolihahmo Klovni OHO syntyi jo ennen sairaalaklovniksi ryhtymistä vuonna 1999. Klovni OHO suhtautuu maailmaan lapsenomaisen innostuksen ja uteliaisuuden kautta. Klovni OHO haluaa olla esillä ja laittaa kaiken naurunalaiseksi. Klovni OHO uskoo, että jokaisessa ihmisessä on vielä lapsi, joka haluaa ja osaa leikkiä ja siksi hän haastaa kaikki leikkimään ja hölmöilemään.

Seututaiteilijana Karoliina toimii Klovni OHO:n roolissa tehden vierailuja mm. päiväkoteihin, kouluihin, palvelutaloihin, kirjastoon ja toimintakeskuksiin. Hän toteuttaa kiertäviä sirkustyöpajoja ja esityksiä ja toimii pop up –pellenä. Klovni OHO:n voi tavata esimerkiksi Salon pääkirjastossa keskiviikkona 22.2.2023 Klovni OHO ja kadonnut matkalaukku -työpajoissa. 5-10 vuotiaille suunnattuihin sirkusta ja loruja yhdistäviin työpajoihin on ennakkoilmoittautuminen.

Karoliinan muita hahmoja ovat taianomainen Tulikeiju ja tasapainoton taiteilija Frida Kahjo. Tulikeiju tuo kevään valon talven pimeyden keskelle tulen muodossa ihastuttavan kauniilla tulitanssillaan. Tulikeiju vierailee torstaina 2.2.2023 klo 18.30 Somerolla Kiiruun puistossa.

Frida Kahjo taas on tasapainoton taiteilija, jonka mielenkiinnon kohteena on kuvataide – etenkin omakuvat. Frida Kahjo on kokenut mm. taidenäyttelyiden esittelijänä.

Varsinais-Suomen liiton Varsinaista kulttuuria –hanke

Varsinaista kulttuuria -hanke tuo seututaiteilijakokeilut koko Varsinais-Suomen alueelle. Seututaiteilijoita toimii hankkeessa yhteensä kuusi. Kunkin taiteilijan toiminta-alue koostuu 2-6 kunnasta ja työskentelyaika on kolme kuukautta. Ensimmäinen seututaiteilija aloitti pestinsä viime vuoden puolella ja viimeiset lopettavat omat työskentelyjaksonsa tämän vuoden marraskuussa. Taiteilijoiden työ on yhteisöllistä tai kuntalaisia osallistavaa.

Keväällä 2022 alkanut Varsinaista kulttuuria –hanke tiivistää kuntien kulttuurin viranhaltijoiden ja työtekijöiden maakunnallista verkostoa. Samalla etsitään uusia muotoja sekä monitahoiselle yhteistyölle että osaamisen ja kokemusten vaihdolle.

– Hankkeen aikana etsitään toimintamalleja edistämään kuntien välistä kulttuuriyhteistyötä. Tästä konkreettisin esimerkki ovat juuri seututaiteilijakokeilut. Samalla pyritään lähentämään taide- ja kuntakenttää toisiinsa. Maakunnan asukkaille seututaiteilijakokeilut ovat näkyvintä hankkeen toimintaa, sillä niissä taiteilijat tulevat työskentelemään osin yhdessä kuntien asukkaiden kanssa, kertoo Varsinaista kulttuuria -hankkeen kehittämiskoordinaattori Iina Wahlström.

Varsinaista kulttuuria -hankkeen tavoitteena on tukea kuntien kulttuuripalvelujen tuottamista koko Varsinais-Suomen alueella. Pääasiallisena kohderyhmänä ovat maakunnan kuntien kulttuurin viranhaltijat ja työntekijät sekä alueen kulttuurialan verkostot, taiteen ammattilaiset ja kuntiin kulttuuripalveluita tuottavat toimijat. Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittaman kehittämistehtävän toteuttajat ovat Varsinais-Suomen liitto ja Turun kaupungin vapaa-ajan palvelukokonaisuus.

Lisätietoa:

Varsinaista Kulttuuria -hankkeesta: kehittämiskoordinaattori Iina Wahlström, 040 540 2675, iina.wahlstrom@varsinais-suomi.fi

Salon tapahtumista: Sini Lundgren, sini.lundgren@salo.fi, 044 778 4983 tai Suvi Aarnio, suvi.aarnio@salo.fi, 044 778 4982

Someron tapahtumista: Liisa Mattila, liisa.mattila@somero.fi , 044 7791 383