Hyppää sisältöön
Tiedote

Veturitallin kesänäyttelyt avoinna 1.9.2024 saakka

Julkaistu 3.6.2024 08:47

Salon taidemuseo Veturitallissa on avautunut loistavissa väreissä hehkuva kesänäyttely Mari Rantanen: Tunne värinä. Galleria Sivuraiteella nähdään Eevi Rutasen näyttely Kodinhengetär. Kesän näyttelyt ovat avoinna 1.9.2024 saakka. Kesän ensimmäinen museoperjantai on 7.6.

Mari Rantasen (s. 1956, Espoo) tuotantoa on esillä tässä laajuudessa Suomessa ensimmäistä kertaa yli kymmeneen vuoteen Veturitallin kesän näyttelyssä Mari Rantanen: Tunne värinä. Tukholmassa asuva ja työskentelevä Rantanen on kuvataiteilija, taidemaalari ja kuvataiteen professori emerita. Rantanen nousi Suomen eturivin taiteilijoiden joukkoon jo 1980-luvulla naistaiteilijoiden voimakkaan esiinmarssin myötä. Kansainvälisen taiteilijan tärkeitä tukikohtia ovat olleet niin Helsinki, Tammela, New York kuin Tukholma – ja kesällä 2024 myös Salo.

Tunnusomaista Rantasen teoksille on niiden herkullinen, vain Rantaselle ominainen väripaletti, joka hehkuu tänä kesänä Veturitallin saleissa täydellä teholla. Rantanen tunnetaan suurikokoisista maalauksista ja julkisen taiteen teoksista, joiden hehkuva väriloisto ja geometristen muotojen toisteisuus yhdistävät barokkimaisen runsauden matemaattiseen tarkkuuteen. Teosten taustalla olevat tarinat vievät seikkailulle niin ympäri maailmaa kuin syvälle taiteilijan omaan mielenmaisemaan. Salossa nähtävä kokonaisuus esittelee taiteilijan viime vuosien uusimpia teoksia, maalauksia ja grafiikkaa.

Samaan aikaan Veturitallin Galleria Sivuraiteella nähdään Eevi Rutasen (s. 1992) näyttely Kodinhengetär. Eevi Rutanen tutkii töissään kodin ja teknologian suhdetta. Rutasen kineettisissä installaatioissa arkisista askareista tutut esineet muuttuvat omituisiksi, kun ne heräävät henkiin yllättävillä tavoilla. Koti on ympäristönä ja aiheena kiehtova, koska siihen liittyvät teemat ovat samaan aikaan sekä intiimejä että poliittisia. Rutanen haluaa kyseenalaistaa teknologiaan ja kodin rooleihin liittyviä oletuksia huumorilla.

Perjantaina 7. kesäkuuta on vuorossa kesän uusien näyttelyiden ensimmäinen maksuton museoperjantai. Näyttelyihin on siis ilmainen sisäänpääsy koko päivän. Museo on avoinna normaalisti klo 10–18. Tervetuloa!

Salon taidemuseo Veturitallli, Mariankatu 14, 24240 Salo, puh. 02-7784892. Avoinna ti–pe 10–18, la–su 11–17. Pääsymaksu 10€ / 7€, Museokortti, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Yleisöopastukset sunnuntaisin klo 14, opastusvaraukset numerosta 02-7784892.