Hyppää sisältöön
Tiedote

Tutustu kansalaisopiston kesäkurssi-tarjontaan

Julkaistu 29.4.2021 09:19, Päivitetty 29.4.2021 09:53

Kansalaisopisto on suunnitellut touko- ja kesäkuulle kurssitarjottimen, josta jokaisen on helppo löytää haluamansa. Kurssilistaus ilmoittautumislinkkeineen löytyy opiston nettisivuilta. Olemme myös julkaisseet verkossa helposti selattavan Kansalaisopiston kesäkurssit 2021 -oppaan. Ilmoittautumiset kursseille ovat alkaneet ja paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Iso osa kursseista on siis sellaisia, joita ei kevätkauden oppaassa ollut vielä näkyvissä. Uusia kursseja ilmoittautumislinkkeineen ilmestyy vielä lisääkin nettisivuillemme ja verkko-oppaaseen tämän kevätkauden aikana. Viimeisimpänä tarjontaan on lisätty kuntouttavan työtoiminnan kesälle ajoittuvat kurssit. Lisäksi ainakin teknisen työn tarjontaa on vielä tulossa.

Koronaturvallisia kurssitapaamisia

Kansalaisopiston rehtori Päivi Pölönen kertoo, että turvallisuus on kesäkurssien osalta huomioitu noudattamalla turva- ja hygieniaohjeita, suunnittelemalla kursseja ulkotiloihin, lisäämällä etä- ja verkko-opetusta ja kasvattamalla yksityisopetuksen tarjontaa. Seuraamme tarkasti koronasuosituksia ja toimimme niiden mukaisesti. Ilmoittautuneille tiedotetaan mahdollisista kursseihin liittyvistä muutoksista.

Muutamia poimintoja kurssitarjonnasta

Tarjontaa on pyritty kokoamaan Jokaiselle jotakin -periaatteella. Nyt tarjolla onkin yli 70 kurssia: luentoja, sukututkimusta, vanhoja käsialoja, liikuntaa, kieliä, käsitöitä, taidetta, musiikkia ja ruuan laittoa. Lapsille ja nuorille on tarjolla tanssin, sirkuksen ja kuvataiteen, teatterin ja kädentaitojen kesäleirejä ja robottisota-työpaja.

 • Kesään on suunniteltu luentosarjoja, jotka voidaan tarvittaessa toteuttaa myös etänä. Luentosarja pohjoismaisista naapureistamme tutustuttaa helposti lähestyttävässä muodossa kulttuurin, historian ja kielten kautta yhteiskuntiin, jotka niiden läheisyyden vuoksi luulemme tuntevamme melko hyvin. Viiden luennon sarjassa käydään läpi naapurialueitamme yksi kerrallaan. Miksi Tanskalla ei ole kansallispäivää? Kuka on Fjallkonan? Miksi Norjassa on kaksi kirjakieltä? Miltä kuulostaa Pohjoismaiden ”kansallislaulu”?
 • Välähdyksiä viime vuosisadalta on neljän kerran luentosarja, jossa palataan itsenäisen Suomen ensimmäisille vuosikymmenille rauhan ja sodan aikaan ja osittain aikalaiskokemusten kautta. Tarinaa historiastamme luennoivat FM, tohtorikoulutettava Riku Kauhanen Turun yliopistosta, Historian ja yhteiskuntaopin lehtori FM Timo Lähteenmäki ja KT, rehtori Ilkka Virta.
 • Kielissä on loistokattaus saksaa, espanjaa, latinaa, Italiaa, ranskaa ja tietysti englantia.
 • Villiyrttejä ruoaksi -kurssi vie oppilaat ulos keruuretkelle ja sitten keittiöön valmistamaan yrtit ruoaksi.
 • Liikuntakursseja viedään sään salliessa ulos, mm. Salon ja Perniön zumba-tunnit pidetään mahdollisuuksien mukaan ulkona. Liikuntakursseja on suunniteltu parikymmentä: venyttelyrentoutusta, taijia, shindoa, kuntojumppaa, fascia methodia, Lavista, eri tansseja ja joogaa.
 • ”Jokaisessa meissä asuu pieni Picasso”, mestarien jäljillä -taidekurssi vie oppilaat Salon taidemuseon Veturitallin kesän näyttelyyn AITO VAI EI? taideteoksen alkuperän lähteillä. Kurssilla harjoitellaan mestarien kopiointia aitojen maalausten äärellä, irrotellaan erilaisten versioiden kanssa.
 • Jos Picassona oleminen ei tuntunut ihan omalta jutulta, niin miten olisi miten olisi Nasse-setä? Opiston Aikuisten leikisti -Klovneriakurssi antaa luvan pieneen hullutteluun. Aikuisten leikisti on kahden kokoontumiskerran mittainen kurkistus klovnerian maailmaan. Kurssilla puetaan ylle maailman pienin maski: klovnin punainen nenä. Tavoitteena on löytää ilo olla juuri minä juuri siinä joukossa, joka kurssilaisista muodostuu. Kurssi pitää sisällään helppoja ja hauskoja klovnerian, improvisaation ja fyysisen teatterin harjoitteita. Osallistuminen ei edellytä aikaisempaa kokemusta teatteri-ilmaisusta tai klovneriasta.
 • Kädentaidoissa on tarjolla useita mielenkiintoisia kursseja. Mainittakoon pari hyödyllistä kurssia, varsinkin, jos viihdyt rannalla ja haluat näyttää hyvältä. Opiston kurssilla voit tehdä mm. kesäkassin, kimonon, rantatakin, kesätakin tai hellehatun ja kesätossut. Kädentaidon kurssit eivät ole pelkkää ompelua, neulontaa tai kudontaa voi myös askaroida pihallesi betonisia esineitä tai punoa pajusta helppoja koriste- ja käyttöesineitä.
 • Yksi kesän hiteistä on tietysti järjestelmäkameran peruskäyttökurssi. Kurssi on tarkoitettu aloittelevalle tai vähän kuvanneelle järjestelmäkameran käyttäjälle. Opit ottamaan parempia kuvia, eikä sinun tarvitse enää turvautua kamerasi automaattiasetuksiin. Opettelemme myös, kuinka kuvat pidetään järjestyksessä kansioissa ja miten varmuuskopio niistä tehdään.
 • Musiikki-ihmisille on tarjolla mm. pulahdus nuottien ja kosketinten maailmaan -, äänenhuoltoa- ja laulujen säestystä ukulelella -kurssi. Nämä kaikki voi oppia etänä, zoomin välityksellä.
 • Lasille ja nuorille on oma tarjontansa mm. kesäleirien muodossa. Erityislapsille on toukokuussa 3.5.-17.5. teatterityöpaja.
 • Nuorten Robot wars -työpaja Teijolla 8.6. on erityisesti poikien mielenkiintoa herättävä. Työpajassa rakennetaan itse robotteja ja kisaillaan niillä. Työpajassa opetellaan Micro:bit-alustojen ohjelmointia, laserleikkausta, mallintamista tietokoneella sekä mekaniikkarakentelua.