Hyppää sisältöön
Tiedote

Työelämän monikulttuurisuus mahdollisuutena ja tulevaisuusinvestointina -seminaari 29.5.2024 Salon kaupungintalolla

Julkaistu 8.5.2024 09:36

KotoSalo ja KotoSomero -hanke järjestää yhteistyössä Salon kaupungin kotoutumispalveluiden kanssa työllisyyden ajankohtaisseminaarin keskiviikkona 29.5. klo 12-15.30 Salon kaupungintalolla valtuustosali Tammessa (Tehdaskatu 2, 1. krs.). Seminaarissa kuullaan yritysten kokemuksia maahanmuuttajien työllistämisestä, ajankohtaista asiaa työllisyys- ja kotoutumisasioista sekä maahanmuuton vaikutuksista alueelliseen elinvoimaan.

Ajankohtaisseminaarin keynote puheenvuoron pitää kansainvälisen osaamisen ja maahanmuuton erityisasiantuntija Mari Taverne. Taverne keskittyy puheenvuorossaan maahanmuuttoon ilmiönä sekä kuntien elinvoimaa rakentavana tekijänä.

– Keskeisenä teemana on monikulttuurisuus yritysten voimavarana. Salon seutu on kansainvälistynyt merkittävästi viime vuosina ja monet yritykset ovat palkanneet maahanmuuttajia. Kuulemme seminaarissa näiden yritysten kokemuksia ja tätä kautta haluamme kannustaa muitakin maahanmuuttajien rekrytointiin, kertoo projektipäällikkö Salla Seppälä.

Seminaarissa kuullaan myös muun muassa Salon kaupungin maahanmuuttokoordinaattori Marina Mgvdeladzen katsaus Salon maahanmuutto- ja kotoutumistilanteesta.

Työllisyyden ajankohtaisseminaarin 29.5.2024 ohjelma – Salo.fi/tapahtumakalenteri.

Salon kaupunki valmistautuu aktiivisesti kotoutumislain kokonaisuudistukseen

Salon kaupunki, Someron kaupunki, Koski TL:n kunta ja Marttilan kunta muodostavat 1.1.2025 alkaen yhteisen työllisyysalueen. Salon kaupunki toimii työllisyysalueen vastuukuntana. TE-uudistuksen rinnalla valmistellaan kotoutumislain kokonaisuudistusta (KOTO24). Uuden kotoutumislain mukaan kuntien on tarjottava kotoutumispalveluita myös muille kuin työnhakijoille. Myös työvoimapalveluina järjestettävien kotoutumispalveluiden, kuten kotoutumiskoulutuksen, järjestämisvastuu siirtyy kunnalle.

KotoSalo ja KotoSomero -hanke edistää omalta osaltaan Salon kaupungin valmistautumista TE2024- ja KOTO24-uudistuksiin. Hankkeen tavoitteena on kehittää ja juurruttaa työikäisten maahanmuuttajien palveluiden kokonaiskoordinaation malli. Tavoitteena on tehostaa toimijoiden välistä yhteistyötä, edistää maahanmuuttajien työllistymistä sekä koko seudun houkuttelevuutta työperäisen maahanmuuton näkökulmasta. Lisätietoja KotoSalo ja KotoSomero – Tehokkuutta kotoutumiseen Salon seudulla ESR+ -hankkeesta Salon kaupungin verkkosivulla.

Salon kaupungilla on toiminut vuodesta 2021 alkaen ohjaus- ja neuvontapalvelut-projekti HelppoSalo kaikille maahanmuuttajille maahantulosyystä riippumatta. Salon kaupungintalolla sijaitsevassa matalan kynnyksen neuvontapisteessä annetaan apua mm. työelämään, asumiseen, koulutukseen sekä asiakirjojen ja lomakkeiden täyttämiseen liittyvissä asioissa. Neuvontapisteessä palvellaan suomeksi, venäjäksi, englanniksi ja japaniksi. Lisätietoja HelppoSalo -neuvontapisteestä Salon kaupungin verkkosivulla.

Kaupunki suunnittelee monikielisen yhteiskuntaorientaation kehittämistä muiden Varsinais-Suomen kuntien kanssa yhteisessä YKS-hankkeessa, joka käynnistyy kuluvan kevään aikana. Kotivanhempien kotoutumistoiminta on käynnistymässä syksyn 2024 aikana.

– Salon kaupungin työllisyyspalvelut ovat parhaillaan valmistautumassa paitsi vuoden vaihteen työvoimapalvelu-uudistukseen myös KOTO24-uudistukseen, joka tuo mukanaan merkittäviä muutoksia kunnan kotoutumistyöhön. Vaikka meillä onkin hyvä pohja kotoutumislain kokonaisuudistuksen toteuttamiseksi, siirtymiseen tarvitaan vielä runsaasti suunnittelutyötä, tiivistää työllisyyspäällikkö Minna Virta.

Lisätiedot:
Projektipäällikkö Salla Seppälä
050 439 8446
salla.seppala@salo.fi