Hyppää sisältöön
Tiedote

Salossa on turvallista äänestää

Julkaistu 19.5.2021 14:17

Tulevat kuntavaalit järjestetään poikkeuksellisissa olosuhteissa ja tämä edellyttää monia erityisjärjestelyjä. Tähän liittyen on Salon kaupungin hallintopalveluiden työntekijöistä koostuva kuntavaalityöryhmä aloittanut työnsä jo vuoden vaihteessa.  

– Oikeusministeriö ohjeisti ensimmäisen kerran jo lokakuun alussa kuntia turvallisten vaalien järjestämisestä. Tartuntojen välttämiseksi on pyritty huolehtimaan siitä, että ennakkoäänestyspaikkoja ja vaalitoimitsijoita on riittävästi. Äänestyspaikoissa pyritään ottamaan huomioon oikeusministeriön ohje mahdollisimman suurista ja esteettömistä tiloista, kertoo keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Jari J. Laiho

Kuntavaalien ennakkoäänestysaika on kotimaassa 26.5. – 8.6.2021 ja ulkomailla 2. – 5.6.2021. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 13.6.2021.

Salossa voi äänestää ennakkoon kymmenessä paikassa. Ennakkoäänestyspaikat karttapalvelussa. Vaalipäivänä 13.6.2021 äänioikeutettu saa äänestää vain siinä äänestysalueessa (äänestyspaikassa), joka mainitaan äänestäjille postitetussa ilmoituskortissa. Kaikki äänestyspaikat on järjestetty viranomaisten ohjeiden mukaisesti.  

– Suomalainen lippuäänestys on jo valmiiksi koronaturvallinen. Turvavälejä on pidetty tähänkin saakka vaalisalaisuuden turvaamiseksi. Oikeusministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ovat julkaisseet tarkempia koronaohjeita vaalitoimitsijoiden ja äänestäjien turvallisuuden takaamiseksi. Lähtökohtana on, että äänestyspaikat ovat turvallisia ja että äänestäjät voivat niihin huoletta saapua, kiteyttää Laiho.

Kaupungintalon ennakkoäänestyspaikassa on mahdollisuus äänestää myös ulkona. Vaalitoimitsijat ja -lautakunnat huolehtivat äänestyspisteiden desinfioinnista ja äänestäjien turvaväleistä.

Salon kaupunki kehottaa jokaista äänestäjää käyttämään maskia, käsidesiä, huolehtimaan yskimishygieniasta sekä pitämään riittävää turvaväliä äänestyspaikoilla. Jos maski unohtuu, niin niitä on saatavilla äänestyspaikoilla.
Kaupunki on myös tehnyt oman videon terveysturvallisesta äänestämisestä ja video julkaistaan ensi viikolla kaupungin YouTube-kanavalla sekä kaupungin vaalisivuilla. 

Lisätietoja koronaturvallisesta äänestämisestä löytyy oikeusministeriön vaalit.fi -sivustolta sekä kaupungin omilta sivuilta.  

Myös muut kuin Suomen kansalaiset voivat äänestää kuntavaaleissa

Salon maahanmuuttajaneuvosto toivoo, että myös vieraskieliset salolaiset käyttäisivät äänioikeuttaan. 

– Monet maahanmuuttajataustaiset asukkaat eivät todennäköisesti tiedä olevansa oikeutettuja äänestämään. Suomen kansalaisten lisäksi kuntavaaleissa saavat äänestää Suomessa asuvat muiden EU-maiden, Islannin tai Norjan kansalaiset. EU:n ulkopuolelta Suomeen muuttanut henkilö saa äänestää, jos hän on asunut Suomessa yhtäjaksoisesti vähintään kaksi vuotta ennen 23. huhtikuuta 2021, muistattaa Salon kaupungin maahanmuuttajaneuvoston puheenjohtaja Hanad A. Musse.   

Myös maahanmuuttaja neuvoston varapuheenjohtaja Marina Mgvdeladze korostaa kuntavaalien tärkeyttä: 

– Kaupungin päätökset koskevat kaikkien kuntalaisten, siis myös maahanmuuttajien palveluja – nyt voi vaikuttaa. 

Maahanmuuttajaneuvosto on tehnyt omia videoitaan maahanmuuttajien äänestysaktiivisuuden lisäämiseksi ja videot julkaistaan ensi viikolla kaupungin YouTube-kanavalla sekä kaupungin vaalisivuilla. Lisätietoja äänestämisestä voi myös kysyä eri kielillä ottamalla yhteyttä maahanmuuttajaneuvostoon: maahanmuuttajaneuvosto@salo.fi .  

Nuoria aktivoidaan somessa

Nuorten äänestysaktiivisuuden lisäämiseksi Salon kaupungin nuorisovaltuusto, nuorisopalvelut ja kuntavaalitiimi ovat tehneet tiivistä yhteistyötä. Nuorten äänestysaktivointi sosiaalisessa mediassa kaupungin omilla kanavilla alkaa ensi viikolla. Nuorisovaltuuston edustajat kertovat tuolloin omin sanoin miksi kannattaa äänestää.

Lisätietoja kuntavaaleista Salon kaupungin sivuilla, oikeusministeriön vaalit.fi -sivustolla ja joka kotiin Salossa jaettavasta kaupunkitiedotteesta. 

Kuntavaaleissa valitaan 51 valtuutettua Salon kaupunginvaltuustoon. Kuntavaalien reaaliaikaista äänestysaktiivisuutta voi seurata tulospalvelu.vaalit.fi/KV-2021/ -sivustolta. 
Kuntavaalien tulokset vahvistetaan 16.6.2021. Valtuustot aloittavat työnsä 1.8.2021.

Yhteystiedot: 
Keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja 
Jari J. Laiho
050 3489660

Keskusvaalilautakunnan sihteeri
Jari Niemelä 
044 778 2059
jari.niemela@salo.fi