Hyppää sisältöön
Häiriötiedote

Salossa on voimassa siipikarjan ulkonapitokielto

Julkaistu 21.7.2023 17:29

Ruokavirasto on perustanut lintuinfluenssan takia tartuntavyöhykkeen, johon kuuluu koko Varsinais-Suomi Salo mukaan lukien. Tartuntavyöhykkeellä on heti voimassa siipikarjan ulkonapitokielto:

Siipikarjan ja vankeudessa pidettävien lintujen pitäminen ulkona on kielletty. Kielto koskee myös luonnonmukaista tuotantoa harjoittavia pitopaikkoja.

Tartuntavyöhykkeellä toteutettavat toimenpiteet tartunnan leviämisen estämiseksi:

  1. Henkilöiden käynnit siipikarjan ja vankeudessa pidettävien lintujen eläinsuojassa on kielletty muusta kuin välttämättömästä syystä.
  2. Siipikarjan tai vankeudessa pidettävien lintujen eläinsuojassa käyvien henkilöiden tulee pukeutua vain kyseisessä eläinsuojassa käytettäviin suojavaatteisiin ja vaihtaa jalkineet eläinsuojan sisään- ja uloskäynnin yhteydessä. Lisäksi kädet on pestävä ja desinfioitava eläinsuojaan tullessa. Mikäli käsienpesua ei ole mahdollista suorittaa, on kuitenkin desinfioitava kädet.
  3. Lintujen rehut ja kuivikkeet on säilytettävä niin, että luonnonvaraiset linnut eivät pääse niiden kanssa kosketuksiin.

Poikkeuksina kielto ei koske sellaisia pitopaikkoja, joissa ulkotarhat on kauttaaltaan aidattu ja katettu riittävän tiheällä verkolla (silmäkoko enintään 25 mm) tai muulla vastaavalla tavalla siten, että luonnonvaraiset vesi- ja petolinnut sekä lokit ja varislinnut eivät pääse kosketuksiin siipikarjan tai vankeudessa pidettävien lintujen kanssa.

Tällaisista pitopaikoista kuuluu tehdä siipikarjan ulkonapitoilmoitus, jonka Salossa voi tehdä lähettämällä sähköpostia osoitteeseen elainvalvonta@salo.fi. Tarkemmat ohjeet löytyvät Ruokaviraston sivuilta. Jos ulkonapitoilmoitus on jo tehty, niin sitä ei tarvitse uusia.

Poikkeuksina kielto ei myöskään koske eläintarhoja, strutseja eikä kyyhkyslakoissa tapahtuvia vapaalentoja.

Lisätietoja lintuinfluenssasta Ruokaviraston sivuilta.