Hyppää sisältöön
Tiedote

Salossa Itämeripäivää vietetään taiteen ja tietoiskujen merkeissä

Julkaistu 15.8.2022 12:14

John Nurmisen Säätiön käynnistämää ja koordinoimaa Itämeripäivää vietetään vuosittain aina elokuun viimeisenä torstaina erilaisten tapahtumien ja tempausten parissa. Teemapäivän tavoitteena on nostaa esille tärkeitä merellisiä aiheita ja innostaa tekemään konkreettisia tekoja Itämeren hyväksi. Päivä juhlistaa meren monimuotoisuutta ja mittaamatonta arvoa. Juhlinnan lisäksi tavoitteena on lisätä tietoa meren luonnosta, kulttuurista ja historiasta.

Itämeripäivää vietetään torstaina 25.8. myös Salossa monin eri tavoin. Yhteisenä teemana tapahtumilla on tiedon lisääminen siitä, miten monin eri tavoin voimme omalta osaltamme kantaa ympäristövastuuta arjessa.

Villi taidepiknik to 25.8. klo 17-19

Kulttuuritalo Villissä ja Villinpuistossa (Vähäsillankatu 9) kokoonnutaan yhteen kello 17-19 koko perheen taidepiknikin merkeissä. Piknikillä tutustutaan inspiroivien esimerkkien ja työpajojen kautta, miten taidetta ja kulttuuria voi sekä tehdä että kokea ympäristövastuullisuus huomioiden.

Luvassa iloista yhteistä ohjelmaa niin lapsille kuin aikuisillekin! Klovni OHo:n Metsähuvipuisto kutsuu kaikenikäiset pyörimään ympyrätrapetsista tehdyssä “karusellissa”, flengaamaan köydellä “rotkon yli”, liukumaan trapetsiliukumäkeä sekä tasapainoilemaan löysällä nuoralla pelastuen täpärästi kammottavan Lohikäärme Puhvin hampailta. Salon taitokeskuksen ohjaamassa maalaustyöpajassa puolestaan voi kokeilla ekologisilla luonnonväreillä maalaamista. Ihmeteltävää riittää myös Motör Circus  -hankkeen sähköautoksi muunnetussa 70-luvun Volkswagen pakettiautossa, jota sirkustaiteilija Eikka Alatalo esittelee paikan päällä. Yhteisöllisesti toteutetut runomättäät puolestaan rakentavat polkua päivän teemaan ympäristötaiteen keinoin.

Piknikille on vapaa pääsy ja sen toteuttavat yhteistyössä Salon kulttuuripalvelut, Pro Rantakivet ry ja Kirjan talo ry. Lisätietoja sivuilta www.salo.fi/kulttuuri.

Tietoisku maataloudenvesiensuojelutyöstä Mathildedalissa

Café Mathildedalissa (Ruukinrannantie 6) pyörii to 25.8. klo 12-17 non-stopina MTK:n, MTK-Varsinais-Suomen ja SLC:n yhteinen tietoisku maatalouden vesiensuojelutyöstä. Lisäksi Ruukkipäivänä la 27.8.22 tietoisku pyörii Mathildedalin Ruukkitehtaiden Kankirautavarastossa (Ruukinrannantie 6) non-stopina klo 11-13.30. Tällöin paikalla ovat myös maataloustuottajien edustajat lisätietojen ja keskustelun merkeissä!

Yhteistyössä Mathildedalin Kulttuuriyhdistys ry ja MTK. Lisätietoja: https://www.mtk.fi/vedet-ja-vesistot.

Mahanpuruja muovista -kampanja

Salossa on noin 180 km2 vesialaa, minkä takia vesistöt ovat salolaisille ja Salossa mökkeileville tärkeä muun muassa virkistyskäytön, kalastuksen ja matkailun kannalta. Vesistöjen tärkeys on tunnistettu myös Salon kaupungin ilmasto- ja ympäristöohjelmassa, jossa yhdeksi päätavoitteeksi on asetettu lähivesistä huolehtiminen. Ilmasto- ja ympäristöohjelmassa erääksi toimenpiteeksi on kirjattu roskaisuuden vähentäminen yhteistyössä Pidä Saaristo Siistinä ry:n kanssa. Toimenpiteen tavoitteena on vähentää muovien kulkua vesistöihin sekä lisätä asukkaiden tietoisuutta asiasta.

Tänä vuonna Salon kaupunki osallistuu ensimmäistä kertaa Pidä Saaristo Siistinä ry:n ”Mahanpuruja muovista” -kampanjaan, joka järjestetään Itämeripäivän ympärille. Kampanjan tavoitteena on roskaisuuden vähentäminen lisäämällä tietoisuutta siitä, miten roskat kulkeutuvat kaupungeista vesistöihin hulevesiviemäreiden kautta. Kampanjan aikana hulevesikaivot tehdään entistä näkyvämmiksi kaivonkansien ympärille asennettavilla kalakuvilla. Salossa kaivotarrat asennetaan viikon 33 aikana, ja tarroja voi bongata mm. Salon keskustassa. Tarran avulla kaivonkannesta muuttuu kalan suu ja vesistöistä, jonne hulevedet lopulta päätyvät, muuttuu kalan vatsa. Vesistöön päätyneet roskat aiheuttavat kalalle mahanpuruja.

Suurin osa vesistöön päätyvistä roskista on kadulle tai hulevesikaivoon heitettyjä tai tippuneita roskia, kuten tupakantumppeja sekä muovikääreitä, jotka ovat vesistöille sekä eläimille haitallisia. Osa eläimistä ei erota roskaa ravinnosta, minkä takia muovia päätyy nisäkkäiden, lintujen ja kalojen ruuansulatukseen. Mikromuovin tarkkoja vaikutuksia ympäristöön ja ihmisten sekä eläinten elimistöön ei vielä tunneta, mutta varovaisuusperiaatteen ja roskaantumisen aiheuttamien suurten haittojen takia hyvin hitaasti hajoavien muovien pääsyä luontoon tulisi välttää. Jokainen pystyy torjumaan vesistöjen roskaantumisongelmaa helposti: välttämällä kertakäyttötuotteita mahdollisuuksien mukaan sekä laittamalla roskat roskikseen.

Linkki Salon kaupungin ilmasto- ja ympäristöohjelmaan: https://salo.fi/wp-content/uploads/2021/07/Salon-ilmasto-ja-ymparistoohjelma-2021-2025-kv-24052021.pdf (878,98 Kt)

Lue lisää kampanjasta https://www.pidasaaristosiistina.fi/ymparistoprojektit/mahanpuruja_muovista