Salossa toteutetut ostokokeet paljastivat ikärajavalvonnan toimivuuden – vastuullisuudesta kiitosta useille myyntipaikoille
Julkaistu 13.1.2025 09:20Salon kaupunki toteutti onnistuneesti 54 ostokoetta osana ehkäisevää päihdetyötään vuoden 2024 lopulla. Koeostot suoritettiin eri myyntipaikoissa, kuten marketeissa, kioskeissa ja erikoiskaupoissa, nuorelta näyttävien 18-vuotiaiden opiskelijoiden toimesta. Tulokset osoittivat, että ikärajavalvonta toimii monessa paikassa erinomaisesti, ja näille toimijoille myönnettiin vastuullisuudesta kiittävä Diplomi-sertifikaatti.
Ostokokeet ovat konkreettinen työkalu vastuullisuuden kehittämiseen
Ostokokeiden tavoitteena oli arvioida alkoholi- ja nikotiinituotteiden ikärajavalvonnan tasoa myyntipaikoissa. Ostotilanteissa nuorelta näyttävät täysi-ikäiset opiskelijat yrittivät ostaa tuotteita ilman henkilöllisyystodistusta.
Koeostot suoritettiin tiiviissä yhteistyössä Salon seudun ammattiopiston SSKKY:n lähihoitajaopiskelijoiden kanssa, ja niitä valvoi Salon kaupungin ehkäisevän päihdetyön koordinaattori Satu-Maarit Hildén. Etukäteen kokeista tiedotettiin alueellisille kaupan alan toimijoille, mutta tarkkaa ajankohtaa ei paljastettu, jotta tilanteet heijastaisivat todellisia myyntitilanteita.
Vastuullisuus palkitaan
– Monessa myyntipaikassa ikärajavalvonta toimi moitteettomasti, ja näille paikoille myönnettiin Diplomi-sertifikaatti osoituksena vastuullisesta toiminnasta. Kaikille osallistuneille myyntipaikoille toimitettiin tulokset, jotka tarjoavat arvokasta tietoa omavalvonnan kehittämiseen, ehkäisevän päihdetyön koordinaattori Satu-Maarit Hildén kertoo.
Hildén korostaa, että ostokokeet eivät ole vain valvontakeino, vaan ne tukevat kaupan alan vastuullisuutta ja yhteiskunnallista tavoitetta suojella nuorten terveyttä.
Ostokokeiden merkitys osana ehkäisevää päihdetyötä
Nikotiini- ja alkoholitottumusten muodostuminen nuoruudessa voi aiheuttaa pitkäaikaisia haittoja, ja siksi ennaltaehkäisy on ensiarvoisen tärkeää. Ostokokeet ovat konkreettinen keino varmistaa, että ikärajavalvonta toimii ja alaikäisten pääsy päihteisiin estetään.
Salon kaupungin tekemät ostokokeet osoittavat, miten oppilaitosten, viranomaisten ja kaupan alan yhteistyöllä voidaan saavuttaa merkittäviä tuloksia paikallisesti ja edistää vastuullisuutta laajemminkin.
Lisätietoja:
Ehkäisevän päihde- ja mielenterveystyön koordinaattori Satu-Maarit Hildén, 050 408 4436, satu-maarit.hilden@salo.fi
Lue blogiartikkeli aiheesta: https://salo.fi/blogi/ostokokeet-salon-kaupungissa-ehkaisevan-paihdetyon-tarkeys/