Hyppää sisältöön
Tiedote

Varhaiskasvatuksen johtajuusfoorumi kerää alan tärkeimmät vaikuttajat Turkuun – Salon kaupunki yhteistyökuntana mukana tilaisuudessa

Julkaistu 14.11.2023 12:56, Päivitetty 14.11.2023 14:37

Turussa 21.–22.11.2023 järjestettävässä varhaiskasvatuksen johtajuusfoorumissa alan laatutekijöitä tarkastellaan esimerkiksi henkilöstön riittävyyden, osaamisen sekä lasten ja henkilöstön hyvinvoinnin näkökulmasta. Tilaisuuteen osallistuu kaikkiaan yli 200 varhaiskasvatuksen johtajaa ja asiantuntijaa ympäri Suomea.

Varhaiskasvatuksen johtajuusfoorumissa tarkastellaan alan laatua esimerkiksi henkilöstön riittävyyden, varhaiskasvatusosaamisen ja hyvinvoinnin näkökulmista. Tapahtuman järjestää Itä-Suomen yliopisto yhteistyössä Turun kaupungin kanssa.

– Laadulla on merkitystä ensisijaisesti lapselle, mutta myös huoltajille sekä kunnille hyvinvoinnin ja elinvoimaisuuden perustana. Laadukas varhaiskasvatus on myös olennainen osa toimivaa koulutusjärjestelmää ja yhteiskuntaa, sanovat johtajuusfoorumin johtaja Johanna Heikka Itä-Suomen yliopistolta sekä varhaiskasvatusjohtaja Anu Vesiluoma Kirkkonummen kunnasta.

Laadunhallinnan keskeisenä työkaluna foorumissa käsitellään Kansallisen koulutuksen arviointikeskus Karvin elokuussa 2023 julkaisemaa kansallista Valssi-laadunarviointijärjestelmää. Valssi on tähän mennessä rekisteröity käyttöön jo noin 150 kunnassa.

Turun kaupungin varhaiskasvatuksen palvelualuejohtaja Vesa Kulmalan mukaan Valssi-järjestelmä mahdollistaa alan henkilöstön tukemisen muun muassa pedagogisen toiminnan kehittämisen ja palvelurakenteiden itsearvioinnin kautta. Tuloksia tarkastellaan ja niistä keskustellaan yhdessä niin organisaation johdossa kuin päiväkodeissa.

– Varhaiskasvatuksen henkilökunta on tärkein voimavaramme. Johtajuusfoorumissa voidaan laajemmalla joukolla pohtia, miten henkilöstön työhyvinvointia ja varhaiskasvatusosaamista ja alan houkuttelevuutta saataisiin vahvistettua, Vesa Kulmala sanoo.

Salon kaupunki mukana varhaiskasvatuksen johtajuusfoorumissa

Salon kaupunki on mukana varhaiskasvatuksen johtajuusfoorumissa sekä tilaisuuden järjestelyissä. Salon kaupunki vetää molempina päivinä työpajan varhaiskasvatuksen laatuun liittyen. Salosta johtajuusfoorumiin osallistuu päiväkotien johtajat.

Foorumi kutsuu koolle varhaiskasvatusjohtajia, aluejohtajia, päiväkodin johtajia, varajohtajia, pedagogisesta johtamisesta vastaavia varhaiskasvatuksen opettajia, varhaiskasvatuksen erityisopettajia sekä varhaiskasvatusasiantuntijoita keskustelemaan yhdessä johtajuuden rooleista ja tehtävistä hallinnon, kentän, tutkimuksen ja koulutuksen tasoilla.

Varhaiskasvatuksen johtajuusfoorumi -tapahtumaan on vuosittain osallistunut yli 200 johtajaa ja asiantuntijaa ympäri Suomea.

Tilaisuudessa kuullaan useita asiantuntijapuheenvuoroja esimerkiksi Opetus- ja kulttuuriministeriöstä sekä Kansallisesta koulutuksen arviointikeskuksesta. Lisäksi laadunhallinnan kehittämiseen ja Valssi-järjestelmän käyttöön perehdytään foorumin aikana kahdessa työpajaosuudessa. Tilaisuus päättyy keskiviikkona 21.11. presidentti Tarja Halosen puheenvuoroon.

Turun kaupungin tiedote 14.11.2023.