Hyppää sisältöön
Tiedote

Veturitallin uudet näyttelyt avautuvat yleisölle 24.9.

Julkaistu 12.9.2022 12:44

Salon taidemuseo Veturitalli on suljettuna näyttelyiden vaihdon ajan 5.9.-23.9.2022. Museo avautuu yleisölle lauantaina 24.9. uusin näyttelyin.

Yksi tunnetuimmista sanonnoista maailmassa lienee ”Koira on ihmisen paras ystävä”. Yhteiselomme ajan koira on toiminut paitsi ihmisen kumppanina ja työtoverina, myös muusana ja tekojemme inspiraationa. Salon taidemuseo Veturitallin näyttely Überhund – Taiteen kiehtovat koirat kertoo suhteemme ainutlaatuisuudesta.

Kuvataiteessa koiria esiintyy hämmästyttävän paljon, mutta hahmoina ne ovat niin arkisia ja tavallisia, että saattavat jäädä helposti huomaamatta. Überhund nostaakin koirat esiin niiden työtehtävien ja roolien alta, katseen kohteeksi ja pääosaan. Koiran ja ihmisen suhde on mikrohistoriaa, jonka kautta on mahdollista avata samalla laajempia näkökulmia ympäröivään yhteiskuntaan. Erityisesti koira on ajankohtainen aihe nyt, kun pandemian aikana koirien rekisteröintimäärä Suomessa on kasvanut valtavasti, lähes 17 prosenttiyksikköä. Koira on meille edelleen objekti, mutta se on myös vahva subjekti ja sen asema yhteiskunnassamme on vahvempi kuin koskaan.

Näyttelyn vanhimmat mukana olevat esineet ovat mayakulttuurin ajoille sijoittuvat pienoisveistokset, sekä Kiinan Han-dynastian aikainen Terrakottakoira. Uusimmat teokset ovat valmistuneet näyttelyyn tänä kesänä. Kaikkiaan kokonaisuudessa on mukana yli sata teosta noin 50 taiteilijalta. Teokset ovat lainassa suomalaisista julkisista kokoelmista museoista, gallerioista, säätiöistä ja yksityisiltä omistajilta. Näyttely on laajin koiria esittävän taiteen kokonaisuus mitä Suomessa on koskaan nähty.

Überhund – Taiteen kiehtovat koirat -näyttelyn on kuratoinut museonjohtaja Susanna Luojus. Salon taidemuseon jälkeen näyttelykokonaisuus jatkaa kiertoaan keväällä 2023 valituin sisällöin Kouvolan, Jyväskylän, Mikkelin ja Kuopion taidemuseoihin.

Samaan aikaan Galleria Sivuraiteella esitetään taiteilija Pilvi Takalan videoteos The Stroker. Teos pohjautuu Takalan kahden viikon pituiseen soluttautumiseen itälontoolaiseen yhteisölliseen työtilaan. Intervention aikana Takala esiintyi työtilan palkkaamana hyvinvointiammattilaisena, jonka uraauurtava yhtiö Personnel Touch tarjosi kosketuspalveluita työpaikoilla. Ihmiset reagoivat kosketukseen hyvin eritavoin. Kosketuksen, sanattoman viestinnän ja vuorovaikutuksen teemat nousevat Veturitallin näyttelyiden luomasta yhteydestä.

Salon taidemuseo Veturitalli, Mariankatu 14, 24240 Salo, puh. 02-7784892.
Avoinna ti-pe 10-18, la-su 11-17. Pääsymaksu 8€ / 5€, museokortti, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.