Hyppää sisältöön
Tiedote

Vauvaperjantait ja Lasten lauantait tarjoavat lastenkulttuuria Ylhäistentiellä

Julkaistu 24.1.2023 11:19, Päivitetty 24.1.2023 11:19

Ylhäistentie 2:ssa on luvassa kevään aikana monipuolista lastenkulttuuritarjontaa. Kulttuuritila Näkkärissä järjestettävät Lasten lauantait jatkuvat keväällä 2023 helmikuusta lähtien. Luvassa on monipuolisia esityksiä varjoteatterista musiikkiteatteriin ja sadunkerronnasta sirkusta ja nukketeatteria yhdistelevään esitykseen. Lasten lauantaiden tarjontaa täydentävät uutuutena aloitettavat Vauvaperjantait, joita on luvassa kevään aikana kaksi kertaa. Ylhäistentiellä kansalaisopiston teatteriluokassa on keväällä tarjolla vauvarunoja lempeän teatteriesityksen muodossa sekä mukava musiikkihetki vauvoille.

Satujen täyttämä kevät

Kevään Lasten lauantait rakentuvat satuteeman ympärille. Kevään aloittaa lauantaina 11.2. H.C. Andersenin satuun Tuhma Jussi perustuva näytelmä, jossa paikallinen Kulttuuriklubi-työryhmä päästää luovuutensa valloilleen vauhdikkaassa ja osallistavassa esityksessä. Kulttuuriklubiin kuuluvat Jonas Jokilehto, Taija-Leena Jokilehto, Malla Pelo ja Roope Pelo. Helmikuun Lasten lauantain esitys nähdään poikkeuksellisesti kahteen otteeseen saman päivän aikana, näytökset toteutetaan klo 10 sekä klo 13.

Maaliskuussa Lasten lauantaihin saapuu vierailemaan Tamperelainen Mukamas-lastenteatteri, jonka suosittuja Hiirulainen-tarinoita nähdään nyt ensi kertaa Näkkärissä. Hiirulainen ja Suuri seikkailu -esitys yhdistää nukketeatteria, sirkusta ja tanssia ja se sopii koko perheelle noin kaksivuotiaasta lähtien. Hiirulaisen seikkailuja pääsee seuraamaan lauantaina 11.3. klo 13. Esitys on osa Lastenkulttuurin maaliskuun ohjelmaa.

Huhtikuun Lasten lauantaissa nähdään Alice Mc Lerranin rakastettuun satuun perustuva Vuori, joka rakasti lintua. Iida Vanttajan tulkinta sadusta on tunnelmallisen kaunis, läpisävelletty varjoteatteriesitys. Esitys on symbolinen tarina yksinäisyydestä, rakkauden etsimisestä ja sen löytämisestä ja se sopii lapsille noin viisivuotiaasta ylöspäin. Esitys nähdään 15.4. klo 13.

Toukokuussa 13.5. on ohjelmassa kevään viimeinen Lasten lauantai. Silloin klo 13 alkaen on luvassa satuja kompaktissa muodossa, kun lahtelaisen SUPER Teatterin näyttelijät tuovat Matkalaukkusatuja esityksensä Näkkäriin. Visuaalisessa satuhetkessä nähdään ja kuullaan muun muassa tarina karhun kalanpyynnistä sekä jäniksen ja kilpikonnan kilpajuoksusta.

Näkkäri on Lasten lauantaiden koti

Kulttuuritila Näkkäri on Ylhäistentie 2:ssa sijaitseva, Salon kansalaisopiston hallinnoima kulttuurin monitoimitila, jossa järjestetään erilaisia esityksiä sekä kansalaisopiston teatteri- ja musiikkiopetusta. Yleisten kulttuuripalvelujen järjestämiä Lasten lauantai -tapahtumia tilassa on nähty syksystä 2021 lähtien ja ne ovat keränneet mukavasti eri ikäistä yleisöä lastenkulttuurikokemusten pariin. Näkkäri on matalan kynnyksen tila, johon toivotetaan erilaiset esitykset ja yleisöt lämpimästi tervetulleiksi. Lasten lauantait ovat maksullisia tapahtumia, liput maksavat kaikilta yli 3-vuotiailta 10 euroa ja tarjolla on lisäksi 28 euron perhelippu neljälle hengelle. Avustajat pääsevät ilmaiseksi mukaan esityksiin. Salon pääkirjastosta voi myös lainata Näkkäri-kortin, jolla pääsee kaksi ihmistä maksutta sisään esityksiin. Kortin laina-aika on yksi viikko ja niitä on kirjastossa lainattavana kahdeksan kappaletta. Lippuja esityksiin myydään ovelta korttimaksulla tai ennakkoon Salon kaupungin verkkokaupasta.

Vauvaperjantait tuovat kulttuuria perheen kaikkein pienimmille

Yleisön toiveesta keväällä tulee kokeiluun myös vauvoille suunnattuja kulttuuriesityksiä. Vauvaperjantait järjestetään Ylhäistentie 2:ssa sijaistevassa kansalaisopiston Teatteriluokassa. Ensimmäinen Vauvaperjantai on perjantaina 31.3. klo 10, silloin Suomen kiertueteatterin Silkkipaperitaivas-vauvateatteriesitys saapuu Saloon. Eppu Nuotion samannimiseen vauvarunokirjaan perustuva Silkkipaperitaivas on aisteja hivelevä, rauhallinen ja lempeä vauvateatteriesitys. Runoista, musiikista ja visuaalisuudesta ammentava esitys soveltuu 3-12 kuukauden ikäisten vauvojen ensimmäiseksi teatterikokemukseksi. Helposti lähestyttävän esitysmuotonsa vuoksi Silkkipaperitaivas soveltuu myös eri-ikäisille erityistä tukea tarvitseville.

Kevään toinen Vauvaperjantai on toukokuussa, 26.5. klo 10 ja silloin kuullaan paikallista lastenmusiikkia, kun Mallan matkassa -lastenmusiikkiyhtye tuo vauvoille suunnatun konserttinsa teatteriluokkaan. Luvassa on köröttelyä, silittelyä, vauvahierontaa ja tanssia. Esitys sopii erityisesti 3-10 kk ikäisille pienokaisille vanhempineen.

Teatteriluokka taipuu vauvaesitysten estradiksi

Ylhäistentien teatteriluokkaan saavutaan rakennuksen pääovesta kuten Kulttuuritila Näkkäriinkin. Esitystila on vaunuilla saavutettava ja muutoikin vauvoille sopiva, lattialle mahduu pötköttelemään tai sitten nauttimaan esityksestä lähiaikuisen sylissä. Oma viltti kannattaa varata mukaan. Vauvaesitysten maksimiyleisömäärä on noin 30 henkeä, yleisömäärä vaihtelee hieman esityksestä riippuen. Liput kannattaa varata etukäteen osoitteesta kulttuuritapahtumat@salo.fi tai ostaa Salon kaupungin verkkokaupasta. Vauvaperjantaiden lipunhinta on 10 euroa (vauva+vanhempi), esityksiin käy myös pääkirjastolta lainattavissa Näkkäri-kortti, jolla pääsee esityksiin kaksi henkilöä maksutta sisään.

Lisätietoja